Υπογραφτηκε το Τοπικο Συμφωνο Ποιοτητας Ν. Ροδοπης

Σάρκα και οστά πήρε τελικά το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας νομού Ροδόπης, με την υπογραφή του καταστατικού του την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο «Δήμητρα» Κομοτηνής, παρουσία των συμβαλλόμενων φορέων. Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου έναν χρόνο συστάθηκε η ομάδα πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση των μελών, όπου δημιουργήθηκε ένα σχέδιο καταστατικού και εν τέλει συζητήθηκε, αναλύθηκε και υπήρξε συμφωνία επ’ αυτού την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. Παρών κατά τη συζήτηση ήταν και κ. Γιώργος Ούστογλου, θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, που είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το περιεχόμενο του καταστατικού και συζητήσει για τις δράσεις, που μπορεί να αναλάβει επικουρικά και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η νομική μορφή του συμφώνου είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΑΜΚΕ, ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός-ΜΚΟ, και με σκοπό να συμβάλλει στην προώθηση της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ν. Ροδόπης – τοπικά προϊόντα, παρεχόμενες υπηρεσίες ,πολιτιστική προβολή- και με απώτερο στόχο την επίτευξη ενός συνολικού θετικού αποτελέσματος. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το καταστατικό, θα επιδιωχθεί η ανάδειξη, στήριξη και προώθηση των ονομαστών τοπικών προϊόντων της περιοχής, των παρεχόμενων υπηρεσιών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ορίζονται δε αναλυτικά στο καταστατικό οι τρόποι και η πλούσια δράση, που αναλαμβάνεται να προωθήσει, ώστε να καταστούν εφικτοί οι παραπάνω στόχοι.

«Στόχος η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα τοπικά προϊόντα»

Για ένα «σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση της στήριξης, ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, των υπηρεσιών και της πολιτιστικής ταυτότητας του νομού μας», έκανε λόγο ο κ. Kώστας Μπούντας, πρόεδρος του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής και επικεφαλής της ομάδας πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Εξέφρασε δε την πίστη για επίτευξη των ως άνω σκοπών, τονίζοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα, αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο, που διαθέτουμε, τα προϊόντα μας και το μυαλό μας, να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας». Υπογράμμισε δε τους στόχους της νεοσύστατης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, όπως η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα τοπικά προϊόντα. Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η πρωτοβουλία θα έχει θετικά αποτελέσματα, αρχής γενόμενης από την υπογραφή του συμφώνου ποιότητας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης «Πολύ ευνοϊκή η συγκυρία, λόγω του «Καλλικράτη»»

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης και μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας, «υπάρχει μια περίοδος ζύμωσης ενός χρόνου, κατά την οποία το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας έδωσε και δείγματα γραφής». «Από τότε, που το είπαμε σαν ιδέα με τον κ. Μπούντα», συνέχισε, «από πέρυσι το Γενάρη μέχρι φέτος, πολλοί ήρθαν και είπαν τα ιδία πράγματα. Είτε στις 12 Δεκεμβρίου, που τα είπαν ο πρωθυπουργός και κ. Σκανδαλιδης στην Κρήτη, όπου μίλησαν και για τοπικά σύμφωνα, είτε μιλώντας για το «καλάθι τοπικών προϊόντων». Η ιδέα είναι να τμηματοποιήσουμε την αγορά, ενσωματώνοντας τον πολιτισμό. Επομένως, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα με τον τοπικό πολιτισμό να παρουσιάσουν ένα ενιαίο πακέτο με τον τουρισμό της περιοχής και αυτό να προωθήσουμε. Πιστεύω ότι φτάσαμε στο σωστό χρόνο». Κατέληξε δε, υπογραμμίζοντας την πολύ ευνοϊκή συγκυρία, που ολοκληρώνεται η σύσταση του τοπικού σύμφωνου ποιότητας, αφού «ο «Καλλικράτης» προβλέπει το 10% του ΦΠΑ να εισπράττεται από το δήμο. Επομένως, αν παρουσιάσουν δραστηριότητες τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας εδώ, θα κρατήσουν χρήματα στον τόπο, για να δημιουργήσουν την τοπική ανάπτυξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.