«Βραχνας» για τους δημαρχους τα προστιμα για τα σκουπιδια

Γιώργος Παυλίδης «Πρέπει να δει η κυβέρνηση την αντιφατικότητα, που υπάρχει στην επιβολή των προστίμων»

Τα παράπονα αρκετών δημάρχων της περιοχής μας, σχετικά με τις αθρόες βεβαιώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων και με την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, άκουσε χθες, στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια, ο Γενικός Γραμματέας Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος. Μπορεί πολύ λίγες τέτοιες περιπτώσεις να έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην περιοχή μας, όμως η επιβολή των προστίμων για παραβάσεις σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών τους έχει εξελιχθεί σε έναν «βραχνά», λόγω της συχνότητας με την οποία γίνεται. Το κυρίαρχο βέβαια παράπονο των δημοτικών αρχόντων δεν είναι η συχνότητα των ελέγχων αυτή καθαυτή, αλλά η βεβαίωση αρκετών περιβαλλοντικών παραβάσεων, οι οποίες οφείλουν την ύπαρξή τους στο γενικότερο και διαχρονικό προβληματικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, που διαπερνά οριζόντια την Περιφέρειά μας, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. 

Το παράδειγμα του δήμου Κομοτηνής και το πρόστιμο για τον «υπερχειλισμένο» ΧΥΤΑ

Ένα πρόσφατο σχετικό παράδειγμα είναι αυτό της επιβολής προστίμου, ύψους 5.000 ευρώ, στον δήμο Κομοτηνής για το γεγονός ότι το περασμένο φθινόπωρο εντοπίστηκε ένα κατεστραμμένο τμήμα στην περίφραξη του ΧΥΤΑ, από όπου είχαν πέσει απορρίμματα στον παρακείμενο δρόμο. Η παράβαση αυτή βεβαιώθηκε, ενώ είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος, λειτουργεί στα όριά του, αν όχι έχοντας ξεπεράσει αυτά, κι ενώ είναι υποχρεωμένος να δέχεται τα απορρίμματα όλου του νομού, αλλά και της Σαμοθράκης. 

Γιώργος Παυλίδης «Επιβάλλονται πρόστιμα κατ’ επανάληψη σε κάποιους φορείς, πολλές φορές χωρίς να φταίνε»

Το φαινόμενο αυτό αποδοκίμασε και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι πολλές φορές τον ρόλο του «κακού» υποχρεώνονται να παίξουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αφού έχουν δέσμια σχετική αρμοδιότητα. «Εκείνο που πρέπει να δει η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Παυλίδης, «είναι η μεγάλη αντιφατικότητα, που υπάρχει στην επιβολή των προστίμων». «Επιβάλλονται πρόστιμα κατ’ επανάληψη σε κάποιους φορείς», επισήμανε, «πολλές φορές χωρίς να φταίνε». «Δηλαδή βρίσκονται μπροστά σε μια αντικειμενική υφιστάμενη κατάσταση», εξήγησε, «που έχει διαμορφωθεί είτε επειδή έχει αλλάξει ο νόμος, είτε για κάποιους άλλους λόγους και δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό». «Παρά ταύτα», συνέχισε, «οδηγούνται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια ή τους επιβάλλουμε κι εμείς πολλές φορές ως Περιφέρεια-από δέσμια υποχρέωση- πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Είναι πρόστιμα για ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ, το περιεχόμενο των οποίων και το είδος της παράβασης δεν το βεβαιώνει η Περιφέρεια, αλλά οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Και είναι πρόστιμα που επιβαρύνουν οικονομικά τους δήμους». 

Βαγγέλης Λαμπάκης «Τα πρόστιμα απειλούν τους προϋπολογισμούς των δήμων»

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης. «Τα πρόστιμα απειλούν τους προϋπολογισμούς των δήμων», υπογράμμισε ο κ. Λαμπάκης, και μάλιστα προϋπολογισμούς, όπως επισήμανε, που οι κυβερνήσεις των τελευταίων 5 ετών φρόντισαν να τους συρρικνώσουν σε εφιαλτικό σημείο. Για να περιγράψει την παραδοξότητα της συμπεριφοράς του κράτους, παρέπεμψε στο παράδειγμα της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μεταφορά των απορριμμάτων του Έβρου στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής και στο αδιέξοδο που προκλήθηκε για τον ενάμιση περίπου χρόνο, που ακολούθησε, λόγω του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη επιβάρυνση. «Υστερεί σε κάτι ο οποιοσδήποτε δήμος του Έβρου;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Λαμπάκης, αναφερόμενος στην αδυναμία συμμόρφωσης των δήμων προς το περιεχόμενο της επίμαχης ΚΥΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.