Αυξηση τζιρου κατα 50% αναμενει το 2022 η Sunlight

Λόγω της αυξημένης παραγωγής των μονάδων σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ

Ενίσχυση μεγεθών αναμένεται να εμφανίσει το 2022  ο όμιλος Sunlight, που δημιουργεί βιομηχανικές μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο έτος η Sunlight Group εκτιμάται ότι θα καταγράψει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 50% σε σύγκριση με το 2021. Κατά το περσινό πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, η εταιρεία εμφάνισε αυξημένο τζίρο κατά 68% στα 126 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 13,1 εκατ. ευρώ (+180%).

Η αναμενόμενη βελτίωση των μεγεθών του 2022 συνδέεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με την προσδοκώμενη ισχυροποίηση της οργανικής ανάπτυξης σε συνέχεια επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρεία –μέλος του ομίλου Olympia– και αποσκοπούν στην αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασιακών μονάδων της σε Ελλάδα, Ιταλία και ΗΠΑ. Η ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης αναμένεται να προέλθει και από το εν εξελίξει πλάνο εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν στρατηγική σημασία για τη Sunlight, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Στο πρώτο τρίμηνο το ’22 η ολοκλήρωση της επένδυσης στο εργοστάσιο της Ξάνθης

Το 2022, και συγκεκριμένα μέχρι το τρίτο τρίμηνο, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ που θα μετατρέψει τη μονάδα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών έλξης μολύβδου-οξέος ανοιχτού τύπου της Sunlight στην Ξάνθη στη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, μέχρι και το 2023 το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών (Capex) της Sunlight ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων λιθίου και 30 εκατ. για την παραγωγή προϊόντων μολύβδου.

Επίσης, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 η θυγατρική Sunlight Batteries USA θα έχει ολοκληρώσει τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας της μονάδας της στο Γκρίνσμπορο της βόρειας Καρολίνας σε ό,τι αφορά τη συναρμολόγηση μπαταριών μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. Η αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που είναι ύψους 150 εκατ. δολαρίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2023. Η πρώτη φάση του  ολοκληρώθηκε, ήδη, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τι άλλο σχεδιάζεται

Το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει και την υλοποίηση επένδυσης ύψους 105,26 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης (R&D Center) στην Αθήνα, όπως και πιλοτικής γραμμής παραγωγής καινοτόμων μπαταριών λιθίου. Κατά τη χρονιά που μόλις πέρασε, η εταιρεία  ολοκλήρωσε τη στελέχωση με περισσότερους από 65 επιστήμονες (ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί κ.ά.) του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, που λειτουργεί συμπληρωματικά με την υφιστάμενη εγκατάσταση (R&D center) της εταιρείας στην Ξάνθη. Επίσης, η Sunlight δημιουργεί την πρώτη στην Ευρώπη μονάδα δοκιμαστικής παραγωγής καινοτόμων βιομηχανικών στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment – FID) στο εργοστάσιό της στην Ξάνθη. Τα στοιχεία συσσωρευτών λιθίου που θα αναπτυχθούν θα είναι κατάλληλα για εφαρμογές βαρέων βιομηχανικών οχημάτων, ηλεκτροκίνηση πλοίων και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η επόμενη φάση του έργου, κατά το διάστημα 2024-2026, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας μονάδας (μαζικής) παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Πτολεμαΐδα, που θα αποτελεί το πρώτο Gigafactory της εταιρείας.

Η Sunlight απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους, το 2021 δημιούργησε 330 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα προχωρήσει, το προσεχές διάστημα, σε περισσότερες από 100 προσλήψεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.