Απο 31 Οκτωβριου η διαβιβαση των αποδειξεων

Τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης διαβίβασης των στοιχείων των αποδείξεων αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ

Τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης διαβίβασης των στοιχείων των αποδείξεων αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, με διόρθωση της σχετικής διάταξης που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα μετέθεσε την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των κυρώσεων από την 1η Οκτωβρίου στις 31 Οκτωβρίου 2022, αναλύοντας ταυτόχρονα τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων. Συγκεκριμένα:

– Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται για κάθε στοιχείο που δεν διαβιβάζεται. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και των 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

– Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο μετέθεσε και την ημερομηνία πληρωμών των τελών χαρτοσήμου για δάνεια που έχουν συναφθεί μεταξύ επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.