Ανατροπη της απαξιωσης στην Τοπικη Αυτοδιοικηση ζητα η ΠΟΕ ΟΤΑ

Το εργοτάξιο καθαριότητας και τις λοιπές υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΠΟΕ ΟΤΑ ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ

Το Δήμο Κομοτηνής, αλλά και το χώρο του εργοταξίου καθαριότητας πίσω από τις φυλακές Κομοτηνής, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συλλαλητηρίου του Σαββάτου στη ΔΕΘ επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΠΟΕ ΟΤΑ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Γκιτάκο, α' αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο κ. Γκιτάκος μίλησε με τους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους τόσο για το συλλαλητήριο όσο και για την πανεργατική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.  

Κοινά προβλήματα για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν τόσο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μετά την επέκταση του ΕΝΦΙΑ και την ένταση της φοροεπιδρομής στα εισοδήματα.
 

Μια πρώτη διαμαρτυρία για όλες αυτές τις εξελίξεις θα λάβει χώρα έξω  από τη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, όπου και παλιότερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είχαν ακούσει για ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που τελικά εφαρμόστηκε με την ψήφιση από την Κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου.
 
«Από ό,τι έχουμε δει δεν υπάρχει κανένα μέλλον πλέον και δεν έχουμε αυταπάτες ότι σαν εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο υπάρχει μνημονιακή πολιτική μπορεί να υπάρξει ένα παράλληλα πρόγραμμα προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας, από τη στιγμή που όλα είναι στα χέρια των θεσμών και της τρόικα» σημείωσε ο κ. Γκιτάκος, τονίζοντας πως στις συναντήσεις τους με υπουργούς της κυβέρνησης αυτοί τους απαντούν πως δεν μπορούν να παρακούσουν τους θεσμούς και θα κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί. 

Σε ιδιώτες πολλές υπηρεσίες των Δήμων 

Ειδικότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ σημείωσε πως βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, με πολλά προβλήματα που επηρεάζουν και τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες.
 

Οι μνημονιακοί νόμοι ήδη περιέκοψαν πάνω από το 65% της επιχορήγησης των Δήμων, και απόρροια της έλλειψης πόρων είναι ότι πολλές υπηρεσίες δίνονται εξολοκλήρου σε εργολάβους, ειδικότερα στην καθαριότητα των Δήμων, με άλλοθι την έλλειψή του μόνιμου προσωπικού ή εξοπλισμού. «Σε αυτή τη λογική πατούν και ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες της καθαριότητας» σημείωσε ο κ. Γκιτάκος, τονίζοντας όμως ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κοστοβόρο να αναλάβει την υπηρεσία της καθαριότητας ένας ιδιώτης, όταν μάλιστα πολλές εργολαβικές επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που πολλές φορές είναι και κακοπληρωμένη.
 
«Εμείς αυτό που ζητάμε» κατέληξε «είναι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και στην υπηρεσία της καθαριότητας και σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, να πάψει η απαξίωση και οι υπηρεσίες να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.