Ζητειται… χωρος για τουριστικες επενδυσεις στην παρακτια ζωνη της ΠΑΜ-Θ

Η έκκληση Παυλίδη προς κυβέρνηση, τεχνικά επιμελητήρια, φορείς διαχείρισης εθνικών πάρκων και οικολογικές οργανώσεις

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για το έτος 2016. Το πρόγραμμα κινείται στους κάτωθι άξονες δράσεων για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειάς μας, όμως η μεγάλη βαρύτητα, όπως διαμηνύθηκε από τη διοίκηση, θα δοθεί στην αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, ώστε η προσέλκυση των επισκεπτών να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα:
 
1. Συμμετοχή σε εκθέσεις- εκτιμώμενη δαπάνη 120.000 ευρώ
2. Φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης και ανάπτυξη δημόσιων σχέσεων- εκτιμώμενη δαπάνη 30.000 ευρώ
3. Ειδικές δράσεις προβολής και προωθητικές ενέργειες του τουριστικού προϊόντος σε Ελλάδα και εξωτερικό- εκτιμώμενη δαπάνη 30.000 ευρώ
4. Διαφήμιση σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ραδιόφωνο, Έντυπα, Διαδίκτυο, Τηλεόραση)- εκτιμώμενη δαπάνη 50.000 ευρώ
5. Προωθητικές ενέργειες προβολής στο διαδίκτυο- εκτιμώμενη δαπάνη 60.000 ευρώ
6. Διαχείριση σελίδων διαδικτύου – κοινωνικών δικτύων κλπ- εκτιμώμενη δαπάνη 60.000 ευρώ
7. Έντυπα-Μπάνερ-Διαφημιστικά- εκτιμώμενη δαπάνη 60.000 ευρώ
8. Συνέδρια – Ημερίδες- εκτιμώμενη δαπάνη 20.000€
9. 2ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA- εκτιμώμενη δαπάνη 25.000 ευρώ ανά ΠΕ και 20%ΠΕΡ (αυτόνομες εκδηλώσεις)
10. Προβολή προϊόντων- εκτιμώμενη δαπάνη 100.000 ευρώ 

Μιχάλης Αμοιρίδης «Στόχος μας σε βάθος 10ετίας το ποσοστό του τουρισμού επί του ΑΕΠ να πλησιάσει τον μέσο όρο της Ελλάδας»

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, περιέγραψε αρχικά τη γενική πολιτική στόχευση της περιφερειακής αρχής, υπενθυμίζοντας ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 ενέταξε ως βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της τον τουρισμό. «Στη σημερινή χρονική στιγμή ο τουριστικός τομέας συμμετέχει στο συνολικό ακαθάριστο προϊόν της Περιφέρειας, σε ποσοστό λιγότερο του 5%», σημείωσε, «και στόχος είναι σε βάθος 10ετίας αυτό να αυξηθεί σημαντικά πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ελλάδας, που είναι περίπου 25% και σε κάθε περίπτωση να συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 20%». Για να επιτευχθεί αυτό, η διοίκηση της περιφέρειας εστιάζει την προσοχή και τις ενέργειές της στα εξής: α) στη βελτίωση υποδομών πρόσβασης και επισκεψιμότητας, β) στην άρση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων για τη διευκόλυνση της εισόδου αλλοδαπών επισκεπτών, γ) στην ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον τουρισμό, για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, δ) στην ένταξη στη σύγχρονη εξειδίκευση ιδιαίτερου κλάδου που αφορά τον τουρισμό, ε) στη διασύνδεση του τουριστικού κλάδου με τομείς τις τοπικής οικονομίας, στ) στην ενδυνάμωση της ενδοπεριφερειακής συνείδησης, ζ) σε δράσεις προβολής σε Ελλάδα, εξωτερικό αλλά και ενδοπεριφερειακά. 

Πρόθεση δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού

Ακολούθως, ο κ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Περιφέρειας να δημιουργήσει Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού «ως εργαλείο συμβουλευτικό αλλά και ουσιαστικό ως προς το σχεδιασμό και την παρακολούθηση δράσεων και αποτελεσμάτων, με την εμπλοκή όλων των θεσμών, αυτοδιοίκησης και παραγωγικών». «Ο Φορέας αυτός θα λειτουργεί με τεχνοκρατικά κριτήρια και χαρακτηριστικά», εξήγησε, «με σκοπό την επίτευξη των στόχων εντός των χρονοδιαγραμμάτων και οπωσδήποτε χωρίς παρεκκλίσεις». «Κυρίαρχη στόχευση είναι να γίνει η ΠΑΜ-Θ «Τουριστικός Προορισμός Αριστείας» μέσα στην επόμενη 5ετία», επισήμανε, διευκρινίζοντας πως ο στόχος αυτός «εμπεριέχει τα 3 κυρίαρχα σημεία στα οποία, με βάση τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, πρέπει να επενδύσουμε: Φύση– Πολιτισμός– Τόπος». 

«Επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης για τη δημιουργία θυλάκων τουριστικής ανάπτυξης»

Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό της φετινής και των προηγούμενων χρονιών, ο κ. Αμοιρίδης διαπίστωσε αρχικά ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ «απέδειξε εν μέσω κρίσης ότι, έχοντας κατάλληλη στόχευση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με το ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε κρίσεις, σημειώνοντας μάλιστα και μεγάλη αύξηση για τη περίοδο 2015».

«Ο όγκος των επισκεπτών από το εξωτερικό είναι τέτοιος που δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υφιστάμενες κλίνες», παρατήρησε, «και προκειμένου να αυξήσουμε το μερίδιό μας και να γίνουμε επιλέξιμοι, απαιτείται ποσοτική αναβάθμιση, κυρίως στο ηπειρωτικό τμήμα». «Αυτό καθιστά επιτακτική», συνέχισε, «την ανάγκη διερεύνησης για τη δημιουργία θυλάκων τουριστικής ανάπτυξης, όπως έχει ζητηθεί από τον περιφερειάρχη να εισαχθεί και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, που είναι σε διαβούλευση. 

Γιώργος Παυλίδης «Πρέπει να αξιοποιήσουμε επιτέλους τη θέση μας»

Στην ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο Χωροταξικό της Περιφέρειάς μας επέμεινε ιδιαίτερα και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης, κάνοντας μάλιστα έκκληση σε όλη την τοπική κοινωνία, θεσμικούς και πολίτες, να συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα η έκκλησή του απευθύνθηκε ειδικότερα στα παρατήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που διαθέτουν τη σχετική τεχνική γνώση, καθώς επίσης στους φορείς διαχείρισης των εθνικών πάρκων και στις οικολογικές οργανώσεις, ώστε να μην επιδείξουν κατανόηση. «Μέσα στο 2015 είχαμε μια εκρηκτική παρουσία επισκεπτών», παρατήρησε αρχικά, «κάτι που νομίζω ότι γινόταν διαπιστώσιμο δια γυμνού οφθαλμού από τον καθένα, είτε ήταν στη Θάσο, είτε στο Φανάρι, είτε στην Αλεξανδρούπολη, είτε στο Μυρωδάτο, είτε στους Αμμόλοφους και στην Κεραμωτή». «Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε επιτέλους τη θέση μας», επισήμανε, «αφού ο θεός μας έδωσε πολλά δώρα και όλα αυτά πρέπει να τα συνδέσουμε με τον τουρισμό, ώστε να αποτελέσουν πυλώνες του». «Μέχρι το 2010 είχαμε κλειστά σύνορα», συνέχισε, «ενώ τώρα έχουμε 8 ανοιχτές διόδους και σε δυο χρόνια περίπου θα ανοίξει άλλη μία στην Ξάνθη, για να έχουμε 9. Οι εισερχόμενοι, που θα έχουμε από τον βορρά, αλλά και από την ανατολή, θα είναι ένας τεράστιος όγκος. Το ερώτημα είναι πώς θα τους υποδεχτούμε, με ποιες ιδιωτικές υποδομές. Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία». 

«Η δημιουργία θυλάκων τουριστικής ανάπτυξης είναι προς όφελος του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να στεκόμαστε εξτρεμιστικά και φανατικά»

Υπενθυμίζοντας ότι μόνο η Θάσος έχει μια ικανοποιητική ξενοδοχειακή υποδομή, ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. «Νομίζω ότι μόλις η χώρα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές, θα έχουμε αρκετούς ξένους επενδυτές», σημείωσε. «Πέρα από αυτό όμως έχουμε και αρκετά νομικά εμπόδια, στα οποία πρέπει να ενσκήψει η κυβέρνηση», επισήμανε. «Πρέπει να πάψουμε να αποκλείουμε σχεδόν όλη την παράκτια ζώνη, θεωρώντας ότι αποτελεί απαγορευμένο τμήμα του εθνικού πάρκου, χωρίς σε πολλά σημεία να υπάρχει λόγος», υπογράμμισε. «Αλλά κι αν υπήρχε λόγος», συνέχισε, «αρκεί να σκεφτούμε ότι όταν έχουμε μια υπερσυσσώρευση επισκεπτών και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές, κάτι που γινόταν φέτος και στο Φανάρι, από εκεί και μετά έχουμε πολλές πιέσεις και στρεβλώσεις σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της υγείας, της ποιότητας, της εικόνας μας και πολλών άλλων». «Αυτήν την ώρα, αν αφήσουμε την κατάσταση έτσι», τόνισε σε άλλο σημείο, «οι πιέσεις είναι τόσο μεγάλες που το περιβάλλον θίγεται». «Αντί λοιπόν να θίγεται το περιβάλλον σε όλα τα σημεία, ας βρεθούν 2,3 ή 5 χιλιόμετρα από τα 300 χιλιόμετρα ακτογραμμής», προσέθεσε, «όπου θα δημιουργηθούν θύλακες εγκατάστασης ξενοδοχειακών μονάδων για να εκτονωθεί όλη αυτή η κατάσταση». «Είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και αυτό πρέπει να γίνει», παρατήρησε κλείνοντας, υπογραμμίζοντας «ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε εξτρεμιστικά και φανατικά».

Φώτης Καραλίδης «Ο κ. Αμοιρίδης κατέθεσε μια έκθεση ιδεών, με “πρέπει” και ευχές, που δυστυχώς δεν φέρνουν αποτέλεσμα»

Κριτική στο πρόσωπο του θεματικού αντιπεριφερειάρχη τουρισμού άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φώτης Καραλίδης, προσάπτοντάς του καταρχήν ότι κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο μια έκθεση ιδεών, «με “πρέπει” και ευχές, που δυστυχώς δεν φέρνουν αποτέλεσμα». Επιπλέον διέκρινε ότι η πρόταση για δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού ελέγχεται ως προς το κατά πόσον υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τη συμμετοχή της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως ούτε έχει εγγραφεί σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2016 για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Φορέα.
 
Ακόμα, ο κ. Καραλίδης εγκάλεσε την περιφερειακή αρχή για οικειοποίηση ιδεών και πρωτοβουλιών άλλων φορέων, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία διασύνδεσης του τουρισμού με τα πολιτιστικά μνημεία κατά μήκος της Εγνατίας οδού είχε ξεκινήσει από την πρόταση του κ. Σταύρου Μπένου το 2013, σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού. «Πολύ σωστά η σημερινή διοίκηση επενδύσει σε αυτό και το προχωράει», σημείωσε με νόημα, «όμως αυτό που δεν αποδέχομαι είναι την οικειοποίηση απόψεων και θέσεων άλλων».
 
Τέλος, αφορμή κριτικής προς τον κ. Αμοιρίδη αποτέλεσε και η επιλογή του να κάνει απολογισμό των τουριστικών δράσεων της τρέχουσας χρονιάς. Ο κ. Καραλίδης υπενθύμισε πως το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στον σχεδιασμό της τουριστικής προβολής για το 2016, ενώ σχολίασε καυστικά πως ενώ ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού έκανε απολογισμό, σε αυτόν δεν προσδιοριζόταν το ουσιαστικό αποτέλεσμα των δράσεων, που υλοποιήθηκαν. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.