Προσδοκιες για «παγωμα» των επιτοκιων απο την Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα

Η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνεται και βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης

Με την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της ύφεσης, όπως προδίδουν τα τελευταία στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην αυριανή συνεδρίασή της στην Αθήνα, μολονότι ο πληθωρισμός παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, για την ακρίβεια 10 αυξήσεις σε 10 συναπτές συνεδριάσεις, η ΕΚΤ έχει φτάσει τα επιτόκια του ευρώ στο 4% από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,5% στο οποίο τα είχε περιορίσει εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Πρόκειται για την πλέον επιθετική στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική που έχει αποφασίσει σε όλη την ιστορία της, αλλά όλα δείχνουν πως στη συνεδρίασή της στην Αθήνα θα τη διακόψει και θα «παγώσει» τα επιτόκια στα υφιστάμενα επίπεδα.

Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων έχει επιτύχει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 4,3% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Οπως, όμως, τόνισε προσφάτως η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα «ανεπιθύμητα υψηλά» καθώς είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο της για αυξήσεις τιμών 2%. Παράλληλα, είναι ορατός ο κίνδυνος νέας επιτάχυνσής του σε περίπτωση εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει στην επικείμενη συνεδρίαση της Τράπεζας ότι το κόστος του δανεισμού θα παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν θεωρείται, πάντως, πιθανή μια νέα αύξηση, δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία φέρουν την οικονομία της Ευρωζώνης να επιδεινώνεται διαρκώς και να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Οπως προκύπτει από τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της S&P Global, το τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με μια επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε περαιτέρω στις 46,5 μονάδες, σαφώς κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Παράλληλα, τα μακροοικονομικά μεγέθη του γ΄ τριμήνου, που θα δοθούν στη δημοσιότητα σε μια εβδομάδα, αναμένεται να προδίδουν συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 0,1%. Ο κίνδυνος της ύφεσης περιπλέκει, έτσι, το έργο της ΕΚΤ που για μια ακόμη φορά, ίσως περισσότερο από ποτέ, βρίσκεται ενώπιον του ίδιου διλήμματος. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ντερκ Σουμάχερ, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ και νυν στέλεχος της γαλλικής τράπεζας Natixis, τόνισε πως «έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και περιπλέκουν περαιτέρω την εικόνα για την ΕΚΤ».

Ομόλογα

Στη συνεδρίαση της Αθήνας η Τράπεζα θα συζητήσει παράλληλα ένα εξίσου ακανθώδες θέμα, το αν και πότε θα αρχίσει να μειώνει τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της που έχουν φτάσει στο 1,7 τρισ. ευρώ και το πότε θα σταματήσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της ύφεσης της πανδημίας. Την ούτως ή άλλως δύσκολη απόφαση περιπλέκει περαιτέρω η αναταραχή που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό στις αγορές ομολόγων και έχει οδηγήσει στα ύψη τις αποδόσεις του κρατικού χρέους χωρών της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας που βρίσκεται διαρκώς στο ραντάρ της ΕΚΤ, έχει αυξηθεί περισσότερο από εκείνο της Γερμανίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ετσι το spread των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα πάνω από το 2% για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες. Η εξέλιξη προβληματίζει ιδιαιτέρως την ΕΚΤ που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, θα κινηθεί πολύ επιφυλακτικά και προσεκτικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.