Ξεκινησε ο αντιγριππικος εμβολιασμος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι λίγα πράγματα στη ζωή είναι τόσο σίγουρα όσο η ετήσια έξαρση της γρίπης.

Πολλοί βέβαια είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν πρόκειται για μια απλή ίωση χωρίς συνέπειες όπως το κοινό κρυολόγημα και χρησιμοποιούν φάρμακα, που δεν δρουν στην αιτία της νόσου, δηλαδή στον ιό της γρίπης.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών των υπηρεσιών δημόσιας υγείας για την πρόληψη της γρίπης και ενδείκνυται για όσους ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως, τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Όπως δήλωσε στον «ΠτΘ» ο Προϊστάμενος της νομαρχιακής Διεύθυνσης Υγείας κ. Θ.Σερετίδης τα εμβόλια παρέχουν βραχεία σχετική ανοσία, από έξι μήνες έως ένα χρόνο.


Τα αντιγριππικά εμβόλια άρχισαν να κυκλοφορούν και διατίθενται δωρεάν στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου σε εφαρμογή σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Αρκεί μια επίσκεψη στον συμβεβλημένο γιατρό του ταμείου του ασφαλισμένου ο οποίος θα προβεί στην σχετική συνταγογράφηση και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να το προμηθευτεί εντελώς δωρεάν από τα φαρμακεία.

Πάντως η τιμή για όσους θέλουν να το αγοράσουν, ανέρχεται σε 5-6 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σερετίδη, οι ανασφάλιστοι και οι άποροι που επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να απευθύνονται στην νομαρχιακή Διεύθυνση Υγείας.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας αναμένονται 1000 αντιγριππικα εμβόλια τα οποία θα διατεθούν στο ΚΑΠΗ, στα Κέντρα Υγείας του νομού, στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου, για τον ίδιο σκοπό.

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι καλό να εμβολιάζονται στις αρχές του φθινοπώρου. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται για όσους έχουν κάποιο εμπύρετο νόσημα ή είναι αλλεργικοί στα λευκώματα του αυγού.

Παράλληλα με τα εμβόλια πάντως σήμερα υπάρχει μια νέα κατηγορία φαρμάκων που δρουν κατευθείαν στον ιό και σταματούν την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για αντιϊκά φάρμακα των οποίων η έγκαιρη χορήγηση (εντός 2 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων)παρέχει σημαντική μείωση της διάρκειας και της βαρύτητας των συμπτωμάτων καθώς και των επιπλοκών της νόσου (βρογχίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα,πνευμονία).Ως προς αυτό ο κ. Σερετίδης υπογράμμισε ότι τα εμβόλια παραμένουν η καλύτερη πρόληψη.

Νατάσσα Δοσεμετζή

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών

Πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος

Πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη,

Πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια και αιμοσφαιρινοπάθειες

Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

Όσοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις παραπάνω κατηγορίες ατόμων καθώς και αυτοί που προσφέρουν συνεχώς ή περιστασιακά υπηρεσίες σε αυτά τα άτομα και ειδικότερα οι επαγγελματίες

Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες όπως Στρατός, Οργανισμοί κοινής ωφέλειας, Σώματα Ασφαλείας

Άτομα υψηλού κινδύνου που διαμένουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης όπως στις σχολές αστυνομίας, φοιτητικές λέσχες, σε φυλακές γηροκομεία.

Τα συμπτώματα της γρίπης

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η γρίπη εμφανίζεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού άνω των 37,8 και τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω συμπτώματα:

Ρίγη/Εφίδρωση

Βήχας

Μυαλγία

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Πονόλαιμος

Ρινική καταροή

Πότε εμφανίζεται ;

Εμφανίζεται κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο ενώ έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα, τους μήνες από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.