Ξενοδοχειακο συγκροτημα 900 κλινων στο Φαναρι

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης προσέλκυσε το ενδιαφέρον του σώματος, καθώς αφορούσε τη γνωμοδότηση για έγκριση παραχώρησης έκτασης στο Φανάρι – στις κολώνες του Μεταξά- στην ανώνυμη εταιρεία Ξενοδοχειακών και Εμπορικών Επιχειρήσεων «ΠΛΕΥΡΟΠΑΠΠΑΣ Α.Ε». Το θετικό είναι ότι τοποθετήθηκε η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων, οι οποίοι μετέφεραν προσωπικές θέσεις για τη σκοπιμότητα ή μη της επένδυσης, χωρίς να εκπροσωπούν την παράταξή τους. Η πλειοψηφία των συμβούλων του Άρη Γιαννακίδη εξέφρασε αμφιβολία για τη χρησιμότητά της στο ντόπιο πληθυσμό – επιχειρηματίες ή πελάτες – ενώ αρκετοί ήταν οι σύμβουλοι του Μιχάλη Αθανασιάδη, αλλά και ο Γιώργος Μποτρότσος από την ελάσσονα αντιπολίτευση, που θεώρησαν σημαντική αναπτυξιακή κίνηση την επένδυση.

Ήταν ίσως η πρώτη φορά που το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης έδειξε τόσο έντονο προβληματισμό και ωριμότητα από το σύνολο των παρισταμένων συμβούλων και μάλιστα για ένα σημαντικό αναπτυξιακό θέμα.

Το ξενοδοχείο θα διαθέτει πισίνες, μονάδες θαλασσοθεραπείας, γήπεδα τένις, ό,τι απαιτεί ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Το συμβόλαιο προβλέπει 100.000 τουρίστες το χρόνο για περίοδο έξι μηνών για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Το θέμα εισηγήθηκε θετικά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Ερελιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι επί της έκτασης των 218 στρεμμάτων που ζητήθηκαν για παραχώρηση η δυνατότητα είναι τα 170 στρέμματα, μια και δεν υπάρχει άλλη κοινόχρηστη έκταση στην περιοχή, λόγω της συνθήκης Ραμσάρ. «Προϋπόθεση αποτελεί το να υποβάλει η εταιρία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος Αιγείρου συναινεί για την παραχώρηση 218 στρεμμάτων.

Τα 170 στρέμματα χωρίζονται από κληροτεμάχια των ντόπιων στα δύο.

Προβληματισμός και αμφιβολίες

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, Κώστας Λιούρτας ήταν ο πρώτος που μετέφερε τις επιφυλάξεις του ως προς την επένδυση, σημειώνοντας ότι από τη συνθήκη Ραμσάρ δίνεται η προοπτική μόνο για μικρές επιχειρήσεις των 80 κλινών, που θα ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της περιοχής. Σχολίασε δε ότι οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα από κρατικούς φορείς τουρισμού δεν είχαν αποτελέσματα. «Θα δημιουργηθούν εμπορικά κέντρα και χώροι εστίασης μέσα στο συγκεκριμένο συγκρότημα και η ευρύτερη κοινωνία δε θα μπορεί να δει τα οφέλη από ένα παρόμοιο έργο».

Ο Χρήστος Αγγελόπουλος είναι μελετητής δημοσίου και ανέλαβε για λογαριασμό της εταιρείας τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την παραχώρηση. Άρχισε ν’ απαντά στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς. «Θα είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα λειτουργεί από την 1η Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κι αυτό σημαίνει ότι θα δώσει στην περιοχή παράταση της τουριστικής περιόδου και θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να έρθουν άτομα έξω από την περιοχή και τη χώρα.

Η επένδυση είναι 30 εκατ. ευρώ, τα οποία τα έχει στη διάθεσή της η εταιρεία, επομένως δε θα ξεκινήσει με δάνειο. Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2006, γιατί αυτό προβλέπει το συμβόλαιο με τους ξένους. Γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Πλεύρης δε μπορούσε να είναι σήμερα εδώ, γιατί βρίσκεται στο Βέλγιο, προκειμένου να ζητήσει μια μικρή παράταση μια και η παραχώρηση έπρεπε να έχει γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει με τα ξένα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Η εταιρεία έθεσε ως προϋπόθεση ότι θα δουλέψουν άτομα από το νομό Ροδόπης, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία του Φαναρίου, η οποία το αποδέχτηκε σε σχετική συνέλευση του τοπικού συμβουλίου. Οι θέσεις είναι για 270 εργαζόμενους το χρόνο εκ των οποίων το 1/3 θα απασχολείται σε ετήσια βάση.

Προβλέπεται επίσης και η κατασκευή συνεδριακού κέντρου 950 έως 1.600 θέσεων».

Για τους κρατικούς φορείς τουρισμού σχολίασε ότι δε μπορούν να φέρουν μαζικά τουρίστες, οι οποίοι διακινούνται από πρακτορεία ταξιδιών. Θύμισε ότι συνήθως οι τουρίστες κινούνται προς την Κρήτη, τα Ιόνια νησιά, τα Δωδεκάνησα, ακόμη και η Χαλκιδική έχει «τελειώσει» λόγω αδυναμίας κάλυψης των αναγκών. Η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία παραχώρησης, που θέτει ούτως ή άλλως όρους, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος. «Αν δεν υλοποιηθεί σε δύο χρόνια η επένδυση τα κτήματα θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το όριο των 80 κλινών που τίθεται από τη συνθήκη έχει σαν στόχο να μη γίνουν τερατώδεις εγκαταστάσεις. Η έκταση ανήκει στη συνθήκη Γ1 της συνθήκης Ραμσάρ, άρα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και κάποιες δυσκολίες στην υλοποίηση, αλλά η απόστασή της από τις λίμνες είναι στα 15 με 20 χλμ.

Υπάρχουν σαφείς διατάξεις για τον αιγιαλό και την παραλία και δε μπορεί να χτιστεί τίποτε γιατί χρειάζεται και η έγκριση του ΕΟΤ. Θα πρέπει να καθοριστεί ο αιγιαλός και η παραλία που δεν είναι καθορισμένα στην περιοχή».

Υπέρ το Φανάρι και η Αίγειρος

Ο πρόεδρος του Ν.Σ. Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε ότι το ένα τμήμα που ζητούν είναι πάνω στη θάλασσα, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι θα γίνεται σωστή επεξεργασία των λυμμάτων. Σε σχέση με την «απειλή» προς τα υπάρχοντα ξενοδοχεία ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φαναρίου, ο οποίος είναι ξενοδόχος, τοποθετήθηκε υπέρ της επένδυσης, γιατί θα είναι μια αφορμή να έρθουν και μεμονωμένοι τουρίστες. Πρόσθεσε ότι αυτοί που επισκέφθηκαν την περιοχή από τα ταξιδιωτικά γραφεία είδαν με καλό μάτι και το βουνό Ροδόπης για πιθανές εκδρομές.

Ο αναπληρωτής νομάρχης Παναγιώτης Γρηγορόπουλος μετέφερε την επιφύλαξή του για το κατά πόσο αγάπησαν κάποιοι ξαφνικά τη Ροδόπη. Ο Θανάσης Κυρκούδης ρώτησε μήπως θίγονται κάποιες ιδιοκτησίες ή οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ο Σταμάτης Μαρούδας θέλησε να μάθει ποιοι είναι πίσω από τον όμιλο.

Η Μαρία Τρυφωνίδου ήταν η πρώτη που είδε θετικά την επένδυση και σχολίασε «χαίρομαι που ο νέος αναπτυξιακός νόμος άρχισε ν’ αγγίζει σοβαρούς επενδυτές, όπως ο κ. Πλεύρης».

Ο αντινομάρχης Μεχμέτ Δεβετζήογλου τάχθηκε υπέρ της επένδυσης με το σχόλιο «γι’ αυτό και ιδρύσαμε εταιρεία τουρισμού». Ο Κώστας Μιχελής σχολίασε θετικά ότι μεγαλώνει η τουριστική περίοδος, ενώ τάχθηκε υπέρ της ξενοδοχειακής μονάδας, όπως και ο Γιώργος Μποτρότσος ο οποίος μετέφερε παράλληλα τον προβληματισμό μήπως το ξενοδοχείο περιφράξει κάποια έκταση στη θάλασσα για να κολυμπούν οι πελάτες και μόνο. «Με βάση το ελληνικό σύνταγμα δε μπορεί κανείς ιδιώτης να περιφράξει έκταση στην παραλία και να απαγορεύσει την πρόσβαση» απάντησε ο κ. Αγγελόπουλος.

Το νερό

Ως σημαντικό πρόβλημα τέθηκε η έλλειψη νερού και η υφαλμύρωση. Ο κ. Μαρούδας αναρωτήθηκε αν το ξενοδοχείο θα είναι απαγορευμένο όνειρο για τους κατοίκους της Ροδόπης, που δε θα έχουν τα πλεονεκτικά «πακέτα» διακοπών των τουριστών, ενώ σημείωσε ότι πέρυσι το 47% των ελλήνων δεν έκαναν διακοπές.

Μιλώντας για τις ανάγκες σε νερό ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι οι πισίνες θα έχουν θαλασσινό νερό και ό,τι είναι αρδευόμενο θα έχει νερά από το βιολογικό καθαρισμό, «θα έχουν τέτοιο βαθμό επεξεργασίας ώστε να είναι κατάλληλα για την άρδευση». Γνωρίζουν ότι ο δήμος Αιγείρου αδυνατεί να συμβάλει στην εξεύρεση νερού. «Ο δήμος είναι στη φάση υλοποίησης μελετών. Μέχρι να καλυφθεί το πρόβλημα ενδεχόμενα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά νερού, στη μεταφορά με πλοίο, όπως γίνεται και στα νησιά» απάντησε ο κ. Αγγελόπουλος.

Σε σχέση με τα κουνούπια απάντησε ότι είναι ένα πρόβλημα που συναντάται κάθε χρόνο και αντιμετωπίζεται.

Ο Νίκος Κουρκούτας χαρακτήρισε την επένδυση χρυσή ευκαιρία για την περιοχή και τη συνδύασε με τους κάθετους άξονες, σχολιάζοντας ότι «ανοίγονται νέες προοπτικές για την περιοχή και θα πρέπει να ‘τρέξουμε’ για τα κουνούπια, το νερό, τους δρόμους και την εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε το αποτέλεσμα να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά».

Ο νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης μετέφερε τη δυσαρέσκειά του λόγω της απουσίας του επενδυτή, την οποία την αντιμετώπισε ως έλλειψη σεβασμού προς το σώμα. Πρόσθεσε όμως ότι σε επικοινωνία του με την Κρήτη, όπου δραστηριοποιείται ο κ. Πλεύρης του ανέφεραν ότι είναι ένας από τους πιο αξιόλογους επιχειρηματίες. Πρόσθεσε ότι παρόμοιες επενδύσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου. Πρότεινε να μπει όρος και για τη συνθήκη Ραμσάρ.

Το σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία την έγκριση παραχώρησης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.