Υπογραφτηκε το συμφωνο αδελφοποιησης μεταξυ Κομοτηνης-κιρτζαλι

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης ανάμεσα στο δήμο Κομοτηνής και το δήμο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Τουριστικό Περίπτερο της Νυμφαίας με τη συμμετοχή σύσσωμης της δημοτικής αρχής και πολυμελή ομάδα από το δήμο Κίρτζαλι με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Χασάν Ασίζ. Συζητήθηκαν οι όροι και οι προοπτικές, που θα παραχθούν από την εν λόγω συνεργασία, ενώ δεν έλειψαν και οι ιστορικές αναδρομές, προς επιβεβαίωση των στενών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες και στις δυο περιοχές, αλλά έγινε αναφορά και στη συνεργασία των πρόσφατων ετών ανάμεσα στους δυο δήμους. Στη συνέχεια υπογράφηκε το σύμφωνο αδελφοποίησης, ενώ από μεριάς του δήμαρχου του Κίρτζαλι προσφέρθηκαν στον κ. Κοτσάκη μια εικόνα του αγίου Νικόλαου, από τον οποίο ζήτησαν να προστατέψει αυτή τη συνεργασία, και μια φιάλη τοπικού οίνου του Κίρτζαλι.

Δημήτρης Κοτσάκης «Έγινε το πρώτο βήμα και έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά»

Ο κ. Κοτσάκης δεν έκρυψε τη χαρά του, που υλοποιήθηκε η αδελφοποίηση των δυο δήμων, καθώς «έγινε ένα πρώτο βήμα να ενταχθούμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως είναι το πρόγραμμα «Η Ευρώπη των πολιτών», το οποίο δίνει μεν και ιδιαίτερες δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα πλέον θεσμικά να συνεργαζόμαστε σε διάφορα επίπεδα, που έχουν σχέση με το περιβάλλον, με πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά και στις δυνατότητες για ανάπτυξη μέσω του κάθετου άξονα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα». Στη συνέχεια έκανε αναδρομή στη σχέση συνεργασίας των προηγούμενων χρόνων με το δήμο του Κίρτζαλι, τονίζοντας ένα από τα πιο θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, την ανάδειξη του περιβαλλοντικού κίνδυνου, που ελλόχευε για την περιοχή από τη λειτουργία του εργοστάσιου χρυσού, που βρισκόταν στο Κίρτζαλι. Επιπλέον, τόνισε ιδιαίτερα ότι «ενώ αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα, έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά». Και συνέχισε «μέσα από αυτή τη συνεργασία, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να πλαισιωθεί από τους άλλους φορείς, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος της επικοινωνίας, που θα μας δώσει ο καινούριος δρόμος, μια επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατό περισσότερα και τα δυο μέλη αυτής της συνεργασίας, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, αλλά και η Κομοτηνή και το Κίρτζαλι. Τέλος, ευχήθηκε υγεία και διάθεση «για να προχωρούμε και στο μέλλον σε τέτοιες συνεργασίες, συνεργασίες με ένα και μόνο σκοπό, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας».

 

Χασάν Ασίζ «Δε θα μπορεί η μια πόλη χωρίς την άλλη»

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος του Κίρτζαλι, κ. Ασίζ, έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα και δήλωσε χαρούμενος, αφού γίνεται πραγματικότητα μια προσπάθεια 9 χρόνων του ίδιου, όσον αφορά τον κάθετο άξονα, που θα συνδέει τις δυο πόλεις. «Μετά από 19 χρόνια», υπογράμμισε, «που έχουμε σχέσεις με την Κομοτηνή, αποφασίσαμε με τον κ. Κοτσάκη να ενταχθούμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να υπογράψουμε αυτό το πρωτόκολλο αδελφοποίησης, που αν και συνήθως αυτά τα πρωτόκολλα υπογράφονται με την έναρξη των σχέσεων μεταξύ των δήμων, σε αυτήν την περίπτωση έγινε σαν συνέχεια των καλών σχέσεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό το πρωτόκολλο μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για κοινά προβλήματα, που είναι συνδεδεμένα με το περιβάλλον και την οικολογία, και μαζί να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και μαζί να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Το Κίρτζαλι μπορεί να μην είναι τόσο ενδιαφέρον για τους τουρίστες αν δε συνδεθεί με την Κομοτηνή. Το ίδιο μπορεί να ίσχυε και για την Κομοτηνή χωρίς το Κίρτζαλι». Τέλος, εκτίμησε ότι υπάρχει ένα λαμπρό μέλλον, ενώ ευχαρίστησε το κ. Κοτσάκη, χαρακτηρίζοντάς τον φίλο του, αλλά και τους συνεργάτες του από το δήμο Κομοτηνής. Και κατέληξε «τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε πολύ δυναμικά και πραγματοποιήσαμε πολλά σχέδια, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα σχέδια μπροστά μας, τα οποία θα πραγματοποιήσουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.