Βουλα Ελευθεριαδου, πολιτευτης ΝΔ «Μπηκα στο συστημα για να το αλλαξω εκ των εσω»

«Το παλιό κατέχει θέσεις κλειδιά και χρήμα, αλλά το νέο έχει τη δική του δυναμική και ορμή» - «Δεν μπορείς να στηρίξεις την ανάπτυξη μιας περιοχής μόνο στις καφετέριες»

Μπορεί το καλοκαίρι να ενδείκνυται για τα «μπάνια του λαού» με τη διάθεση της πλειοψηφίας του κόσμου να αναζητά έστω και λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, μακριά από την σκληρή από κάθε άποψη καθημερινότητα, το ίδιο ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαίνει για όσους ασχολούνται με την πολιτική, καθότι παρά τα όσα λέγονται,  βρισκόμαστε τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο.
 
Όπερ σημαίνει ότι οι ενδεχόμενοι υποψήφιοι των επόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών, όποτε και αυτές γίνουν, να δίνουν καθημερινά «εξετάσεις» τόσο ως προς την ηγεσία των κομμάτων τους, όσο και προς τον κόσμο, την ψήφο εμπιστοσύνης του οποίου προσδοκούν.
 
Ένα από τα κόμματα, ως οφείλει βέβαια, που θέτει διαρκώς το αίτημα μίας άμεσης εκλογικής αναμέτρησης, δεν είναι άλλο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ, η οποία ωστόσο έχει ξεκινήσει την «προετοιμασία» της, ένεκα και της νέας ηγεσίας εδώ και αρκετό διάστημα.
 
Στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη, αλλά κυρίως στην διάθεση του λαού της Ροδόπης, έχει θέσει εδώ και καιρό τον εαυτό της η γιατρός και πολιτευτής της ΝΔ, κ. Βούλα Ελευθεριάδου, η οποία εν μέσω πολιτικού «καύσωνα» μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Βούλα Ελευθεριάδου όμως… 

«Όταν δεν βρίσκεις έναν δρόμο, χάραξέ τον ο ίδιος» 

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου, είστε μια επιτυχημένη επιστήμονας, επαγγελματίας, με έντονη κοινωνική παρουσία, μητέρα και πολιτικός. Και μάλιστα αυτοδημιούργητη πολιτικός, καθώς εξ όσων γνωρίζουμε δεν προέρχεστε από κάποιο λεγόμενο «πολιτικό τζάκι». Γιατί λοιπόν μπήκατε στην πολιτική;
Β.Ε.:
Θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκής καταγωγής, υπό την έννοια ότι πιάνω πολύ εύκολα τον σφυγμό του κόσμου.  Είμαι από εδώ, μεγάλωσα στην Κομοτηνή. Είμαι μητέρα δύο παιδιών, μιας φοιτήτρια και ενός μαθητή. Και το λέω αυτό γιατί η πολιτική είναι δύσκολη για μία γυναίκα και χρειάζεται  απαραιτήτως την στήριξη της οικογένειας της, την οποία εγώ την έχω. Κρίνεσαι και δοκιμάζεσαι ακόμα και για τον τρόπο που θα ντυθείς ή θα συμπεριφερθείς, ενώ για έναν άντρα ενδεχομένως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεδομένα που σε αναγκάζουν, εάν και εφόσον βέβαια έχεις την θέληση για κάποιο καλό αποτέλεσμα, να προσαρμοστείς, κάνοντας και υποχωρήσεις, στα όσα ζητά η κοινωνία από μία γυναίκα που ασχολείται με την πολιτική.
 
Από κει και πέρα ο αγώνας είναι η μόνη λύση και ο μόνος τρόπος για να πετύχεις τον σκοπό σου. Αυτή η αρχή με ακολουθεί σε όλη μου την ζωή, ποτέ δεν μπήκα να κάνω κάτι  εύκολο και δεδομένο. Οπότε και η πολιτική είναι για μένα μία προσπάθεια επίσης.  Μπήκα στην πολιτική γιατί είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι όταν δε βρίσκεις έναν δρόμο, χάραξέ τον ο  ίδιος. Ασχολήθηκα με την πολιτική, λόγω της αδικίας. Η λέξη που με προσανατόλισε στην πολιτική ήταν η αδικία και η αναξιοκρατία την οποία αντιμετώπισα με το που βγήκα στο επαγγελματικό μου περιβάλλον και νομίζω αυτές είναι και οι αιτίες της σημερινής μας κατάστασης ως χώρα. Γιατί πραγματικά, αν αυτοί που ήταν άξιοι και μπορούσαν να παν μπροστά την χώρα, ήταν στις θέσεις που έπρεπε να είναι πιθανόν να μην φτάναμε σε αυτή την κατάσταση και εγώ να μην ασχολούμουν με την πολιτική. Μπήκα στο σύστημα για να το αλλάξω εκ των έσω. 

«Ήμουν εξ αρχής αντιμέτωπη με το παλιό, με νοοτροπίες, ανθρώπους, συστήματα, ο,τιδήποτε δεν αφήνει τον τόπο αυτόν να πάει μπροστά» 

ΠτΘ: Μεταξύ άλλων αναφέρατε πως μπήκατε στην πολιτική γιατί δεν σας ικανοποιούσε το παλιό. Θεωρείτε ότι υπάρχει πλέον τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, σύγκρουση μεταξύ του παλαιού και του νέου;
Β.Ε.:
Ήμουν εξ αρχής και είμαι αντιμέτωπη με το παλιό, με νοοτροπίες, ανθρώπους, συστήματα, ο,τιδήποτε δεν αφήνει τον τόπο αυτόν να πάει μπροστά. Το παλιό έχει ένα πλεονέκτημα. Κατέχει θέσεις κλειδιά και χρήμα. Το νέο έχει την δική του δυναμική και ορμή, αυτό δηλαδή που νομίζω προσωπικά ότι ζητά ο κόσμος. Κυρίως γιατί οι νέοι, ειδικά οι επαγγελματίες, δεν έχουν τις δεσμεύσεις του παρελθόντος.  Δεν υπάρχουν βαρίδια. Είναι κλασική η έκφραση αλλά νομίζω ότι σηματοδοτεί αυτό το οποίο  θέλω να πω. Οι νέοι άνθρωποι έχουν τις δικές τους ιδέες, οράματα, δεν τους κρατάει τίποτα από το παρελθόν -ως επί το πλείστον- και άρα μπορούν να προχωρήσουν και να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζεται πραγματικά η χώρα, για να προχωρήσει η ίδια μπροστά. Πώς μπορεί να γίνει η αλλαγή αυτή; Αρχικά σε κεντρικό επίπεδο, όπου  ο πρόεδρος τη ΝΔ έχει τονίσει προς κάθε πλευρά ότι επιθυμεί ανανέωση ψηφοδελτίων. Δεν έχει αυτή τη στιγμή οριστικοποιηθεί κανένα ψηφοδέλτιο ανά την Ελλάδα, για κανένα πρόσωπο. Αυτοί που ενδεχομένως είναι σίγουροι, είναι οι εν ενεργεία βουλευτές. Όλοι οι υπόλοιποι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα πράγματα και με τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε και ερχόμαστε σε επαφή με την κοινωνία. Άρα η  ανανέωση μπορεί να γίνει σε κεντρικό επίπεδο και άρα κάποιο παλιοί να μείνουν πίσω ή σε επίπεδο ψήφων, εφόσον πλέον υπάρχει σταυρός. Η ανανέωση μπορεί να γίνει από τον λαό. Έχω θέσει τον εαυτό μου στην διάθεση του προέδρου για το  βουλευτικό ψηφοδέλτιο, ωστόσο ο αγώνας του καθενός μας θα κρίνει το τελικό ψηφοδέλτιο.
 
ΠτΘ: Στο παρελθόν αλλά και τώρα έχετε μιλήσει για την ανάγκη προσοχής του ιδιωτικού τομέα. Μιλάτε για ιδιωτικοποιήσεις και ιδιωτικό τομέα, σε μία χώρα που η λέξη έχει «δαιμονοποιηθεί»…
Β.Ε.:
Η άποψη αυτή καλλιεργήθηκε πριν πολλά χρόνια. Καταρχήν είναι η ευκολία του κρατικού. Κανένας όμως δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι ο κρατικός τομέας, δεν είναι ικανός για παραγωγή. Έχουμε το παράδειγμα της Σοβιετικής Ένωσης που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.  Αυτά είναι ζητήματα που έχουν λυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα δυστυχώς παραμένουν. Το θεωρώ πολύ σημαντικό και για την δική μας την περιοχή, να καταφέρουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις. Είμαι φύση και θέση υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και το εφάρμοσα και η ίδια στην πράξη. Πρέπει όμως να μπορούμε να εργαζόμαστε με σωστούς όρους  ανταγωνισμού. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα. Το ζήσαμε στο πετσί μας. Δεν είμαστε ίδια μέτρα και ίδια σταθμά όλοι. Πάντα υπήρχαν οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, που είχαν τις πλεονεκτικές συμβάσεις με το δημόσιο και πολλά άλλα. Άρα λοιπόν μία επιχείρηση η οποία χρηματοδοτείται από τον δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να έχει τον ίδιο ανταγωνισμό με μια επιχείρηση που στηρίζεται στα δικά της πόδια. Αυτά είναι στρεβλώσεις που πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν. 

«Υπήρχε η νοοτροπία τη μη τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής για πάρα πολλούς λόγους» 

ΠτΘ: Ας περάσουμε στην Θράκη, την εκπροσώπηση της οποίας θα διεκδικήσετε. Αν θα σας ζητούσαν να θέσετε τους βασικούς σας στόχους ή τομείς, στους οποίους εσείς θα ρίχνατε το μεγαλύτερο μερίδιο του ενδιαφέροντός σας ποιοι θα ήταν αυτοί;
Β.Ε.:
Η Θράκη είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Φυσικού κάλλους, πολιτισμού κτλ. Ένα διαμάντι που δεν μπήκε κανένας στον κόπο να αγαπήσει. Για μένα ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της περιοχής και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγω φυσικής ομορφιάς και λόγω της ιστορίας της, που αυτή τη στιγμή -λυπάμαι που το λέω- δεν αναδεικνύεται. Επισκέπτεσαι τον αρχαίο πλούτο της περιοχής και τα βλέπεις όλα  απροστάτευτα, ερημωμένα, απαξιωμένα και κυρίως κλειστά.  Πιστεύω ότι κάνοντας κάποιες άμεσες κινήσεις προσβασιμότητας σε πρώτη φάση, έργα οδοποιίας για παράδειγμα, αλλά και κάποιας στοιχειώδους υποδομής, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Για να έχεις τουρισμό πρέπει να έχεις και κάπου να φιλοξενήσεις τους επισκέπτες.  Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και να βλέπουμε αυτό το θέαμα στο Φανάρι για παράδειγμα ή άδεια μαγαζιά.  Υπήρξε λάθος προσέγγιση τα προηγούμενα χρόνια. Όταν έχεις μια περιοχή, βάζεις τα χαρτιά σου κάτω και λες πώς μπορώ να την αναπτύξω. Καλές και οι καφετέριες, δεκτό, αλλά δεν μπορείς να στηρίξεις την ανάπτυξη της περιοχής μόνο σε αυτό. Και αυτό φάνηκε πάρα πολύ τώρα στην περίοδο της κρίσης. Υπήρχε η νοοτροπία της μη τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής για πάρα πολλούς λόγους. Για μένα ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την περιοχή μας και κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα, άμεσα και να προσφέρει στην περιοχή μας οικονομική ανάσα.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ΔΠΘ, η υπόθεση θα πρέπει να κριθεί από τη δικαιοσύνη» 

ΠτΘ: Πρόσφατα αναφερθήκατε και στο «ανοιχτό» ζήτημα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ποια η άποψη σας;
Β.Ε.:
Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.  Αγαπάμε και στηρίζουμε το πανεπιστήμιο. Κανένας δεν έχει δεθεί με καμία καρέκλα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον πρύτανη, αλλά είτε λέγεται ΠτΔ είτε βουλευτής είτε πρωθυπουργός κ.ο.κ. Για μένα αξία δίνει στη θέση αυτός που την κατέχει. Παρόλα αυτά ακόμα και αν αυτός που την κατέχει δεν είναι καλός, αυτό δεν μειώνει τον θεσμό. Δεν αναφέρομαι στον Πρύτανη. Είναι γενικές σκέψεις. Ως προς το θέμα αυτό καθ’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει η υπόθεση να κριθεί από τη δικαιοσύνη. Ως κόμμα άλλωστε έχουμε σηκώσει την ανάγκη για τον διαχωρισμό των εξουσιών. Δεν πρέπει να παρεμβαίνει η δικαστική λειτουργία στην κοινοβουλευτική και το αντίστροφο. Πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. Το πανεπιστήμιο είναι μοχλός ανάπτυξης της περιοχής, πεδίο επιστήμης και ανακαλύψεων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.