Απεργια για την Κυριακη 7 Μαιου προγραμματιζουν οι εμποροι

Αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Απεργία στο εμπόριο προγραμματίζει την Κυριακή 7 Μαΐου η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με αφορμή την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «όπως είναι πλέον γνωστό στο πανελλήνιο, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στον Τύπο, η ουσιαστική απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι προ των πυλών. Το γεγονός αυτό λυπεί το οργανωμένο εμπόριο περισσότερο από ότι λυπεί τον κ. Υπουργό, ο οποίος δυστυχώς το αποδέχεται ως «εκσυγχρονισμό» και ταυτόχρονα προκαλεί τεράστια έκπληξη και ανάλογη απογοήτευση στην συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου της χώρας».
 
Επίσης διερωτάται η συνομοσπονδία αν συνιστά συνταγματική εκτροπή η συνύπαρξη νομοθετικών κειμένων λειτουργίας τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα για να επισημάνει παράλληλα, πως «διαγράφονται αδικαιολόγητα οι αρμοδιότητες του εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη και της τοπικής κοινωνίας να καθορίζουν μόνοι τους τις ανάγκες της αγοράς τους».
 
«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι, η δικαιολογητική βάση για την επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών δεν είναι το γεγονός ότι εκεί επιχειρούν μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.  Μία τέτοια επιλογή, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η άμεση αναδιανομή του ήδη περιορισμένου, λόγω κρίσης και ύφεσης, τζίρου της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και η εξαγωγή κεφαλαίων που με αιματηρές θυσίες και capital controls προσπαθεί η χώρα και η κοινωνία της να κρατήσουν στην εθνική οικονομία» σημειώνει κλείνοντας την επιστολή της η συνομοσπονδία για να υπογραμμίσει πως «το λάθος των Κυριακών δεν μπορεί να διορθωθεί με λάθος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.