Βραβευτηκε η φωνη της περιφερειας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά βραβεύθηκαν οι περιφερειακές εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η εκδήλωση της βράβευσης πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πως ο περιφερειακός τύπος βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της ηγεσίας του Υπουργείου Τύπου.

Οι βραβεύσεις εντάσσονται στα πλαίσια δράσεων του υπουργείου για την ενίσχυση του περιφερειακού τύπου και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που επιτελεί στις τοπικές κοινωνίες. Για δεύτερη χρονιά, μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και τέσσερις εφημερίδες – μέλη του ΣΗΠΕ, αλλά και δύο δημοσιογράφοι των εφημερίδων – μελών του. Πρόκειται για τις εφημερίδες «Εμπρός» Ξάνθης (του Γιάννη Διαφωνίδη), «Γνώμη» Αλεξανδρούπολης (του Γιάννη Λασκαράκη), «Πελοπόννησος» Πατρών (του Σπύρου Δούκα) και «Θεσσαλία» Βόλου (του Βασίλη Δανού).

Οι βραβευθέντες για το καλύτερο άρθρο δημοσιογράφοι ήταν οι Θύμιος Τζάλλας και Αλέκος Ράπτης της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών» για το άρθρο τους με τίτλο «5 Συγκλονιστικές φωτογραφίες ξανά στο προσκήνιο», και η Μαρία Νικολάου της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης», για τα άρθρα της με τίτλο «Ρεπορτάζ στην Κωνσταντινούπολη, στα Πριγκιποννήσια, στη Χάλκη» και «Μουσουλμάνες Γυναίκες – Επιχειρηματίες – Πού είναι το αφεντικό;».

Ειδικά για τη βράβευση της κ. Νικολάου, αναφορικά με το πρώτο της άρθρο, η Επιτροπή εκτίμησε τη διεισδυτική ματιά της έρευνάς της αναφορικά με τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και των Πριγκιποννήσων και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αναφορικά με το δεύτερο άρθρο, η Επιτροπή σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της έρευνάς της σχετικά με τις γυναίκες επιχειρηματίες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Τα βραβεία απένειμαν, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, οι πρόεδροι των δημοσιογραφικών ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΣΗΕΜΘ, Σόμπολος, Πλαχούρης και Γουσίδης αντίστοιχα, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου τύπου, Παπαδά και Λειβαδάς κ.ά.

Βραβεύτηκαν επίσης και οι εφημερίδες «Νέος Τύπος Μαγνησίας», «Πυξίδα» Χανίων, «Οδός Αρκαδίας» Τρίπολης, «Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων» του Αγρινίου, τα «Ευρυτανικά Νέα», η «Νέα Κρήτη», και η εφημερίδα «Φωνή της Ορεινής Πατρίδας» Τρικάλων. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε πέντε κατηγορίες και συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ έκαστο.

Η γενική γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, που ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, ανέφερε στην προσφώνησή της, ότι ο Περιφερειακός Τύπος είναι «η ναυαρχίδα της ενημέρωσης». Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι η βράβευση «αφορά τους αρίστους, εκείνους που δεν συμβιβάζονται με το λίγο και το μέτριο. Η Ελλάδα χρειάζεται ολοένα και καλύτερο περιφερειακό τύπο» είπε για να προσθέσει: «Δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια για το ρόλο του δημοσιογράφου και των Μέσων στην πολύπλευρη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Θα σταθώ μόνο στη βαριά ευθύνη όλων όσοι μετέχουμε στη δημόσια ζωή να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα για να γίνεται η κοινωνία στο σύνολό της και μαζί μ’ αυτή και οι τοπικές κοινωνίες επιμέρους ολοένα και πιο ανοιχτή, ολοένα και πιο ανοικτές. Κι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε ως κοινωνία, αν εννοούμε πραγματικά ότι μας ενδιαφέρει η ουσιαστική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας. Το ρόλο του έγκυρου διαμεσολαβητή της πληροφορίας τον οποίο διεκδικεί ο δημοσιογράφος, αναγνωρίζει και κατοχυρώνει το Σύνταγμα στον Τύπο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, της εξασφάλισης του ρόλου αυτού, κινούνται οι δράσεις της Κυβέρνησης και για τον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο. Με δράσεις και παρεμβάσεις η Πολιτεία αποδεικνύει τη βούλησή της να στηρίξει ουσιαστικά τον αγώνα που δίνετε για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Και θέλω μ’ αυτή την ευκαιρία να σας ζητήσω αυτή την παραγωγική συνεργασία για το παρόν και το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου να τη συνεχίσουμε. Το ότι η Ελλάδα χρειάζεται ολοένα και καλύτερο Περιφερειακό Τύπο είναι μια διαπίστωση στην οποία πιστεύω συμφωνούμε όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα. Και ο καλύτερος λόγος που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς αυτό, είναι τα βραβευόμενα σήμερα φύλλα, είναι οι άνθρωποι του Τύπου που κάνουν με μεράκι και ευσυνειδησία τη δουλειά τους. Με αναφορά λοιπόν σε αξίες, όπως ακριβώς ξεκίνησα, θα κλείσω αυτό το σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας ότι δεν αρκεί αυτές τις αξίες να τις επικαλούμαστε, αλλά οφείλουμε να τις υπηρετούμε, καθημερινά και έμπρακτα. Και αυτό ισχύει για όλους, πολιτικούς αλλά και δημοσιογράφους».

1ο βραβείο «Τάκης Δημητρακόπουλος»

Για πρώτη φορά εφέτος, μετά από προτροπή της εκδότριας της εφημερίδας «Ελευθερία» Λάρισας, και σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θεσπίστηκε το βραβείο «Τάκης Δημητρακόπουλος», στη μνήμη του εκλιπόντος εκδότη. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε για φέτος στην εφημερίδα «Φωνή της Ορεινής Πατρίδας» Τρικάλων, που ξεκίνησε να εκδίδεται το 2004, τόσο για τη θεματική, όσο και για την αρτιότητά της ως έντυπο.

Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ, Γιάννης Διαφωνίδης, σε σύντομη ομιλία του για το εν λόγω βραβείο, έπλεξε το εγκώμιο του εκλιπόντος εκδότη της «Ελευθερίας», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αποτέλεσε τον φάρο της ποιοτικής δημοσιογραφίας σε δύσκολα χρόνια.

Την επιτροπή αξιολόγησης των βραβείων αποτέλεσαν, εκτός της Μαργαρίτας Παπαδά, και οι Άγγελος Ασβεστάς – έφορος της ΠΟΕΣΥ, η καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Ρόη Παναγιωτοπούλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΣΠΗΤ, Γιάννης Πλαχούρης, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Ψυχογιός, και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.