Ζ΄ Πανελληνιο Συνεδριο Συμβολαιογραφων

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβολαιογράφων θα διεξαχθεί από σήμερα 6 έως 8 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». Τις εργασίες του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Συμβολαιογραφίας ο κ. Λαουρίνι, και κατά τη διάρκειά του σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, κ. Ευδοξία Μανδαλά –Κωνσταντινίδου θα συζητηθεί γενικότερα ο ρόλος του συμβολαιογράφου στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Εξάλλου πριν λίγες ημέρες στη Σόφια έλαβε χώρα Forum Συμβολαιογράφων Βαλκάνιων χωρών κατά τη διάρκεια του οποίου τονίσθηκαν οι προοπτικές και οι προσπάθειες για την ενοποίηση και ενιαία εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στη συμβολαιογραφία, ενώ τον άλλο μήνα στη Ρώμη θα λάβει χώρα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβολαιογράφων.

Forum Συμβολαιογραφιών Βαλκάνιων χωρών

Το Forum Συμβολαιογραφιών Βαλκάνιων χωρών πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σ’ αυτό συμμετείχαν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Γερμανίας, η Ρουμανία. «Είναι μία ένωση», τονίζει η κ. Κωνστανίδου, «που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό της Συμβολαιογραφίας της Ελλάδος. Το πρώτο συνέδριο έγινε στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο στην Κωνσταντινούπολη και το τρίτο στη Σόφια». Σ’ αυτό παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ένωσης της Λατινογενούς Συμβολαιογραφίας και ο Πρόεδρος της Συμβολαιογραφίας της Γαλλίας, αν και ως χώρα δεν ανήκει στο συγκεκριμένο φόρουμ. «Οι εργασίες αφορούσαν στην αλληλοενημέρωση των χωρών που μετέχουν σε αυτό, και συγκεκριμένα τι ισχύει συμβολαιογραφικά σε κάθε χώρα. Επίσης τονίσθηκαν οι προοπτικές και οι προσπάθειες που γίνονται για την ενοποίηση και την ενιαία εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην συμβολαιογραφία».

Επεξηγώντας τόνισε ότι « οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποιούν τη λεγόμενη λατινογενή συμβολαιογραφία, -την οποία εγώ αποκαλώ βυζαντινή,- που βασίζεται στις «Νεαρές» του Ιουστινιανού. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι ελάχιστες και όχι ουσιαστικές. Για παράδειγμα κάθε μία πόλη ή νομός της Βουλγαρίας έχει το δικό της σύλλογο, ενώ στην Ελλάδα οι σύλλογοι λειτουργούν ανά εφετείο με αρμοδιότητες περίπου ίδιες. Εκείνο που τονίστηκε και στο οποίο εστιάστηκε ολόκληρο τον φόρουμ ήταν η τεχνική εξέλιξη της συμβολαιογραφίας, η χρήση διαδικτύου, οι κοινές πύλες, η υπογραφή συμβολαίων εξ αποστάσεων. Σαφώς η Βουλγαρία υστερεί σε αυτό το θέμα, ενώ εμείς υπερέχουμε στην χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων του διαδικτύου».

Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβολαιογράφων

Το συνέδριο είναι νομοθετημένο μέσα από το νόμο που διέπει τον κώδικα των συμβολαιογράφων. Διοργανώνεται κάθε 3 χρόνια και το προηγούμενο είχε γίνει στην Αλέξ/πολη, από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του Εφετείου της Θράκης. «Σε κάθε συνέδριο και σε αυτό ειδικά που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζουν δύο τομείς, ο επιστημονικός και ο συνδικαλιστικός. Μέσα από τον επιστημονικό τομέα θα αναπτυχθούν διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους συμβολαιογράφους της επικρατείας. Τα θέματα του συνεδρίου χωρίζονται σε τρεις βασικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στον συμβολαιογράφο ως εγγυητή της ασφάλειας δικαίου, η δεύτερη στο κτηματολόγιο, θέμα που βασικά «καίει» σήμερα τους συμβολαιογράφους και ολόκληρη την Ελλάδα με τα γνωστά προβλήματα. Βέβαια, το συνέδριο δεν εστιάζει το πρόβλημα στα λάθη που έχουν γίνει και με τα οποία ασχολείται ο τύπος, αλλά στο νομικό πλαίσιο που θα κινηθεί το κτηματολόγιο και στα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με το προϊσχύσαν, με την μεταγραφή. Και η τρίτη ενότητα αφορά στη συμβολαιογραφία και στις νέες πρακτικές».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος είναι πολλά και σοβαρά. Όπως αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου, «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επιβολή του ΦΠΑ, για την επιβολή του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος, οι ενώσεις των συμβολαιογραφιών, τα κτηματολόγια, οι πράξεις, οι σχέσεις μεταξύ μας, αλλά και οι σχέσεις με την διοίκηση είναι από τα πλέον ουσιαστικά. Εκείνο που απασχολεί τον κλάδο είναι η γραφειοκρατία, και ο κλάδος είναι ο παρεξηγημένος της υπόθεσης, γιατί όλοι πιστεύουν ότι εμείς την επιβάλλουμε, ενώ στην ουσία εμείς ήμαστε τα θύματά της, γιατί μας επιβάλλουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, εκ των οποίων πολλές θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν συζητηθεί με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους οι οποίοι βιώνουν τα προβλήματα αυτά καθημερινά».

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο

Στις 10-11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το πρώτο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβολαιογράφων. «Μέχρι σήμερα διοργανώνονταν παγκόσμια συνέδρια, στην Αργεντινή, στο Μεξικό, γιατί η πλειοψηφία χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα, και συγκεκριμένα το λατινογενές, εν αντιθέσει με τους άλλους που χρησιμοποιούν το αγγλοσαξονικό. Στη Ρώμη διενεργείται το πρώτο πανευρωπαϊκό και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μπερλουσκόνι. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι καυτά και θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε ενιαία, όπως στην Ενωμένη Ευρώπη».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.