«Ανοιχτη» Κυριακη… με κλειστα μαγαζια και γεματες παραλιες

Πόλη-«φάντασμα» η Κομοτηνή, άδειοι οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι

Μετρημένοι στα δάχτυλα – των δύο, αν όχι του ενός χεριού- ήταν οι έμποροι της Κομοτηνής, που επέλεξαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την περασμένη Κυριακή, ευελπιστώντας ότι η ανταπόκριση των καταναλωτών θα ήταν ικανή να τους αποζημιώσει. Ωστόσο, οι προσδοκίες τους φαίνεται πως έπεσαν στο κενό, δεδομένου ότι οι συνθήκες «μίνι» καύσωνα, που επικράτησαν στη διάρκεια της ημέρας, αφενός αποθάρρυναν όσους ενδεχομένως σκόπευαν να βγουν για ψώνια στα μαγαζιά, αφετέρου «έσπρωχναν» τον κόσμο προς τις κοντινές παραλίες για δροσερές βουτιές.

Στην παραλιακή ζώνη του νομού μας, εξάλλου, επικράτησε το αδιαχώρητο για δεύτερο συνεχές σαββατοκύριακο, ενώ η πιο μαζική προσέλευση παρατηρήθηκε την Κυριακή, που όσοι εργάζονταν στη διάρκεια της εβδομάδας αξιοποίησαν την κυριακάτικη αργία. Τις ώρες δε, που επιτρεπόταν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, η Κομοτηνή έμοιαζε με πόλη-«φάντασμα», αφού ελάχιστα αυτοκίνητα κινούνταν στους κεντρικούς δρόμους και ακόμα πιο λίγοι καταναλωτές διέρχονταν από τα εμπορικά σημεία, όπως οι πεζόδρομοι της Ερμού και της Βενιζέλου.

Εξαίρεση ως ένα βαθμό από την εικόνα «νηνεμίας», που επικράτησε στην τοπική αγορά την περασμένη Κυριακή, αποτέλεσε η ζωηρή κίνηση, που παρατηρήθηκε σε καταστήματα του Εμπορικού Κέντρου Kosmopolis, τα οποία παραδοσιακά κάνουν χρήση της νέας νομοθεσίας, που επιτρέπει προαιρετικά το κυριακάτικο άνοιγμα στο ξεκίνημα κάθε εκπτωτικής περιόδου.

Γιώργος Κασάπης «Το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων δεν έχει κανένα νόημα, τουλάχιστον για το καλοκαίρι»

Είναι φανερό πως το μέτρο των «ανοιχτών Κυριακών», τουλάχιστον η πρόβλεψή του για καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο, δεν αγγίζει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς και του τοπικού καταναλωτικού κοινού. Σε αυτό συνηγόρησε και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Γιώργος Κασάπης, αναγνωρίζοντας ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων «δεν έχει κανένα νόημα, τουλάχιστον για το καλοκαίρι», αφού, όπως εξήγησε, οι συμπολίτες μας προτιμούν να πηγαίνουν στη θάλασσα, που είναι και σε μια απόσταση 30-40 χιλιομέτρων μακριά από την πόλη. 

«Το χαμένο έδαφος δεν μπορούμε να το κερδίσουμε, αλλά τουλάχιστον να κερδίσουμε ένα μέρος από αυτό»

Αυτός ήταν ίσως ο κυριότερος παράγοντας, που η προχθεσινή «ανοιχτή Κυριακή» δεν έτυχε της προσδοκώμενης ανταπόκρισης, αφού κατά τα άλλα, παρόλο το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, η τρέχουσα εκπτωτική περίοδος μπήκε δυναμικά, σύμφωνα με τον κ. Κασάπη.


Η δυναμική αυτή εκπορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές, που έκαναν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, ενόψει της και γιορτής του μπαϊραμιού. Ευχής έργο είναι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με ζωηρούς ρυθμούς, ώστε η εκπτωτική σεζόν να ολοκληρωθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. «Το χαμένο έδαφος δεν μπορούμε να το κερδίσουμε», αναγνώρισε ο κ. Κασάπης, αναφερόμενος στις δυσμενείς συνέπειες, που προκάλεσε η πρόσφατη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, «αλλά τουλάχιστον να κερδίσουμε ένα μέρος από αυτό», ευχήθηκε. «Σίγουρα ο κόσμος δεν έχει την καλύτερη ψυχολογία, αλλά προσπαθούμε κι εμείς όσο γίνεται να εξυπηρετήσουμε σωστά», επισήμανε, υπενθυμίζοντας συνάμα ότι οι εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της πόλης φτάνουν έως και 60%. «Ούτε η δικιά μας ψυχολογία είναι καλή», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Κασάπης, «γιατί κι εμείς έχουμε τα δικά μας προβλήματα, προσπαθούμε να ρευστοποιήσουμε γιατί αλλάζει η σεζόν σε περίπου ενάμιση μήνα και να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουμε την καινούργια σεζόν».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.