Ξεκινουν τα ΒΥΣΣΕΙΑ 2009

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρή» σε συνεργασία με τον Δήμο Βύσσας, διοργανώνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Βύσσεια 2009 από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου 2009. Θεσμός πλέον οι εκδηλώσεις εφόσον εδώ και είκοσι περίπου χρόνια πραγματοποιούνται έχοντας ως επίκεντρο πάντα την ανάδειξη της ιστορίας της οικογένειας Καραθεοδωρή, αλλά και τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της περιοχής.

Χρήστος Ορμανλίδης

Πικρία για το Μουσείο

Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή

Πρόκειται για ένα ιστορικό σύλλογο με μια μακρά ιστορία τριάντα ετών. Ιδρύθηκε το 1977 και το όνομά του το οφείλει στο γενάρχη της οικογένειας Καραθεοδωρή Στέφανο, ο οποίος είχε γεννηθεί στο παλιό Μποζνοχώρι. Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη αυτή οικογένεια. Στόχος του η ανάδειξη της ιστορίας της οικογένειας «γιατί δεν ήταν μόνο ο Στέφανος ή ο Κωνσταντίνος, η οικογένεια έχει πάρα πολλές μορφές», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Ορμανλίδης.

Ο Σύλλογος αντέδρασε μάλιστα στην ίδρυση μουσείου Καραθεοδωρή στην πόλη μας και όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου «όλοι μπορούν να μιλούν για τον Καραθεοδωρή, δεν είμαστε αυτοί που θα διεκδικήσουμε πρωτοκαθεδρία και αποκλειστικότητα. Αυτά τα πράγματα μακριά από εμάς. Όμως μια σειρά γεγονότων που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στη Νέα Βύσσα και έχουν πάρει το δρόμο τους, όπως το Μουσείο Καραθεοδωρή για το οποίο έχουν γίνει βήματα ξαφνικά βλέπουμε και αισθανόμαστε ότι κάποιοι από θέση ισχύος μας το κλέβουν. Δεν είναι βαριά η έκφραση αλλά έτσι είναι, εφόσον υπάρχει η συγκεκριμένη μελέτη, η οικοδομική άδεια είναι έτοιμη και έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο. Εμείς παρόλα αυτά δεν σταματάμε την προσπάθεια και προχωράμε τη δημιουργία του Μουσείου».

Όπως ενημερώνει ο κ. Ορμανλίδης με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι κάτοικοι της Βύσσας πέρασαν από τη μια στην άλλη πλευρά του ποταμού Έβρου. «Ίσως αυτή είναι η χειρότερη μορφή προσφυγιάς. Διότι είμαστε αναγκασμένοι να βλέπουμε πόσο μάλλον αυτοί που τα έζησαν τα χωράφια και να μην μπορούν να πάνε. Βέβαια εγκαταστάθηκαν κοντά με την ελπίδα να γυρίσουν».

Σήμερα η Βύσσα είναι ένα χωριό με αρκετό δυναμικό, αν και η μετανάστευση το έχει χτυπήσει ανελέητα όπως και τα άλλα χωριά του Έβρου.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέας Βύσσας αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της Βύσσας «είναι πολύ περισσότεροι στην Αθήνα παρά στο χωριό και βέβαια δεν συζητάμε για τη Γερμανία. Ακόμα κρατάμε, βέβαια, τα τρία δημοτικά διαμερίσματα έγιναν ένα και αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προσπαθούμε όμως να κρατάμε όσο μπορούμε.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις «ΒΥΣΣΕΙΑ» γενικότερα χαρακτηρίζονται από ποικιλία. Υπάρχουν εκδηλώσεις για τον Καραθεωδορή, πολιτιστικές, παρουσιάσεις βιβλίων.

Μεταξύ των εκδηλώσεων και η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Φαρμακίδη «Ονειρεμένα χρόνια από ένα παιδί στο χωριό Νέα Βύσσα στα χρόνια 1955-1962» όπου δεσπόζει η διάλεκτος του χωριού. «Η διάλεκτός μας είναι η μοναδική στα γύρω χωριά. Είναι βαριά και διαφορετική. Όπως μοναδική είναι και η στολή της Βύσσας η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες. Είναι αστική και δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Θα έλεγα ότι έχουμε μια διαιρετότητα. Η στολή έχει δεχθεί επιρροές, ίσως γιατί η Βύσσα ήταν ένα σταυροδρόμι τα παλιά χρόνια ήταν κοντά στην Αδριανούπολη και ίσως επηρεάστηκαν από αυτό».

Μεταξύ των εκδηλώσεων και αυτή που αναφέρεται στην τιμητική διάκριση των γεννηθέντων στην Παλιά Βύσσα αλλά και των ιδρυτών της Νέας. «Είναι ιδιαίτερη αυτή η βράβευση και πιστεύω ότι είναι η σημαντικότερη εκδήλωση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολλοί και μάλιστα ο αριθμός τους είναι πάνω από ογδόντα».

Επίσης θα υπάρχει επίδειξη και προβολή των επαγγελματιών που ασχολούνται με μόδα και κομμωτική. «Θα γίνει παρουσίαση – αναδρομή ρούχων που φορούσαν τις δεκαετίες του σαράντα και του πενήντα και τα οποία έχουν στις ντουλάπες οι νοικοκυρές», τονίζει ο κ. Ορμανλίδης.

Α.Π.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Εξωκλήσι Αγίας Παρασκευής

20:00 Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής.

Κεντρική πλατεία Νέας Βύσσας

22:00 Έναρξη – Χαιρετισμοί

22:15 Τιμητική διάκριση στους γεννηθέντες στην Παλιά Βύσσα και Ιδρυτές της Νέας Βύσσας.

23:00 Εμφάνιση παραδοσιακής χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας “Στέφανος Καραθεοδωρής”.

23:20 Λαϊκό σχήμα

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Εξωκλήσι Αγίας Παρασκευής

07:00 – 10:00 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Αίθουσα πνευματικού κέντρου

20:00 Παρουσίαση βιβλίου του κ. Φαρμακίδη Γεωργίου με τίτλο «Ονειρεμένα χρόνια από ένα παιδί στο χωριό Νέα Βύσσα στα χρόνια 1955-1962».

Ομιλητές: Παπαθανάκης Σταύρος, εκδότης του περιοδικού «Βορέας», Βαφειάδη Τζένη, Εκδότρια, Ζαχαράς Αλέξανδρος, Δάσκαλος Ναστούλης Απόστολος, Δάσκαλος

Κεντρική πλατεία

21:00 Έναρξη – Χαιρετισμοί

21:15 Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων Βάρνας Βουλγαρίας Hotead Αδριανούπολης Τουρκίας Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας “Στέφανος Καραθεοδωρής”

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Κλειστό Γυμναστήριο

21:00 Έναρξη – Χαιρετισμοί

21:15 Επίδειξη TAE KWON DO από τον Αθλητικό Σύλλογο «Δύναμη» Νέας Βύσσας

22:00 Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Βύσσας

22:30 Επίδειξη μόδας και κομμωτικής από επαγγελματίες της Νέας Βύσσας

Αθλητικές Εκδηλώσεις

Αγώνες ποδοσφαίρου 5×5 (με την συνεργασία του Μ.Γ.Σ. Ακρίτας Νέας Βύσσας) Αγώνες Ποδηλασίας Αγώνες Beach Volley

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο

Έκθεση Ζωγραφικής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.