Ανυπαρκτο τον ενδιαφερον των Κομοτηναιων για οργανωμενες εκδρομες τις διακοπες των Χριστουγεννων

Η οικονομική στενότητα και η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση εκμηδένισαν το ενδιαφέρον, ακόμα και για παραδοσιακούς προορισμούς σε Τουρκία και Βουλγαρία

Ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον για οργανωμένες εκδρομές την φετινή εορταστική περίοδο τόσο στη Ροδόπη όσο και σε όλη την ΑΜΘ, μιας και η οικονομική στενότητα από τη μια, και η συνεχιζόμενη υγειονομική κατάσταση με τον κορωνοϊό από την άλλη, κάνει τους συνηθισμένους πελάτες των γραφείων να είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Τάκης Δολιανίτης, από το Δημοκρίτειο travel, δεν υπήρχε ενδιαφέρον τόσο για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας (που λειτουργούν, παρά τον καιρό, με τεχνητό χιόνι) ή την Τουρκία η οποία παλιότερα αποτελούσε προορισμό την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Ελάχιστες εκδρομές σε εσωτερικό και εξωτερικό

Όπως τόνισε ο κ. Δολιανίτης μια μικρή κίνηση παρουσίασαν φέτος προς Τρίκαλα και Κοζάνη, λόγω των Χριστουγέννων και των θεματικών πάρκων, όμως κατά τα άλλα οι εκδρομές ήταν ελάχιστες.

Χαρακτηριστικό είναι πως από όλη την ΑΜΘ μετακινήθηκαν συνολικά 100 εκδρομείς για Φιλιππούπολη-Σόφια, και 50 άνθρωποι για Βουκουρέστι.

Φέτος όμως είδαμε να εκμηδενίζεται και το ενδιαφέρον για εκδρομές στην Τουρκία, που παλιά υπήρχε κίνηση για Πρωτοχρονιά και Φώτα, με κανένα λεωφορείο τα Χριστούγεννα, γεγονός που δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι το τέλος του Δωδεκαημέρου.

Όσο για τα χιονοδρομικά της Βουλγαρίας, που και αυτά έβλεπαν κίνηση παλιότερα φέτος όλη η κίνηση ήταν 30 άτομα προς το Παμπόροβο.

Αύξηση του κόστους, αλλά και παραμένει η ανησυχία για τον κορωνοϊό

Ο κ. Δολιανίτης θεωρεί πως δύο παράγοντες έπαιξαν ρόλο για αυτή τη κατάσταση, αφενός η οικονομική κατάσταση, αλλά και η επιφυλακτικότητα των εκδρομέων λόγω του κορωνοϊού.

Το οικονομικό κομμάτι δεν αφορά μόνο την στενότητα που υπάρχει, λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης στους συμπολίτες μας, αλλά και στο γεγονός ότι παράλληλα οι γειτονικές μας χώρες ακρίβυναν αρκετά.

Για παράδειγμα, για χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στη Βουλγαρία, το κόστος ήταν 90 ευρώ το άτομο και για την πρωτοχρονιά 150 ευρώ, και αυτό πριν προστεθούν τα έξοδα μεταφοράς και διανυκτέρευση.

«Αυτές οι τιμές δεν είναι για τον Έλληνα στην παρούσα φάση» σημείωσε, ενώ την ίδια ώρα δεν βοηθά και ο καιρός.

Ο κόσμος όμως είναι επιφυλακτικός γιατί συνεχίζει να είναι παρούσα η πανδημία, οπότε όποιοι αποφασίζουν να κάνουν ταξίδια μέσα στις γιορτές προτιμούν να το κάνουν με ΙΧ, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να κολλήσουν κορωνοϊό ή κάποια από τις πολλές ιώσεις και τη γρίπη που έκαναν την επανεμφάνισή τους φέτος.

Για αυτό και προτιμούν να βρίσκουν ένα δωμάτιο, να φροντίσουν να έχει απολυμανθεί, και να μείνουν εκεί για όσες μέρες μπορούν.

Δεν φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση

Το πρόβλημα αυτό δεν φαίνεται να διορθώνεται, γιατί έχουν αλλάξει μετά την πανδημία και οι συνήθειες των εκδρομών, αλλά και οι συνθήκες των εκδρομών, με την ανησυχία να είναι πια εμφανής.

Αν συνυπολογιστεί σε αυτό η αύξηση του κόστους ζωής, όλα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν δύσκολες καταστάσεις για όλο τον κλάδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.