15.000 ανεργες σε προγραμματα καταρτισης με Η/Υ

Ευκαιρίες κατάρτισης 15.000 άνεργων γυναικών σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας θα προσφέρει από το φθινόπωρο ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Αυτήν τη στιγμή έχουν κατατεθεί οι προτάσεις από τα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σύντομα ξεκινά η αξιολόγησή τους, ώστε να επιλεγούν εκείνα τα οποία θα υλοποιήσουν 750 σεμινάρια συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης πάνω σε θέματα τεχνολογίας, σε τμήματα 5-20 ατόμων, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2008.

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ακολουθούν υποχρεωτικές εξετάσεις πιστοποίησης των δεξιοτήτων, ενώ το πιστοποιητικό που θα χορηγηθεί στους εκπαιδευόμενους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαγωνισμούς για προσλήψεις στο Δημόσιο. Δυνατότητα συμμετοχής στα σεμινάρια θα έχουν:

Άνεργες γυναίκες, εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως του αν λαμβάνουν επίδομα ανεργία ή όχι, απόφοιτες δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ), καθώς και απόφοιτες ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και έχουν τις παραπάνω γραμματικές γνώσεις.

Κατά τη διαδικασία επιλογής των άνεργων γυναικών θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής:


Άντληση των υποψηφίων καταρτιζομένων από τις καταστάσεις εγγεγραμμένων άνεργων γυναικών του ΟΑΕΔ, εφόσον έχει προηγηθεί η διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

•Τα προσόντα των καταρτιζόμενων όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα κατάρτισης

Ευνοούνται ως προς το δικαίωμα συμμετοχής τους άνεργες γυναίκες που δεν έχουν παρακολουθήσει κανένα πρόγραμμα κατάρτισης του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας.

Κάθε καταρτιζόμενη μπορεί να παρακολουθήσει κατά το ίδιο έτος δύο προγράμματα κατάρτισης του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», μόνο στην περίπτωση που το ένα πρόγραμμα αναφέρεται στις βασικές δεξιότητες και το άλλο σε εξειδικευμένες.

Οι υποψήφιες θα πρέπει να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Ελληνίδες ομογενείς που ασχολούνται μόνιμα στην Ελλάδα ή να εμπίπτουν στο άρθρο 11 του ΚΑΝ/Ε.Ο.Κ./1612/68.

•Αντικείμενα κατάρτισης

Τα προγράμματα κατάρτισης είναι διάρκειας 100 ωρών το καθένα και περιλαμβάνουν συνολικά 4 εκπαιδευτικές ενότητες, εκ των οποίων υποχρεωτικά τις τρεις παρακάτω:

Επεξεργασία κειμένου, Λογιστικά φύλλα, Εφαρμογές στο διαδίκτυο και, κατ επιλογή, μία από τις ακόλουθες: βάσεις δεδομένων ή παρουσιάσεις.

Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης ολοκληρώνεται σε διάστημα 30 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης.

Ακολουθούν, στη συνέχεια, υποχρεωτικές για κάθε καταρτιζόμενη εξετάσεις πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων χρήσης ΤΠΕ, οι οποίες υλοποιούνται το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών από την τελευταία συνεδρία (σεμινάριο).

Κάθε καταρτιζόμενος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει μία φορά σε επαναληπτικές εξετάσεις πιστοποίησης για κάθε ενότητα. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται μέσα στο ίδιο διάστημα.

•Επιχορήγηση

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τις εξής δραστηριότητες:

• Τη συμμετοχή των ωφελουμένων στο πρόγραμμα κατάρτισης (καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος).

•Το κόστος υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης στα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

• Το κόστος πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).


Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνεργες γυναίκες, με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος ανεργίας, δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 3,50 ευρώ μεικτά ανά ώρα κατάρτισης.

Για τις καταρτιζόμενες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού το εκπαιδευτικό επίδομα ανά ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 5,00 ευρώ μεικτά ανά ώρα κατάρτισης.

Ειδικά για τις επιδοτούμενες άνεργες γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κατάρτιση συνυπολογίζεται στον χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους.

Η επιδοτούμενη άνεργη προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να προσκομίσει στον φορέα υλοποίησης πριν από την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης, έγγραφο αναστολής της επιδότησής της από τον ΟΑΕΔ.

Σε περίπτωση μη συμμετοχής της στις εξετάσεις πιστοποίησης δεν θα της καταβάλλεται το εκπαιδευτικό επίδομα.

• Πιστοποίηση προσόντων

Την πιστοποίηση των εκπαιδευόμενων την αναλαμβάνουν φορείς πιστοποίησης που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.).

Το κόστος πιστοποίησης καταβάλλεται στον φορέα πιστοποίησης από τον κάθε ανάδοχο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης (τα πιστοποιημένα ΚΕΚ).

Υποχρεωτικές ενότητες του προγράμματος κατάρτισης είναι η προετοιμασία των καταρτιζομένων για την αγορά εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:

εκμάθηση τεχνικών σύνταξης βιογραφικού σημειώματος,

Η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και

Προστασίας του περιβάλλοντος οι οποίες πρέπει να καλύπτουν συνολικά το 5% των ωρών του θεωρητικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.