Βουλα Ελευθεριαδου, πολιτευτης Ροδοπης ΝΔ «Θεωρω πως ο κ. Τζιτζικωστας ειναι το καταλληλο προσωπο για να πραγματοποιηθουν οι απαραιτητες αλλαγες στο κομμα»

«Ο κόσμος να κάνει την επιλογή του δίχως να δέχεται πολιτικές επιβολές από κομματάρχες» «Αυτό το κόμμα ή θα αλλάξει ή δεν θα αντέξει στις πιέσεις»

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά το 2009, η ΝΔ θα εκλέξει πρόεδρο με απευθείας ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους της. Στην εσωκομματική αυτή διαδικασία που θα αναδείξει τον 9ο κατά σειρά πρόεδρο στην 41χρονη ιστορία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι, ενώ δικαίωμα ψήφου έχει κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή κάθε πολίτης που έχει δικαίωμα ψήφου με βάση το νόμο.
 
Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή στις 22 Νοεμβρίου σε εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7.00 το πρωί και να κλείνουν στις 19.00 το απόγευμα. Για τη Ροδόπη όπως είχαμε γράψει θα στηθούν 12 κάλπες στις  οποίες  θα  μπορούν  να  προσέλθουν  οι  ψηφοφόροι  για  την  ανωτέρω  εκλογική  εσωκομματική  διαδικασία  έχοντας  μαζί  τους  το  Δελτίο  Αστυνομικής  Ταυτότητας, ή  Διαβατήριο,  ή  Δίπλωμα  Οδήγησης   και  τρία ευρώ  για  να έχουν  δικαίωμα  ψήφου.
 
Λίγα μόλις 24ωρα πριν την «ετυμηγορία» της κάλπης ο ΠτΘ συνομίλησε με την κ. Βούλα Ελευθεριάδου, προσπαθώντας να διαγνώσει μέσω της ψύχραιμης και νηφάλιας ματιάς της το μέλλον και την αυριανή μέρα για τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε η ίδια έχει δώσει πάντα το παρών με το κόμμα της ΝΔ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και είναι από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις που καταθέτει δημοσίως, με επιχειρήματα τις προτάσεις της ώστε να μπορέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπορέσει να «συνέλθει» από τις δύο απανωτές εκλογικές ήττες και την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει.
 
Η ΝΔ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα σημειώνει χαρακτηριστικά  για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι  «το κόμμα ή θα αλλάξει ή δε θα αντέξει στις πιέσεις». Η κ. Ελευθεριάδου δεν αποφεύγει μάλιστα να καταθέσει δημοσίως και το πρόσωπο που κατά την προσωπική της άποψη μπορεί να κάνει πραγματικότητα το παραπάνω ζητούμενο…
 
Βούλα Ελευθεριάδου όμως αναλυτικά «χωρίς φόβο και πάθος»… 

«Είναι κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα το ότι γίνονται εκλογές από τη βάση»

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου συνομιλούμε σήμερα με αφορμή την ψηφοφορία η οποία προσβλέπει στην ανάδειξη του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή..
Β.Ε.:
Πρόκειται για εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που θεωρείται κόμμα εξουσίας, άσχετα που δεν υπάρχουν πλέον τα ποσοστά, τα οποία υπήρχαν παλαιοτέρα. Είναι κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα το ότι γίνονται εκλογές από τη βάση. Αυτή τη φορά παίρνουν μέρος όλοι, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών και όχι μονό τα μελή του κόμματος. Αυτό σημαίνει ότι πάμε ακόμη πιο μακριά και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό βήμα. Γιατί, ο αυριανός πρόεδρος και εν δυνάμει πρωθυπουργός θα πρέπει  να έχει και την ανεκτικότητα του συνόλου της κοινωνίας. Αυτό είναι μια ένδειξη, ότι θέλουμε να ξεφύγουμε από τους λεγόμενους μηχανισμούς, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Ανοιχτό κόμμα σημαίνει ότι ο καθένας που ασπάζεται τις αρχές του κόμματος, μπορεί και να καταλάβει μια θέση στο κόμμα»

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν την πολιτική ωριμότητα  γι’ αυτήν την αναγέννηση;
Β.Ε.:
Είναι ένα κόμμα που έχει δομή και την υποστήριξη της νεολαίας. Το θέμα δεν είναι η οργάνωση, αλλά η κλίκα. Εννοώ ότι ανοιχτό κόμμα σημαίνει, να μπορεί ο καθένας, που είναι μέλος του κόμματος , να διεκδικήσει μια θέση. Στις εκλογές των ΝΟΔΕ δεν υπάρχει ανοικτή διαδικασία, τόσο όσον αφορά τις δηλώσεις των ατόμων που θα ψηφιστούν, όσο  και γι’ αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ανοιχτό κόμμα μέσα στα πλαίσια της φιλελεύθερης ιδεολογίας που στηρίζουμε σημαίνει ότι ο καθένας που ασπάζεται τις αρχές του κόμματος, μπορεί και να καταλάβει μια θέση στο κόμμα. Αυτή τη στιγμή, λυπάμαι που θα το πω, αλλά αυτό δε συμβαίνει. Ευρωπαϊκό κόμμα, από την άλλη, σημαίνει ότι το κόμμα θα πρέπει να έχει οργάνωση και θεσμούς. Η θητεία είναι κάτι που θα πρέπει να υπάρχει σε ένα ευρωπαϊκό κόμμα. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, πρέπει να περιορίσουμε τη φθορά και να εκσυγχρονιστούμε. 

«Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ανταπεξέλθει στους όρους της κοινωνίας, ειδάλλως δεν θα μπορεί να αποτελεί αξιόπιστο πολιτικό κόμμα»

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι ο κόσμος με όσα έχει περάσει, είναι ικανός να ακολουθήσει τα δικά του κριτήρια, αγνοώντας τις προβλέψεις των συστημικών καναλιών, τα οποία ορίζουν ως πρόεδρο τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη;
Β.Ε.:
Το θέμα είναι ο κόσμος να κάνει την αυτοκριτική του και να επιλέξει βάσει ορθών κριτηρίων το πολιτικό πρόσωπο  που τον εκφράζει, δίχως να δέχεται  πολιτικές επιβολές από κομματάρχες.
 
ΠτΘ: Την Κυριακή θα πάνε να ψηφίσουν νεοδημοκράτες πέραν από τους συντεταγμένους;
Β.Ε.:
Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μαζική συμμετοχή, όπως συνέβη το 2009. Αυτό το κόμμα ή θα αλλάξει ή δε θα αντέξει στις πιέσεις. Πρέπει να προσφέρει έναν αρχηγό, ο οποίος θα αλλάξει το κόμμα και έπειτα θα αλλάξει τα δεδομένα της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ανταπεξέλθει στους όρους της κοινωνίας, ειδάλλως δε θα μπορεί να αποτελεί αξιόπιστο πολιτικό κόμμα. 

«Ο κ. Τζιτζικώστας είναι νέος και έχει δυναμική στον πολιτικό λόγο»

ΠτΘ: Παρακολουθήσατε και τους τέσσερις υποψηφίους. Τι θα ψηφήσετε;
Β.Ε.:
Θα πρέπει όταν ψηφίζεις να έχεις ως κριτήριο το ποιος είναι ο πιο ικανός, δεδομένων των συνθηκών, οι οποίες είναι απάνθρωπες. Τιμώ όλους τους υποψηφίους. Στον κ. Μεϊμαράκη, παρά το γεγονός της σημαντικής του προσφοράς, τόσα  χρόνια στο χώρο, έχει συνταχθεί όλο το παλιό κατεστημένο και θεωρώ πως για να πραγματοποιήσει αλλαγές, θα δυσκολευτεί. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης φημολογείται πως είναι πολύ συμπαθής και ότι λέει αλήθειες, για μένα όμως δε μπορεί να σταθεί ως πρωθυπουργός και να εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης είναι επίσης πολύ συμπαθής. Πιστεύω ότι κι αυτός όμως συνδέεται με το παλιό κατεστημένο, γεγονός που τον κρατάει χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Τζιτζικώστας είναι νέος και έχει δυναμική στον πολιτικό λόγο. Εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό και που θα πρέπει να συνυπολογιστεί .  Θεωρώ πως ο κ. Τζιτζικώστας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές που προανέφερα.
 
ΠτΘ: Είστε αισιόδοξη για την Κυριακή; Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πιστεύετε πως θα είναι θετικό για το μέλλον της χώρας;
Β.Ε.:
Πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος θα λάβει μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εγώ προσωπικά είμαι κατά της αποχής. Προτρέπω τον κόσμο να ψηφήσει και να επιλέξει τον κατά τη γνώμη του ικανότερο αρχηγό, ώστε να έχει και το δικαίωμα γνώμης μετέπειτα. 

«Η τρομοκρατία δεν είναι κάτι καινούργιο //άνω τελεία// Απλώς τώρα ήρθε πιο κοντά σε εμάς»

ΠτΘ: Θα μας πείτε πώς εισπράξατε ως πολίτης το συμβάν στις 13 Νοεμβρίου  στη Γαλλία;
Β.Ε.:
Η τρομοκρατία δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς τώρα ήρθε πιο κοντά σε εμάς. Είναι πολύ άσχημο οι κάτοικοι να μη νιώθουν ασφαλείς όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Καθετί όμως που συμβαίνει γύρω μας, είναι ένα πιόνι σε ένα γενικότερο σκάκι. Μέσα σε αυτή τη σκακιέρα, θα πρέπει, η Ελλάδα να βρει ποια θέση θα είναι εκείνη που θα της προσφέρει τα καλυτέρα δυνατά οφέλη. Αυτό σημαίνει, ότι ο κόσμος θα πρέπει να ασχολείται σοβαρά με την πολιτική του τόπου και να ενημερώνεται συνεχώς . 

«Δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη δομή της οικονομίας, ώστε να αναπτυχτούμε»

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι υπάρχει εθνική πολιτική;
Β.Ε.:
Σαφώς και δεν υπάρχει εθνική πολιτική και μάλιστα δεν υπάρχουν πρόθυμοι άνθρωποι για να την εφαρμόσουν. Η οικονομική τακτική που ακολουθείται προάγει την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος και τη γεωγραφική της θέση σχετικά με το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Εννοώ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες συμμαχίες, ώστε να μπορέσει να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις οποίες θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε σωστά. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη δομή της οικονομίας, ώστε να αναπτυχτούμε. Αντιθέτως, εφαρμόζουμε σκληρά φορολογικά μέτρα, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά όλες τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά είναι λάθη της Ελλάδας, δεν έχουν να κάνουν τόσο με το μνημόνιο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.