Ξεκιναει το Ραμαζανι

Ο μήνας της ευλογίας ξεκινάει την Παρασκευή 21 του μηνός Αυγούστου, σύμφωνα με το ημερολόγιο, τόνισε ο μουφτής Μέτσο Τζεμαλή. Ο μήνας του Ραμαζανιού. Ο μήνας στον οποίο οι Μουσουλμάνοι νηστεύουν για 30 συνεχόμενες μέρες. Σʼ αυτό το άρθρο θα δώσουμε όσο το δυνατόν μια σύντομη και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη εικόνα για το Ραμαζάνι, τη μεγάλη νηστεία του Ισλάμ.

Πρόκειται για το γνωστό ως Ραμαζάν Μπαϊράμ, όπου ο μουσουλμανικός κόσμος απανταχού της γης θα κρατήσει έναν μήνα νηστεία. «Όλοι κρατούν την νηστεία, και η νεολαία και οι ηλικιωμένοι», θα μας πει ικανοποιημένος για την προσήλωση των μουσουλμάνων στους ιερούς κανόνες του Ισλάμ και τις μεγάλες γιορτές όπως είναι τα μπαϊράμια, ο μουφτής Μέτσο Τζεμαλή που στέλνει τις ευχές του στους πιστούς.

Στο μήνα του Ραμαζανιού, στο μήνα της μεγάλης νηστείας, οι μουσουλμάνοι του ελληνικού χώρου, όπως άλλωστε κάθε πιστός στον ισλαμικό κόσμο, στερούνταν, όσο διαρκούσε το φως της μέρας, την τροφή και το νερό. Στη νηστεία δεν συμμετείχαν τα παιδιά μέχρι τα δεκατέσσερά τους χρόνια, ενώ η τήρησή της γινόταν πιο ελαστική εν καιρώ πολέμου ή κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας ή ενός ταξιδιού. Όταν έπεφτε το σκοτάδι, ο ήχος απʼ τα τύμπανα και το άναμμα των φαναριών στους μιναρέδες δήλωναν τη λήξη των στερήσεων. Οι οικογένειες κι οι φίλοι συναθροίζονταν στα σπίτια και απολάμβαναν κοινά γεύματα. Στις ταβέρνες και τα καπηλειά δεν έλειπαν τα παρατράγουδα της μέθης ή των ερωτικών συνευρέσεων. Την 27η νύχτα του Ραμαζανιού οι πιστοί έπρεπε να μείνουν άγρυπνοι και να προσεύχονται διαρκώς.

Ξεκινούσε το Μπαϊράμι, η γιορτή της ευωχίας. Ο κόσμος συνέρεε στους κεντρικούς δρόμους, στις πλατείες ή τις αυλές και τα σπίτια των φίλων και των συγγενών. Κοινά τραπέζια, προσφορές αγαθών και χρημάτων για τα άπορα μέλη της κοινότητας, ευχές συμφιλίωσης, φιλιά και ανταλλαγές δώρων έδιναν το στίγμα των πιο έντονων εορταστικών στιγμών της χρονιάς για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, όπως περιέγραψε ο Μέτσο Τζεμαλή.

Τι είναι το Ραμαζάνι;

Κάθε πιστός Μουσουλμάνος είναι υποχρεωμένος να νηστέψει τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Ο μήνας αυτός είναι σημαντικός και ιερός για τον λόγο ότι το Ιερό Κοράνι αποκαλύφθηκε, «ένα μέρος του», σε μια από της νύχτες του Ραμαζανιού στον Προφήτη Μωάμεθ.

Το Ραμαζάνι αρχίζει και τελειώνει σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο όπου έχει περίπου 11 ημέρες λιγότερες από το ηλιακό, έτσι λοιπόν ο μήνας του Ραμαζανιού πέρνα διαδοχικά μέσα από όλες τις εποχές του χρόνου, πράγμα που το κάνει να είναι μια κινητή νηστεία.

Η νηστεία αρχίζει από την ανατολή του ηλίου μέχρι και την δύση του. Κατά την διάρκεια της νηστείας «ανατολή μέχρι δύση του ηλίου» ο πιστός απέχει από το φαγητό από το ποτό και την σεξουαλική επαφή, επιτρέπονται όμως από τη δύση μέχρι και την επόμενη ανατολή.

Η νηστεία διδάσκει τον αυτοέλεγχο, την υπομονή. Η νηστεία θεωρείται σαν προσευχή, ένας τρόπος απόδοσης ειλικρινείς λατρείας στο Θεό.

Το Κοράνι λέει:

Ω! Σεις που πιστεύετε! Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως έχει επιβληθεί στους προγόνους σας. Μήπως και θα απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα. «Κοράνι 2: 183»

Όπως βλέπουμε και από το χωρίο του Κορανίου, η νηστεία έχει επιβληθεί στον πιστό για να τον προστατέψει από την αμαρτία, το λάθος, το κακό. Κατά τη διάρκεια της νηστείας ο άνθρωπος είναι πιο κοντά στον Θεό και από φόβο η ακόμα και ντροπή δεν αμαρτάνει και δεν αγγίζει το κακό. Επίσης η νηστεία κάνει τον άνθρωπο να απωθεί την αμαρτία και ό,τι οδηγεί σε αυτήν. Με άλλα λόγια η νηστεία λειτουργεί σαν μια προστατευτική ασπίδα για τον πιστό.


Οι μέρες της νηστείας είναι μετρημένες. Αν όμως κανείς από σας είναι άρρωστος ή ταξιδεύει τότε να νηστέψει, αργότερα τις ανάλογες μέρες. Κι όσοι μπορούν να νηστέψουν και δεν το κάνουν, τότε να δώσουν για εξιλασμό αρκετή τροφή σʼ ένα φτωχό. Κι όποιος θεληματικά δώσει περισσότερα, τόσο καλύτερα γιʼ αυτόν. Κι αν μόνο ξέρατε πόσο καλύτερο είναι για σας, θα νηστεύατε! «Κοράνι 2: 184»

Εδώ βλέπουμε πως ο Θεός εξαιρεί κάποια άτομα από τη νηστεία. Ο άρρωστος και ο ταξιδιώτης είναι από αυτούς, πρέπει όμως όταν αποθεραπευτούν ή γυρίσουν από το ταξίδι τους, παρακινούνται να νηστέψουν τις μέρες που χάσανε.

Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να τονίσουμε ότι εξαίρεση επίσης αποτελούν οι γυναίκες οι οποίες έχουν την μηνιαία τους περίοδο, καθώς και οι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν. Επίσης, ο κάθε ένας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και η νηστεία δεν ευνοεί την υγεία του τότε δικαιολογείται να απέχει.

Το Κοράνι λέει:

Το Ραμαντάν (Ραμαζάνι) είνʼ ο μήνας που εστάλη κάτω το Κοράνιο σαν Οδηγός στο ανθρώπινο γένος, με φανερά σύμβολα από τη καθοδήγηση και το κριτήριο ανάμεσα στο καλό και το κακό. Ώστε, όποιος από σας έμαθε ότι άρχισε ο μήνας «Ραμαζάνι», τότε πρέπει να νηστέψει. Αν όμως είναι άρρωστος ή σε ταξίδι, «και δεν νηστεύει», τότε να νηστέψει αργότερα τις ανάλογες μέρες. Ο ΑΛΛΑΧ επιθυμεί για σας κάθε ευκολία, και δεν θέλει να σας βάλει σε δυσκολίες. «Κοράνι 2:185»

Εδώ περιγράφεται η ευλογία του μήνα του Ραμαζανιού και ο λόγος είναι ότι σε αυτόν τον μήνα άρχισε ο Θεός να αποκαλύπτει το Κοράνι. Ο προφήτης Μωάμεθ μας πληροφορεί ότι και τα αλλά θεϊκά βιβλία αποκαλύφθηκαν σε αυτόν τον μήνα όπως το Ευαγγέλιο, το Τοράχ, και τα Σουχούφ του Αβραάμ.

Ουζγκιούρ Μεμέτ

Η επίδραση της νηστείας

στην κοινωνία

•Μήνυμα του μουφτή στους πιστούς

Αξιότιμοι Μουσουλμάνοι!

Η νηστεία στο όνομα του Θεού είναι η πιο σοβαρή μορφή λατρείας. Επειδή οι άλλες προσευχές γίνονται φανερά, μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνονται σαν υποκρισία. Όμως η νηστεία διαφέρει. Αν ένας μουσουλμάνος νηστεύει ή όχι, αυτό είναι δυνατό να το γνωρίζει μόνο ο Θεός. Για αυτό, η νηστεία είναι καθαρή λατρεία. Πολύ περισσότερο, είναι ένα εσωτερικό μυστικό. Συγκεκριμένα, σε έναν ιερό λόγο του Προφήτη αναφέρεται: «Η νηστεία είναι για μένα. Και Αυτός που θα τη δωρίσει, είμαι Εγώ». Πόσο μεγάλος οιωνός είναι αυτό! Όσον αφορά στις ωφέλειες από τη νηστεία, αυτές είναι πολύ σημαντικές. Η νηστεία φέρνει πολλά καλά, από θρησκευτική και ηθική πλευρά, και στην υγεία και στην κοινωνία. Αυτοί που νηστεύουν, υπακούοντας, εφαρμόζουν μια θεία εντολή και ανεβαίνουν σε πνευματικό επίπεδο ενώπιον του Θεού. Η σημασία αυτού του πνευματικού επιπέδου είναι μεγάλη. Όποιοι νηστεύουν, αποκτάνε ηθική. Διότι η νηστεία αίρει τον αισθησιασμό, σταματά τις κακές σκέψεις που φέρνει το πάθος, φωτίζει την καρδιά, αυξάνει τα συναισθήματα της στοργής και τρυφερότητας.

Αγαπητοί μου Αδελφοί!

Ορίζεται το εξής: «να νηστεύετε, ώστε να συνεχίσετε να είστε υγιείς». Όποιοι νηστεύουν λοιπόν, εξασφαλίζουν την υγεία τους. Όπως είναι γνωστό, κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να ξεκουραστεί για λίγο σωματικά. Η νηστεία κάνει καλό και από πλευράς υγείας. Όποιος νηστεύει προστατεύει το σώμα του από ασθένειες.

Αγαπητοί Πιστοί!

Το Ραμαζάνι είναι ένας ξεχωριστός μήνας. Αυτός ο ιερός μήνας πρέπει να αφιερώνεται στη λατρεία και την προσευχή. Δεν πρέπει να χάνεται με ασήμαντες δουλειές. Μην ξεχνάτε πως, αυτός που νηστεύει, είναι αυτός που υπακούει στην εντολή του Θεού και απομακρύνεται από τα απαγορευμένα. Συνεπώς, από οποιαδήποτε οπτική γωνία κι αν εξετάσει κανείς το ζήτημα της νηστείας, θα διαπιστώσει πως είναι πάρα πολλές οι ωφέλειες από τη νηστεία. Και η πνευματική ικανοποίηση, που παίρνει κανείς από τη νηστεία, υπερισχύει όλων. Ο Προφήτης Μωάμεθ (ας κείτεται εν ειρήνη) σε έναν από τους λόγους Του λέει: «κατά τη διάρκεια της νηστείας υπάρχουν δύο στιγμές ευτυχίας. Η μία είναι το βράδυ, όταν αρχίζει η νηστεία, και η δεύτερη, όταν συναντάται με το Θείο». Πόσο μεγάλη χαρά και ευτυχία έχει λοιπόν ο πιστός που νήστεψε και ακολούθησε τις οδηγίες του Θεού! Οι μουσουλμάνοι που μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι, εκφράζουν τις ευχές τους στο Θεό λέγοντας «Ω Θεέ μου, εσύ που διατηρείς την υπέρτατη συγχώρεση! Την Ημέρα της Κρίσεως συγχώρησε εμένα, τη μητέρα και τον πατέρα μου και όλους τους πιστούς!». Υπάρχει πιο μεγαλοπρεπής εικόνα από αυτή; Πόσο μεγάλη χαρά έχουν εκείνοι οι άνθρωποι που νηστεύοντας εκτελούν το καθήκον τους προς το Θεό και φτάνουν στην υπέρτατη ευτυχία! Ας μας φωτίσει ο Ύψιστος Θεός να επωφεληθούμε από την αφθονία αυτού του ιερού καθήκοντος.

Χ. Μέτσο Τζεμαλή

Μουφτής Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.