Ανακουφιση για την καταργηση των ενδιαμεσων εκπτωσεων

Κ. Κωνσταντινίδου: «Μπαίνουμε σε μία κανονικότητα∙ ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου ικανοποιείται»

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του εμπορικού κόσμου της χώρας για την προωθούμενη κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που προβλέπεται μεταξύ άλλων σε νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, θύμισε πως πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα όλου του συνδικαλιστικού κόσμου, όλων των εμπορικών συλλόγων και του εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής.

«Για χρόνια λέγαμε πως από τη στιγμή που μπήκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, αυξήθηκαν τόσο πολύ οι εκπτωτικές περίοδοι σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία αναστάτωση στο καταναλωτικό κοινό και στους επιχειρηματίες» εξήγησε η ίδια για να σημειώνει πως με την προωθούμενη ρύθμιση «αισθανθήκαμε μια ανακούφιση, γιατί θα μπούμε σε μία κανονικότητα και σε μία περίοδο όπου θα μπορούμε να ορίζουμε τις εκπτώσεις μας, αλλά και την κανονική περίοδο, την οποία θα λειτουργούν τα καταστήματα».

Δημιούργησαν μπέρδεμα στην αγορά

Επιχειρώντας μια «αποτίμηση» του συστήματος των ενδιάμεσων εκπτώσεων η κ. Κωνσταντινίδου θύμισε πως ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε λειτουργήσει κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης  και δόθηκε στους  εμπορικούς συλλόγους για να βοηθήσει τα καταστήματα να ρευστοποιήσουν μέρος των προϊόντων τους. Ωστόσο όμως, όπως εξήγησε, δεν βοήθησε καθόλου, αλλά αντίθετα δημιούργησε μία σύγχυση, μια αναστάτωση και ένα πολύ μεγάλο μπέρδεμα στην αγορά.

«Με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, μπαίνουμε σε μία κανονικότητα» επανέλαβε η κ. Κωνσταντινίδου για να διευκρινίσει προς αποφυγή παρερμηνειών πως οι τακτικές εκπτωτικές περίοδοι παραμένουν ως έχουν, ήτοι από τη δεύτερη μέρα του Ιανουαρίου μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου οι χειμερινές και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι και τέλος Αυγούστου οι θερινές.

Επίσης κάτι που αλλάζει με την προωθούμενη ρύθμιση είναι πως οι προσφορές μπορούν να υπερβαίνουν και το 50% του συνόλου των ειδών με την Κωνσταντινίδου να κρατά στάση αναμονής προκειμένου να σχολιάσει την πρόβλεψη του νομοσχεδίου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα το δούμε όμως και θα το συζητήσουμε εφόσον ψηφιστεί».

«Με τον τόσο μεγάλο φόρτο υποχρεώσεων των καταναλωτών, δεν περιμένουμε και πάρα πολλά στην αγορά»

Ερωτηθείσα σχετικά με την κίνηση των ημερών στην αγορά της Κομοτηνής, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επεσήμανε πως τα μηνύματα είναι λίγο πιο αισιόδοξα από πέρυσι και από πρόπερσι που βρισκόμασταν στην πανδημία και η αγορά λειτουργούσε με το click away και  το click inside. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν είναι αισιόδοξα αν τα συγκρίνουμε με τις προηγούμενες χρονιές όπως τη χρονιά του 2019 που ήταν μια κανονικότατη χρονιά, χωρίς οικονομική κρίση, χωρίς πανδημία και έδειχνε ότι θα είναι μία χρονιά ανάπτυξης». Ειδικά για την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο η κ. Κωνσταντινίδου σημείωσε πως «από την αρχή των εκπτώσεων δημιουργήθηκε μία κινητικότητα στην αγορά, βγήκαν οι καταναλωτές να δούνε τι εκπτώσεις υπάρχουν, ποιες είναι οι ανάγκες τους και τι θα χρειαστούνε. Αλλά με τον τόσο μεγάλο φόρτο υποχρεώσεων των καταναλωτών, δεν περιμένουμε και πάρα πολλά στην αγορά». Όπως εξήγησε «πρέπει να έρθουν και οι ίδιοι σε μία ηρεμία όσον αφορά την ενέργεια,  τα είδη της πρώτης ανάγκης, τα οποία συνεχώς αυξάνονται για να μπορούμε να μιλάμε και για μία κανονικότητα στην αγορά. Αυτά είναι τα κυρίως που επηρεάζουν τον κόσμο. Δεν υπάρχει δηλαδή η ψυχολογία για την κατανάλωση. Η ψυχολογία, η οποία είναι το Α και το Ω για την καλή και τη σωστή λειτουργία της αγοράς».

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την κίνηση στην αγορά της πόλης μας είναι και ο φοιτητικός πληθυσμός που σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου πάντα αποτελούν ένα  ισχυρό κομμάτι για την οικονομία της πόλης μας. «Θα έλεγα πως είναι και το μοναδικό κομμάτι το οποίο περιμένουμε να έχουμε μία μεγαλύτερη και περισσότερη κίνηση στα καταστήματά μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά η ίδια για να συμπληρώσει με νόημα πως «δεν περιμένουμε από κάπου αλλού, δεν έχουμε περαστικούς. Στον κάθετο άξονα έχουμε πει πολλές φορές πως δεν έχουν γίνει κινήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την Κομοτηνή να αναπτυχθεί από το κομμάτι αυτό, διότι οι  περαστικοί που μπαίνουνε μέσα, μας προσπερνούν και φεύγουν. Οπότε το δυνατό κομμάτι που περιμένουμε να δουλέψουμε, είναι μόνο από το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.