Δεκαετια «συντηρησης» για την εστιαση

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ελλείψει κατανάλωσης

Την δυσχερή πραγματικότητα του κλάδου της ζυθεστίασης, που όπως τόνισε ωστόσο αφορά καθολικά σε όλους τους τομείς της αγοράς, περιέγραψε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ.Σπύρος Θυμικιώτης.

Με την αφορμή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για την διατήρηση της έκπτωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ο κ.Θυμικιώτης, μίλησε για την υφιστάμενη πολύ δύσκολη πραγματικότητα, που επιβάλλει κατανόηση και συναινέσεις από κάθε πλευρά, περιγράφοντας με μελανά «χρώματα» την κατάσταση του κλάδου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο ίδιος οι επαγγελματίες της εστίασης εδώ και αρκετά χρόνια απλώς συντηρούν τα καταστήματά τους, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες, με την πλειοψηφία ωστόσο των ημερών έναντι των καλών, να είναι κακές.

Αρκεί να κάνει κανείς μία βόλτα στο κέντρο της Κομοτηνής, και μάλιστα σε ημέρα που είναι ανοιχτά καταστήματα και το απόγευμα, ώστε να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, πολύ δε περισσότερο το βράδυ, όταν και γίνεται κατά κύριο λόγο ορατή η τεράστια πτώση της κατανάλωσης.

Γεγονός που από τη μία ο ίδιος χαρακτήρισε λογικό, δεδομένου ότι η υφιστάμενη πραγματικότητα για κάθε νοικοκυριό επιβάλλει «περικοπές» αλλά και ψυχολογία που αυτή τη στιγμή απέχει πολύ από την ψυχολογία της κατανάλωσης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη βελτίωση της κατάστασης το αμέσως επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως ενόψει του χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο. Αρκεί να δει κανείς το εξοδολόγιο ενός νοικοκυριού, για να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος καθώς στα μαγαζιά της εστίασης αυτά τα έξοδα είναι δεκαπλάσια.

Ωστόσο όπως εξήγησε το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην εστίαση αλλά στο σύνολο των κλάδων, που δεν πρόκειται να δουλέψουν, αν, όπως εξήγησε, δεν κινηθεί χρήμα στην αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θυμικιώτης προανήγγειλε ενδεχόμενες κινήσεις διεκδίκησης «διευκολύνσεων», υπογραμμίζοντας πως «όπου μπορούμε θα ζητήσουμε μείωση, όπου μπορούμε θα ζητήσουμε παράταση, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.