Αναπτυξιακο κεφαλαιο για την περιοχη η DIAXON

Τη δημιουργία τρίτης γραμμής παραγωγής έχουν προτείνει οι εργαζόμενοι στη διοίκηση της εταιρείας, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή

Στην DIAXON βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουνίου τα μέλη της ΠΓ της Λαϊκής Ενότητας κ. Δημήτρης Στρατούλης και κ. Παναγιώτης Σωτήρης όπου ενημερώθηκαν από τους εργαζόμενους για την εταιρεία, τα προβλήματα αλλά τις δυνατότητές της.
 
Η DIAXON στην Κομοτηνή άνοιξε το 2000 και είναι παραγωγός φιλμ πολυπροπυλενίου, ενώ ανήκει κατά 100% στην ΕΛΠΕ, και καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες, εξάγοντας και στο εξωτερικό, κυρίως σε Τουρκία και Ιταλία.
 
Οι μετοχές της ΕΛΠΕ μοιράζονται στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. (του ομίλου Λάτση) κατά 45,5% και το Δημόσιο, έχοντας περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου  κατά 35,5%, ενώ το υπόλοιπο ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (13,9%) και ιδιώτες (8,1%) επενδυτές.
 
Οι εργαζόμενοι έχουν σημαντικές επιφυλάξεις όσο αφορά το ιδιοκτησιακό των ΕΛΠΕ και κατ’ επέκταση της DIAXON για τα τελευταία γεγονότα, με την εταιρεία του ομίλου Λάτση να ζητά αναβολή της γενικής Συνέλευσης, ώστε να έχει επαφές με το Δημόσιο, κάτι που οι εργαζόμενοι θεωρούν, σύμφωνα με το γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του εργοστασίου κ. Τάκη Μουμτζίδη, ότι δείχνει προσπάθεια πιο ενεργής συμμετοχής του ομίλου στον ορισμό διοίκησης (παρόλο που έχει την πλειοψηφία, σύμφωνα με το καταστατικό το Δημόσιο ορίζει πρόεδρο, Διευθύνων Σύμβουλο και τα περισσότερα μέλη του ΔΣ).
 
Από την άλλη πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα του 35%, το οποίο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όμως σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το 2018 θα περάσει στο Υπερταμείο.
 
Το ΤΑΙΠΕΔ, σημείωσε ο κ. Μουμτζίδης, προκήρυξε διαγωνισμό για τον ορισμό συμβούλου ιδιωτικοποίησης, όμως αυτός δεν ορίστηκε ενώ και σε επαφές που υπήρξαν με το ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει στην πώληση, αν και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από το 2018 στο υπερταμείο.
 
Πάγια θέση πάντως του σωματείου είναι ότι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ να μείνει στα χέρια του Δημοσίου, μιας και αποτελεί τον κεντρικό όμιλο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, και ένας ξένος επενδυτής θα τον κάνει παράρτημα ενός παγκόσμιου ομίλου, και παράλληλα πιόνι στα παιχνίδια αυτών των ομίλων.
 
Ως παράδειγμα έφερε τα κρατικά διυλιστήρια της Σερβίας, τα οποία αγόρασε μια ξένη εταιρεία και στη συνέχεια τα έκλεισε, προασπίζοντας τα συμφέροντά της κάπου αλλού.
 
Πάντως τόνισε ότι τα εργασιακά τους βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με το εργοστάσιο να απασχολεί 95 μόνιμους και 35 εργολαβικούς, ενώ μάλιστα έχουν ζητήσει προσλήψεις.
 
Τέλος ο κ. Μουμτζίδης ανέφερε πως το εργοστάσιο παράγει συνεχώς, και μάλιστα μπορεί να παράξει περισσότερο προϊόν.
 
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο γραμμές παραγωγής συνεχώς, και το σωματείο έχει προτείνει τη δημιουργία τρίτης γραμμής παραγωγής, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε αναζήτηση νέων αγορών, που θα απορροφήσουν αυτή την επιπλέον παραγωγή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.