Ξεκινουν τα διαχειριστικα σχεδια βοσκησης στην ΠΑΜΘ

1.020.423,76 στρέμματα θα χαρτογραφηθούν στη Ροδόπη, με το κόστος να ανέρχεται στα 459.190,69 ευρώ

Θα λύσουν το ζήτημα με τα βοσκοτόπια που έχει ταλανίσει τους κτηνοτρόφους

Στην τελική ευθεία για τη διευθέτηση του φλέγοντος προβλήματος των βοσκήσιμων γαιών, που ταλανίζει εδώ και χρόνια την χώρα μας και τους κτηνοτρόφους, απειλώντας να περιορίσει σημαντικά τα ποσά της εξισωτικής που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Συγκεκριμένα πρόσφατα εγκρίθηκε από την οικονομική Επιτροπή, και αναμένεται σύντομα να υπογραφεί, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΠΑΜΘ, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», τα οποία θα βοηθήσουν στην χαρτογράφηση, αλλά και τη βελτίωση των βοσκήσιμων γαιών σε όλη την Περιφέρεια.

Η συνολική έκταση των γαιών υπολογίζεται σε 5.001.142,58 στρέμματα, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.250.514,16 ευρώ.

Αειφορική αξιοποίηση των εκτάσεων

Μέσω του έργου που θα «τρέξει» η περιφέρεια, θα συνταχθούν μελέτες διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους.  Το Διαχειριστικό Σχέδιο ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν από την είσπραξη των τελών βόσκησης της Περιφέρειας, και από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Εξειδικευμένο και δύσκολο ζήτημα

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει ότι τα διαχειριστικά θα γίνουν ανά περιφερειακή ενότητα, σημείωσε ο κ. Γιώργος Ζιμπίδης,  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Με την υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης, θα πρέπει να συγκροτηθούν οι επιτροπές παρακολούθησης, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, και θα δοθούν οδηγίες σε αυτές ώστε να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης ανά περιφερειακή ενότητα.

«Είναι ένα εξειδικευμένο, και θα έλεγα αρκετά δύσκολο ζήτημα, μιας και απαιτεί αρκετές ειδικότητες» σημείωσε, ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα διαχειριστικά, ιδιαίτερα όταν υπάρχει γενικότερα έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά θα προχωρήσουν, γιατί πρέπει να γίνουν τα Διαχειριστικά, και αφού συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης, θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ο κ. Ζιμπίδης σημείωσε πως πρακτικά είναι δύσκολο να καθοριστεί πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτό, μιας και υπάρχουν πολλές παράμετροι, αλλά ελπίζουν πως η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους.

Η ολοκλήρωση των Διαχειριστικών σχεδίων, σημείωσε, θα λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τα βοσκοτόπια, αλλά και με τη διαχείριση των εκτάσεων.

Πόσο θα κοστίσει σε κάθε ΠΕ

Το έργο θα εκτελεσθεί με την σύναψη ισάριθμων συμβάσεων με τον αριθμό των Περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας και το ανώτατο ποσό για την διακήρυξη του έργου να μην μπορεί να υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 0,45 λεπτά/στρέμμα.

Έτσι για την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης Π.Ε. Έβρου, που αφορά 1.301.391,30 στρέμματα, το μέγιστο ποσό θα είναι 585.626,08 ευρώ.

Για την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης Π.Ε. Ροδόπης, που αφορά
1.020.423,76 στρέμματα, το μέγιστο ποσό θα είναι 459.190,69 ευρώ.

Για την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης Π.Ε. Ξάνθης, που αφορά
680.773,03 στρέμματα, το μέγιστο ποσό θα είναι 306.347,86 ευρώ.

Για την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης Π.Ε. Καβάλας, που αφορά
1.077.000,21 στρέμματα, το μέγιστο ποσό θα είναι 484.650,09 ευρώ.

Για την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης Π.Ε. Δράμας, που αφορά
921.554,28 στρέμματα, το μέγιστο ποσό θα είναι 414.699,43 ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.