Υψηλη η παροχη υπηρεσιων ψυχικης υγειας στη Θρακη

Με τη μέθοδο “ανοιχτές πόρτες” και σε μία πιο “ανοιχτή” κοινωνία που δεν προσπαθεί να αποβάλλει τη διαφορετικότητα, επιχειρεί να εντάξει κοινωνικά τους ψυχικά ασθενείς το μοντέλο ψυχιατρικής περίθαλψης που εφαρμόζεται στη Θράκη, από την πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Τα αποτελέσματα του μοντέλου κρίνονται επιτυχή, καθώς η στατιστική, από το ’92 έως το ’98, που καταγράφει τον αριθμό των ασθενών που “καταφεύγει” σε κλειστά ψυχιατρεία και ιδρύματα, δείχνει ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι περιπτώσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, πριν την εφαρμογή του, μόνον το 73% των ψυχασθενών παρέμενε κοντά στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ σήμερα από το νομό Έβρου παραμένει το 92% και μόνον το 8% φεύγει για άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Από τη Ροδόπη παραμένει το 73% των ψυχικά ασθενών και από την Ξάνθη το 40%. “Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι πολύ υψηλή η ψυχιατρική περίθαλψη στη Θράκη, σε πολλές περιπτώσεις, πολύ υψηλότερη και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχει σχέση με τη λεγόμενη κοινωνική ψυχιατρική, ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης των ψυχιατρικών προβλημάτων.

Αυτό το μοντέλο έχει αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη Θράκη και έχει συγκεκριμένες δομές. Στηρίζεται στην πανεπιστημιακή κλινική της Αλεξανδρούπολης που αριθμεί 20 κρεβάτια μόνο, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Αλεξανδρούπολης και στις κινητές μονάδες, τις οποίες εμείς θεωρούμε μεγάλο μας όπλο”, δήλωσε ο ψυχίατρος κ. Καφαλής, αναφορικά με το μοντέλο ψυχιατρικής περίθαλψης που εφαρμόζεται στη Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.