Υπο εκκαθαριση η ΣΕΒΑΘ

Σε εκκαθάριση τέθηκε η συνεταιριστική επιχείρηση ΣΕΒΑΘ μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 28 Νοεμβρίου. Το θέμα είχε τεθεί δύο φορές σε ψηφοφορία και τελικά με συντριπτική πλειοψηφία πάρθηκε η απόφαση της εκκαθάρισης.

Μιλώντας στον ΠτΘ το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΕΒΑΘ κ. Μπάμπης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι «η διαδικασία της εκκαθάρισης δεν σημαίνει λουκέτο, αλλά από ό,τι φαίνεται θα είναι λουκέτο. Όσον αφορά την δραστηριότητα την προηγούμενη της εταιρείας σημαίνει λουκέτο. Τώρα τι θα γίνει αν πουληθούν τα οικόπεδα, σε ποιον θα πουληθούν και τι θα τα κάνει αυτός μετά είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα είναι ότι η ΣΕΒΑΘ σαν εργοστάσιο τροφίμων κλείνει».

«Αστεία πράγματα» χαρακτηρίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης
τις δηλώσεις του προέδρου της ΣΕΒΑΘ για δύσκολη οικονομική συγκυρία που οδήγησε την επιχείρηση στη σημερινή θέση. «Υπήρξε ένα πρόβλημα μια χρονική στιγμή, το 2004 με 2005, αλλά ήταν μια φούσκα και αφορούσε στον κινέζικο ντοματοπολτό. Ξέραμε ότι θέλει λίγη υπομονή μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση. Υπήρξαν και κάποιες λάθος τακτικές από μέρους της εταιρείας μας, ολιγωρίες, οι οποίες στοίχισαν και είχαμε κάποια αποτελέσματα αλλά ακόμα και τις επόμενες χρονιές που πήγαινε καλά ο ντοματοπολτός πάλι είχαμε ζημιές».

Κατά τον κ. Χρυσοχοϊδη το θέμα είναι πολιτικό και αφορά στην τακτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει σαν στόχο, και το έχει εκφράσει πολλές φορές και μέσω του Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας, ότι θέλει τα συνεταιριστικά να τα κλείσει. Πιστεύει στην γνωστή φιλελεύθερη αγορά, δεν πιστεύει στα συνεταιριστικά και γι’ αυτό έχουμε αυτές τις καταλήξεις».

Ο Πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτης
μίλησε για ενδεχόμενο το καλοκαίρι να επαναλειτουργήσει η ΣΕΒΑΘ και ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος ιδιώτης να την πάρει. Ο κ. Χρυσοχοϊδης πιστεύει ότι όλα αυτά λέχθηκαν για να καθησυχάσουν τους αγρότες. «Υπήρξε κάποια στιγμή κάποιος ενδιαφερόμενος, πριν 2 χρόνια αλλά ήταν δύσκολη η κατάσταση και θολή με την ντομάτα, με τις επιδοτήσεις και τους παραγωγούς. Δεν ξέρουμε να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, εγώ όμως πιστεύω ότι περισσότερο ότι λέχθηκε αυτό για να καθησυχάσουν και να δημιουργήσουν ελπίδες στους παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης με τις καλλιέργειες που έχουν ήδη, καλαμπόκι και βαμβάκι».

Να σημειωθεί ότι το τυπογραφείο της εταιρείας όπως τονίσθηκε θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά ο κ. Χρυσοχοϊδης τονίζει ότι η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει. «Από την στιγμή που κλείσει η εταιρεία θα κλείσει συνολικά και το τυπογραφείο».

Το μέλλον των εργαζομένων

Στη Γενική Συνέλευση της ΣΕΒΑΘ δόθηκαν δεσμεύσεις ότι δεν θα προχωρήσουν άμεσα σε απολύσεις προσωπικού πριν τη χρηματοδότηση της εταιρείας από το δάνειο της εκκαθαρίσεως. Όπως τονίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης «για τους εργαζόμενους υπήρξε μια μέριμνα, μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου υπάρχει ένα ξεκάθαρο τοπίο κυρίως για τους συνταξιούχους, για αυτούς που είναι να βγουν σε σύνταξη μέχρι το 2012 και υπάρχει μια μέριμνα για τους υπολοίπους για μετάταξη στις Περιφέρειες. Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα τα οποία εμείς ζητήσαμε να διευκρινιστούν αλλά δεν μας έδωσαν διευκρινήσεις». Συγκεκριμένα στους εργαζόμενους δημιουργεί αμφιβολίες το γεγονός ότι έχει τεθεί προϋπόθεση για την μετάταξη των εργαζομένων στις Περιφέρειες η έκδοση ΚΥΑ τριών Υπουργείων. «Αυτή την προϋπόθεση τη θεωρήσαμε περίεργη και συμβουλευτήκαμε εργατολόγο για ποιο λόγο να απαιτείται ΚΥΑ εφόσον είναι ψηφισμένο νομοσχέδιο. Ζητήσαμε λοιπόν την έκδοση της ΚΥΑ εντός διμήνου, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Αυτό το γεγονός μας δημιουργεί υποψίες».

Να σημειωθεί ότι σαράντα εργαζόμενοι της ΣΕΒΑΘ πρόκειται να βγουν στη σύνταξη ενώ 90 είναι οι εργαζόμενοι που θα μεταταγούν στις περιφέρειες, όπως ακριβώς ίσχυσε και με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ζάχαρης.

Το γεγονός όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα. «Θα έλεγα ότι ενώ παλαιότερα, όταν δούλευε η εταιρεία δυνατά και είχε εισοδήματα, δεν πληρωνόμασταν τόσο κανονικά όσο τώρα που έχουμε προβλήματα. Προφανώς επειδή ήμασταν σε ένα άτυχο καθεστώς εκκαθάρισης, ανέλαβε η Αγροτική Τράπεζα να μας πληρώνει».

Δυσοίωνο το μέλλον

Δυσοίωνο το μέλλον των εργαζομένων της Ξάνθης. Όπως τονίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης «μαύρα μαντάτα σε ένα μαύρο τοπίο. Ιδίως για την Ξάνθη, που τελείωσε και η ιστορία με την βιοαιθανόλη ή με την ζάχαρη, ενώ άλλες βιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι θα απολύσουν κόσμο. Οι καλλιέργειες χάθηκαν, η ντομάτα, το τεύτλο, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Υπάρχει ένα καθεστώς πολύ αρνητικό στον νομό μας.

Πιστεύω και στους όλους αλλά στον νομό μας πιστεύω ακόμη περισσότερο».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.