«Ζωνη Ελευθερη & Απαλλαγμενη Απο Μεταλλαγμενους Οργανισμους»

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης κατά την πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή του την Τετάρτη 17 του μηνός αλλά και πρώτο θέμα στις εντυπώσεις που δημιούργησε… Οι οικολογικές ευαισθησίες των αντιπροσώπων του Σώματος εκφράστηκαν κατά τον πλέον ομόθυμο και δυναμικό τρόπο σε μια απόφαση ψηφίσματος με το οποίο κηρύσσεται ο Νομός της Ξάνθης «ελεύθερος και απαλλαγμένος από μεταλλαγμένους οργανισμούς»! Στην αιτιολόγηση της απόφασης σαφώς και απαριθμούνται όλοι εκείνοι οι γνωστοί ανησυχαστικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει πλείστες όσες οργανώσεις καταναλωτών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη στον «αφορισμό» των μεταλλαγμένων κόντρα στις επίμονες προσπάθειες των παγκοσμιοποιημένων επιχειρηματικών συμφερόντων να επιβάλλουν τη μετάλλαξη ως τη φθηνή, πειστική πλην …κατασυκοφαντημένη απάντηση στις ανά την υφήλιο πιεστικές διατροφικές ανάγκες.

Υπό το πρίσμα, λοιπόν, των εξελίξεων που τρέχουν σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ευθυγραμμιστεί με πολιτικές αντίθετες στην αρχή της προστασίας της δημόσιας υγείας στο βωμό της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών, οι «θύλακες» τοπικής αντίστασης, φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό ακόμη και στην Ελλάδα ότι, μπορούν ν’ αποτελέσουν το ικανό κοινωνικό αντίβαρο στις όποιες τάσεις των ευρωπαϊκών αποφασιστικών οργάνων για υιοθέτηση πολιτικών που αναιρούν την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης…

Εν προκειμένω, ο προβληματισμός προήλθε από έναν γεωπόνο στο επάγγελμα Σύμβουλο τής αντιπολίτευσης, που υιοθετήθηκε από το Νομάρχη για να αποτελέσει εν συνεχεία εισήγηση στο 25μελές Σώμα το οποίο και ομόφωνα συναίνεσε στην πρόταση να υπάρξει η συγκεκριμένη τοπική πρωτοβουλία. Ένα βήμα μικρής εμβέλειας αλλά πολλά υποσχόμενης δυναμικής!

Σε συνομιλία μας για τις παραμέτρους αυτής της κίνησης, ο εν γένει χαμηλών τόνων, Νομαρχιακός Σύμβουλος Κώστας Μολλάς, σημείωσε ότι «η απειλή για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπαρκτή και δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορα τα όργανα έκφρασης των τοπικών κοινωνιών τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αναπτυξιακή στρατηγική της περιφέρειάς τους και προσπαθούν να την υλοποιήσουν στο πλαίσιο μάλιστα των ευρωπαϊκών επιταγών για αειφορία. Όταν οι πλέον προβεβλημένες αξίες αυτή τη στιγμή είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με προεξάρχουσα την ποιότητα σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του ανθρώπου και όταν πάνω σ’ αυτές τις αξίες καλούμαστε να οικοδομήσουμε την ανάπτυξή μας, δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε την ίδια στιγμή «εκπτώσεις» τύπου «μεταλλαγμένων» επειδή έτσι το θέλουν τα πολυεθνικά συμφέροντα. Δηλώνουμε, λοιπόν, τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και λέμε ότι η Ξάνθη κάνει την αρχή με ένα «μορατόριουμ» το οποίο είναι στο χέρι μας να το τηρήσουμε και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και με την ατομική συμπεριφορά μας τόσο στο στάδιο της παραγωγής όσο και στο στάδιο της κατανάλωσης. Επιλέγουμε την ποιότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες γιατί αυτή κάνει τη διαφορά απ’ όποια άποψη κι το δει κανείς και γιατί μ’ αυτή θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως τοπική οικονομία».

Το ψήφισμα

Η έκταση και σοβαρότητα του θέματος περιγράφεται και στο σχέδιο ψηφίσματος που συζήτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την εξής επισήμανση: «στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδικάζεται το αίτημα περιφερειών και χωρών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία), να προστατευθεί η γεωργία, οι καταναλωτές και το περιβάλλον από την εισβολή των μεταλλαγμένων». Εν κατακλείδι, αποφασίζεται ομόφωνα: «κηρύσσουμε άμεσα την περιοχή ευθύνης μας, ελεύθερη από παραγωγή και διακίνηση μεταλλαγμένων, γνωστοποιούμε την απόφασή μας αυτή στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις ελέγχου των μεταλλαγμένων και αν είναι έτοιμοι να λάβουν αυστηρότερα μέτρα ενόψει των κινδύνων που έρχονται και απειλούν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Τέλος, ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να πάρουν θέση υποστήριξης του αγώνας μας».

Η αιτιολόγηση

Το «γιατί» της προαναφερόμενης απόφασης, αναλύεται εκτενέστερα του ψηφίσματος, στην εισήγηση που έκανε ο Νομάρχης για το θέμα, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι πρωτοβουλίες για θέσπιση ειδικών αντίθετων ρυθμίσεων σε τοπικό επίπεδο ξεκίνησαν, τη στιγμή που η Ευρώπη προχωρεί ταχύτατα προς το άνοιγμα των αγορών της στα μεταλλαγμένα, ενώ ακόμη η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αποσαφηνίζει σημαντικά θέματα. Τέτοια που αφορούν στη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών, την προστασία της γεωργίας, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος από τα μεταλλαγμένα. Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την ανίχνευση και κατ’ επέκταση τη σαφή σήμανση για όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, που περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, αλλά και στους παραγωγούς προϊόντων, τροφίμων και ζωοτροφών, να εξοστρακίσουν οριστικά τα μεταλλαγμένα από το σύνολο της τροφικής αλυσίδας».

Για τις συνέπειες από την επαπειλούμενη «εισβολή» των μεταλλαγμένων, υπογράμμισε:

«Ακυρώνεται, το δικαίωμα των αγροτών και παραγωγών να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα παραδοσιακά ή βιολογικά ή ονομασίας προέλευσης ή συμβατικά προϊόντα ολοκληρωμένης παραγωγής, αφού υπάρχει κίνδυνος «επιμόλυνσής» των.

Ακυρώνεται το δικαίωμα των καταναλωτών να μπορούν να ασκούν το δικαίωμα επιλογής μέσω της ανεμπόδιστης παραγωγής και εμπορίας των ποιοτικών οργανισμών και προϊόντων, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών της Ε.Ε. τάσσεται κατά της εισαγωγής των μεταλλαγμένων.

Αφαιρείται το δικαίωμα των πολιτών και δημόσιων αρχών να προστατεύουν με τις αρχές της πρόληψης και προφύλαξης την δημόσια υγεία, ζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση μη ύπαρξης κινδύνων από τους εμπόρους και κερδοσκόπους και να αρνούνται τη λογική της αξιολόγησης των κινδύνων.

Αφαιρείται το δικαίωμα των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν τη βιοποικιλότητα σπόρων και ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου και την συνολική περιβαλλοντική αειφορία, που απειλείται από την διασπορά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης και ομοιομορφίας που αυτή προκαλεί».

Να σημειώσουμε ότι στο υπό διαμόρφωση τελικό κείμενο του ψηφίσματος θα συμπεριληφθεί η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος στους αποδέκτες του, με την πρόσκληση να υιοθετήσει το πνεύμα και τις θέσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης και να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία σε επίπεδο χώρας.

Μ.Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.