Υποτροφια για την ερευνα των επιπτωσεων του προσφυγικου στην αναπτυξιακη βοηθεια κρατων μελων της Ε.Ε.

Για τον Κομοτηναίο ερευνητή Σπύρο Αρσενίου, που ξεχώρισε ανάμεσα σε 100 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη - «Η έρευνα εργαλείο της Ε.Ε. για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στο προσφυγικό»

Υποτροφία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας, για την έρευνά του σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αναπτυξιακή βοήθεια των κρατών-μελών της ΕΕ προς τρίτα κράτη από το Προσφυγικό, έλαβε ένας συντοπίτης μας, ο κ. Σπύρος Αρσενίου, ο οποίος είναι ένας από τα μόλις 10 άτομα που έλαβαν τη συγκεκριμένη διάκριση.
 
Ο κ. Αρσενίου, ο οποίος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και εκπονεί σήμερα το διδακτορικό του, συμμετείχε στην πρόσκληση του Κέντρου, το οποίο έδινε δέκα υποτροφίες για έρευνες που αφορούν στην εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η προσφυγική, και μεταναστευτική γενικότερα, κρίση στην Ευρώπη και στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται.
 
O ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και στις Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη και Νατάσσα Βαφειάδη χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα τιμητική την επιλογή του, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της έρευνας. Η τιμή για την υποτροφία αυτή που αφορά στο πρόσωπο του κ. Αρσενίου ενισχύεται από το γεγονός ότι επιλέχτηκε ανάμεσα από άλλους 100 περίπου ερευνητές έχοντας καταθέσει ένα abstract, μια περίληψη και ένα πλάνο δηλαδή, για την έρευνα με τα βασικά σημεία τα οποία αναμένεται να θίξει. 

«Η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας» 

Το πλάνο αυτό, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, αφορούσε κατά ένα μέρος και την μεταναστευτική ροή στη χώρα μας, με στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε και ανέλυσε, και με επιτόπιες επισκέψεις στη Μυτιλήνη, ωστόσο στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην μεταβολή της αναπτυξιακής βοήθειας των κρατών-μελών προς τρίτα κράτη.
 
Όπως τόνισε ο κ. Αρσενίου, «αυτό μπορεί να ακουστεί αδιάφορο για κάποιους που θα υποτιμήσουν την αξία της μείωσης της βοήθειας που παρέχεται, ιδιαίτερα σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας τόσο για το δικό μας όσο και τα άλλα κράτη, ιδιαίτερα της Ευρώπης, που ως κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στη διάθεση χρηματοδοτήσεων» εξηγώντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, μιας και μετά από μία μακρά περίοδο επαγγελματικής ενασχόλησής του με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ήθελε να διερευνήσει την χρηματοδότηση της Ένωσης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τρίτα κράτη.
 
«Ακόμη και σήμερα που μιλάμε, ακόμη και παρά την αμφισβήτηση, ακόμη και με όλα όσα έχουν προκύψει τα περασμένα έτη, η Ευρώπη παραμένει, και διμερώς και πολυμερώς, ο μεγαλύτερος δωρητής αναπτυξιακής βοήθειας» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή παρέχει πάνω από το 50%, ως ενιαίο σύνολο, της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας που δίνεται, αφού από τα 131.000.000.000 δολάρια που δόθηκαν πέρυσι, τα 74.000.000.000 δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα κράτη- μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα. 

«Η Ε.Ε. στάθηκε απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού» 

Ειδικότερα στην έρευνά του ο κ. Αρσενίου καλείται να αποδείξει ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές περικοπές στην αναπτυξιακή βοήθεια των κρατών-μελών προς τρίτα κράτη, όπως μονομερώς επιχειρήθηκε από κάποια κράτη- μέλη.
 
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας στις χώρες που λαμβάνουν τη βοήθεια και από εκεί προκύπτει ένας νέος φαύλος κύκλος αστάθειας, πολλές φορές και ξέσπασμα συγκρούσεων και υπάρχουν νέα προσφυγικά ρεύματα» σημείωσε, συνδέοντας τη «ροή» των αναπτυξιακών βοηθημάτων της Ε.Ε. με τη γιγάντωση του μεταναστευτικού.
 
Εξέφρασε δε την άποψη ότι «η μονομερής αυτή περικοπή που επιχειρήθηκε είναι από τα πιο ανησυχητικά μέρη της όλης εξίσωσης», για αυτό και, όπως εκτίμησε, «θα πρέπει να υπάρχει, ειδικά εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, μία σαφέστατα πιο ομοιογενής πολιτική, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα μονομερών ενεργειών, όπως περίπου αντίστοιχα υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και στο κλείσιμο του λεγόμενου “Βαλκανικού Διαδρόμου”». 

«Η Ε.Ε. δεν αρκείται στη φυσική οδό των ερευνών για να οδηγηθεί σε κάποια συμπεράσματα, αλλά και τις χρηματοδοτεί» 

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε πως θεωρεί ότι από η Ε.Ε. σε μεγάλο βαθμό στάθηκε απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, λόγω προβλημάτων τα οποία ελλόχευαν και φάνηκαν στην πορεία. Συνέπεια της συνειδητοποίησης αυτής από πλευράς της Ε.Ε., σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το προσφυγικό ζήτημα «ήρθε για να μείνει», είναι ότι η Ένωση, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «δεν αρκείται στη φυσική οδό των ερευνών για να οδηγηθεί σε κάποια συμπεράσματα, αλλά χρηματοδοτεί ήδη ένα μέρος αυτών», όπως τη δική του έρευνα, ώστε να πάρει άμεσα αποτελέσματα τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει ως βιβλιογραφία στην κατεύθυνση της εξεύρεσης πολιτικών λύσεων. 

«Σαφής αύξηση της αναπτυξιακή βοήθειας έως το 2019» 

Παράλληλα μέσα από αυτές τις έρευνες, διερευνώνται οι τάσεις στο θέμα της χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, με την έρευνα του κ. Αρσενίου να εκτείνεται μέχρι το 2030, όταν και θα κλείσει η επόμενη αναπτυξιακή ατζέντα.
 
Κατά την εκτίμησή του, παρότι υπήρξαν ήδη μονομερείς ενέργειες περικοπών από πλευράς κρατών-μελών της αναπτυξιακής βοήθειας, χάριν, ή με τη δικαιολογία, της κάλυψης των εσόδων υποδοχής τόσο των προσφύγων όσο και των υπηρεσιών ασύλου, η χρηματοδότηση δεν θα κινδυνεύσει για τα επόμενα χρόνια.
 
Μάλιστα από την εν εξελίξει έρευνα διαφαίνεται ότι όσο αφορά στην ΕΕ δεν υπάρχουν ανησυχίες σοβαρής μείωσης αναπτυξιακής βοήθειας. Αντιθέτως όπως εξήγησε διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι μέχρι το 2019 θα υπάρξει σαφής αύξηση, με τα κράτη εκείνα που εμφανίζουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης να έχουν το πιο άμεσο όφελος, με βάση μηχανισμούς διάχυσης της εκάστοτε βοήθειας.
 
Μέρος της έρευνας του κ. Αρσενίου παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Κατάνια, σε μία πρώτη συνάντηση των ερευνητών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.