Ανεβαζει «στροφες» το ΤΑΙΠΕΔ

Με το νέο έτος θα τρέξουν οι διαδικασίες για Αποθήκη Φυσικού Αερίου και Λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης

Ανεβάζει «στροφές» το ΤΑΙΠΕΔ για τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα αρχίζει νέους, με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος έσοδα 2,2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει και ο προϋπολογισμός.

Ο διευθύνοντας σύμβουλος του Ταμείου κ. Δημήτρης Πολίτης μαζί με τον εντεταλμένο σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, πραγματοποιήσαν ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους για τους στόχους του νέου έτους, το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες για το πρόγραμμα και την πρόκληση της νέας δραστηριότητας ωρίμασης έργων στρατηγικής σημασίας. Η συνάντηση περιείχε πληροφορίες και για ακίνητα και υποδομές που βρίσκονται στην περιοχή μας, αρχή γενομένης από το ακίνητο «φιλέτο» στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για το οποίο αναμένεται να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού που έχει προγραμματιστεί για τις 21 του μήνα ήδη υπάρχουν 9 ενδιαφερόμενοι. Ο εν λόγω διαγωνισμός αναμένεται να είναι και ο τελευταίος της χρονιάς για το Ταμείο.

Από εκεί και έπειτα το μεγάλο στοίχημα, όπως παραδέχθηκε ο κ. Πολίτης, είναι τα πρότζεκτς που δρομολογούνται για το 2022. 

Ένα από αυτά και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού που έχει δρόμο ακόμη, καθώς όπως σημείωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στόχος είναι το οικονομικό κλείσιμο, να προλάβει να γίνει προς το τέλος του 2022, με την ολοκλήρωση της μεγάλης λίστας των προαπαιτούμενων.

Επίσης για τις Αποθήκες Φυσικού αερίου Καβάλας, σημείωσε ότι ήδη έχει περάσει από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και μεταφράζεται η πρόσκληση για τις δεσμευτικές προσφορές και άμεσα θα δημοσιευθεί.

Από εκεί και έπειτα μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι Καβάλας και λίγο αργότερα, πιθανόν το Μάρτιο, θα ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Όπως εξήγησε ο κ. Πολίτης, το λιμάνι της Καβάλας απαιτεί πιο απλή διαδικασία γιατί είναι υποπαραχώρηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), που έχει αναπτυχθεί στο Ταμείο για να επιταχύνει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ κ.ά., επισημαίνοντας ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να μην χάνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Στα 19 έργα που ήδη έχουν ανατεθεί στη Μονάδα από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, περιλαμβάνονται νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και δρυμοί, «που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των πολιτών» όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα προχωρήσει ο καθαρισμός 35 μεγάλων εθνικών δρυμών. Σχετικά με την Υγεία, το PPF αναμένεται να επιταχύνει τα έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης οκτώ νοσοκομείων, ενώ έπονται έργα σε 72 Κέντρα Υγείας, με το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία να προβλέπει την αναβάθμιση 150 Κέντρων Υγείας συνολικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.