Ξεκινησε χθες η μεγαλη προκληση της διαβουλευσης
Συγκρατημένη αισιοδοξία έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο της Περιφέρειάς μας η αποτροπή της αναστολής των άρθρων που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, όπως επιχειρήθηκε να περάσει προχθές στην ελληνική βουλή στο νομοσχέδιο με τίτλο «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις». Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες πολιτικών φορέων του τόπου, μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, κατέστη εφικτό να αποσυρθούν τα επίμαχα άρθρα 22 και 42 του νομοσχεδίου, που προέβλεπε τις ανακλήσεις των ενισχύσεων, και να αποφευχθεί ο κίνδυνος της καταστροφής για εκατοντάδες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.
Τα παραπάνω συνιστούν μια πολύτιμη νίκη, στην πρώτη μάχη για επιβίωση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής. Η μεγάλη πρόκληση, πλέον, ακούει στο όνομα διαβούλευση, που ξεκίνησε από χθες με Υπουργείο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα υγιές πλαίσιο, που θα ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες των επιχειρήσεων, όσο και στις επιταγές του κοινοτικού δικαίου.
Στην πρώτη ημέρα της διαβούλευσης από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Γιορδαμλής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών Έβρου, και ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας. Συνομιλητές τους μεταξύ άλλων ήταν ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, όπως επίσης εκπρόσωποι και πολιτευτές από την Κεντρική Μακεδονία. Στόχος της πρώτης αυτής σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων ήταν να καθοριστεί η μεθοδολογία, που θα ακολουθηθεί στα επόμενα βήματα ως τον καθορισμό του οριστικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.
Στέφανος Γεωργιάδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας «Επαναφέραμε τη διαδικασία στην κανονική της τροχιά, διότι είχε εκτροχιασθεί πραγματικά από τον Ιούλιο»
Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο εκπρόσωπος των επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γεωργιάδης, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της διαβούλευσης, υπογραμμίζοντας τον κρισιμότατο ρόλο της απόσυρσης των επίμαχων άρθρων από το σχετικό νομοσχέδιο. «Τα δύο αυτά άρθρα», σημείωσε, «προκαλούσαν ένα τραγικό αποτέλεσμα, διότι θα είχαμε εκποιήσεις από τις τράπεζες εις βάρος των επιχειρήσεων με άμεση απώλεια θέσεων εργασίας». «Αυτό έχει σταματήσει», υπογράμμισε με έμφαση, «και μπαίνουμε σε ένα πλαίσιο συζήτησης, για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα εξετάσει τα ζητήματα για να επιλύσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Ο υπουργός το θέλει αυτό αλλά ήταν αρνητικός όσον αφορά στην μεθοδολογία. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να παραμείνει ο νόμος 4075/12, το άρθρο 58. Δεσμεύτηκε ότι θα γίνει μια διμερής επιτροπή, με εκπροσώπους από τράπεζες και επιχειρήσεις και δεσμεύτηκε επίσης να λειτουργήσει το Συμβούλιο Εγγυοδοσίας του Δημοσίου υπό άλλη σύνθεση, όπου έτσι και αλλιώς θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι επαναφέραμε τη διαδικασία στην κανονική της τροχιά, διότι είχε εκτροχιασθεί πραγματικά από τον Ιούλιο».
«Δεν επαναπαυόμαστε, γιατί τώρα ξεκινά η δουλειά»
Αυτό που απομένει πλέον, είναι η παραπάνω επιτροπή να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αποφέρει τα προσδωκόμενα για τις επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας. «Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε για αυτό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «και θα χρειαστεί όλοι οι φορείς της Περιφέρειάς μας να σταθούν, όπως και στέκονται δίπλα μας». «Δεν επαναπαυόμαστε», επισήμανε, «γιατί τώρα ξεκινά η δουλειά». «Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει είναι μια σωστή δουλειά μέσα στην επιτροπή», συνέχισε, «για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το ποθούμενο, που είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων και οι θέσεις εργασίας».
Ως το τέλος του μήνα τα πρώτα σημεία του νέου πλαισίου για τις ενισχύσεις
Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο, που θα έχει στη διάθεσή της η επιτροπή, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαβούλευση και να διαφανούν τα πρώτα ακριβή αποτελέσματα, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι θα είναι το συντομότερο δυνατό, ώστε εντός του τρέχοντος μήνα, του Μαρτίου, να έχουμε τα βασικά σημεία του πλαισίου για τις ενισχύσεις. Ο κ. Σταϊκούρας άλλωστε δεσμεύτηκε στη χθεσινή συνάντηση ότι την προσεχή Τετάρτη ο υπουργός θα εκδώσει νομοθετική πράξη για τη σύσταση της επιτροπής. Όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, το αργότερο σε ένα μήνα από σήμερα θα έχουν επιλυθεί διαδικαστικά ζητήματα, που καρκινοβατούν από το περασμένο καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
