Βουλα Ελευθεριαδου «Με την κριση δεν αλλαξαμε δυστυχως φιλοσοφια και μυαλα, οφειλουμε ομως να το κανουμε»

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. μπαίνω στην πολιτική με μεγάλη ευσυνειδησία και σοβαρότητα, αλλά δεν θα μείνω δια βίου»

Την δική της άποψη για τα όσα διαμείβονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, και όχι μόνο, κατέθεσε δια του μικροφώνου του  «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πολιτευτής της ΝΔ, ιατρός κ. Βούλα Ελευθεριάδου, σε πρόσφατη συνέντευξή της.
 
Η κ. Ελευθεριάδου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» σχολιάζοντας την επικαιρότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών και των συλλαλητηρίων, καταθέτοντας παράλληλα τις απόψεις της για την πολιτική όπως θα έπρεπε να είναι. Στεκόμενη κριτικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα που όπως αναφέρει επιθυμεί να αλλάξει εκ των έσω, και γνωστοποιώντας την αλλαγή που παρατηρεί στο ευρύ κοινό που όπως εξηγεί από τα στάδια της άρνησης και του θυμού, έχει περάσεις την αγωνία για τα όσα αναμένεται να φέρει η επόμενη ημέρα.
 
Ο λόγος στην ίδια… 

«Είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας  ένα κόμμα να σπάει τόσο όσο… χρειάζεται» 

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου, είδατε όσας διημείφθησαν στο Κοινοβούλιο με την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης. Πώς την αξιολογείτε την ίδια την πρόταση, αλλά και το αποτέλεσμα όπως διαμορφώθηκε;
Β.Ε.:
Αν μπω στη θέση του Έλληνα πολίτη, σίγουρα θα κοιτάει με απορία όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας μίλησε για «κυβέρνηση κουρελού», ανταλλάχθηκαν εκφράσεις που δεν χαρακτηρίζονται κόσμιες. Από  τη στιγμή που έσπασε τύποις, κατά τη γνώμη μου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση θολού πολιτικού τοπίου, υπό την έννοια ότι ναι μεν όλα αυτά είναι νόμιμα όλα αυτά, αλλά πόσο ηθικά είναι. Από τη στιγμή που το διαζύγιο αυτό έγινε πράξη, ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, καθόσον δεν είχε την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Είδαμε κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας, ένα κόμμα να σπάει τόσο όσο χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να παραμείνει στην εξουσία και ακολούθως να δίνεται η δυνατότητα στον Καμμένο να κάνει όλα αυτά τα «θεατρινίστικα» και όχι πολιτικά και να παίζει πλέον το χαρτί του μακεδονομάχου. Άλαλα τα χείλη των ασεβών. Ελπίζω να τελειώσουν το γρηγορότερο δυνατόν και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας και να κάνουμε πράγματα που αξίζουν τον κόπο. 

«Πήρα την απόφαση να μπω στο σύστημα για να το αλλάξω εκ των έσω» 

ΠτΘ: Παραμένετε κριτική σε σχέση με την πολιτική ζωή και την ποιότητά της. Ως γεγονός αυτό σας έχει κάνει να θέσετε ποτέ εν αμφιβόλω την απόφασή σας να συμμετέχετε στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Β.Ε.:
Πολιτική για μένα είναι τα πάντα,  είναι και ο τρόπος που ασκώ το επάγγελμά μου, είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε την καθημερινότητα. Βλέποντας πώς λειτουργούν τα πάντα γύρω μου λοιπόν, πήρα την απόφαση να μπω μέσα στο σύστημα για να μπορέσω να το αλλάξω εκ των έσω. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου βέβαια. Δεν θα φέρω τα πάνω κάτω. Δεν νομίζω να είναι αποτελεσματικό απλά να σχολιάζεις ή να ρίχνεις πετρούλες απ' έξω και να κριτικάρεις. Αυτό είναι το μόνο εύκολο. Στην Ελλάδα ειδικά είναι το αγαπημένο μας χόμπι. Το θέμα είναι να μπεις στη διαδικασία αυτή και να πεις αυτό δεν μου αρέσει και θα φροντίσω να το κάνω καλύτερο. Αυτή είναι η λογική η δική μου. 

«Λέμε ναι στις προσλήψεις που μπορεί να σηκώσει το ελληνικό δημόσιο, στους τομείς και τις υπηρεσίες που πρέπει να γίνουν» 

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι μια κυβερνητική αλλαγή θα φέρει αυτό που επιθυμεί ο πολύς κόσμος, ήτοι κυρίως θέσεις εργασίας, δουλειά;
Β.Ε.:
Ακριβώς. Αυτή είναι και η διαφορετική φιλοσοφία που υπάρχει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και είναι ιδεολογική. Δεν είναι το ζήτημα να πούμε ότι εντάξει, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα «μαξιλαράκι» για να ξοδέψουμε, άρα μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Θα πρέπει να δούμε πραγματικά ποιες είναι οι ανάγκες. Εμείς δεν λέμε να μην γίνουν προσλήψεις γιατρών, εκπαιδευτικών. Είναι απαραίτητες και οι πρώτες που χρειάζονται. Να κάνουμε όμως τις προσλήψεις που μπορεί να σηκώσει το ελληνικό δημόσιο, στους τομείς που πρέπει να γίνουν, στις υπηρεσίες που πρέπει να γίνουν. Πρέπει η κρίση  αυτή, αν μη τι άλλο, να μας έχει κάνει πιο σοφούς απ' ό,τι στο παρελθόν. Θέλουμε έναν υγιή δημόσιο τομέα. Θέλουμε ένα τομέα που να παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, διευκολυντικό ρόλο στη ζωή μας, αλλά όχι ένα κράτος δυνάστη.
 
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν θα κάνει απολύσεις. Υπάρχει όμως διαφορετική φιλοσοφία, η οποία λέει ότι δεν θέλουμε ένα γιγάντιο κράτος, το οποίο μάλιστα δεν κάνει επενδύσεις. Παλιά το κράτος ήταν μεγάλο, αλλά έκανε δημόσιες επενδύσεις οι οποίες αποτελούσαν και τον μοχλό ανάπτυξης της χώρας.  Εμείς θέλουμε ένα κράτος που ναι μεν να χρησιμοποιεί ό,τι διευκολύνσεις υπάρχουν από την Ε.Ε. και από την άλλη μεριά πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες με τις οποίες θα έρθει  το ιδιωτικό κεφάλαιο να κάνει τις περίφημες επενδύσεις στη χώρα. Δέκα χρόνια κρίσης δεν έχουμε αλλάξει ούτε βελόνι. Ούτε στη νοοτροπία, ούτε στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε. Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία και να αλλάξουμε μυαλά. Δεν μπορούμε να λέμε στη γεωργία ότι θα πάμε μπροστά και να επιζητούμε μόνο τα επιδοτούμενα προϊόντα, μόνο το βαμβάκι ή μόνο τον καπνό. 

«Έχω αποδείξει το ότι μιλάω και πράττω ελεύθερα “με κάθε κόστος”» 

ΠτΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μια οικογένεια που υπεράσπιζε μια φιλελεύθερη πολιτική. Σήμερα στη Ν.Δ. έχουμε ένα περίεργο συνονθύλευμα. Αυτό σας φοβίζει; Εσείς είστε των καθαρών μορφών…
Β.Ε.:
Δεν με φοβίζει τίποτα. Είναι πολύ ωραίο το αίσθημα ελευθερίας που μπορεί να βιώσει κάποιος, να μιλάει ελεύθερα και να πράττει εκείνο το οποίο θέλει, με κάθε κόστος. Το έχω αποδείξει το «με κάθε κόστος». Δεν είναι εύκολο για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Επαγγελματίας πολιτικός είναι αυτός ο οποίος είναι από τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια σε έναν κομματικό μηχανισμό, και θέλει μέχρι τη σύνταξη που θα πάρει, να βιοποριστεί με αυτό τον τρόπο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό και είναι προφανές αυτό, γιατί είμαι μία γιατρός που θα μπω στο πολιτικό κομμάτι με μεγάλη ευσυνειδησία και μεγάλη σοβαρότητα, αλλά δεν θα μείνω δια βίου. Θα κάνω αυτό που μπορώ να κάνω, θα δώσω αυτό που μπορώ να δώσω, στο σημείο που αισθάνομαι ότι μπορώ να δώσω, αλλά μετά θα κλείσω την πόρτα και θα ασχοληθώ με κάτι άλλο. Η πολιτική είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα, με σεβασμό σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Είναι δύσκολο γιατί είναι επί εικοσιτετραώρου βάσεως, έχει πολλά χτυπήματα από τον περίγυρό του και είναι εκατό φορές πιο δύσκολο για μια γυναίκα. Αυτό είναι κάτι που δεν ένοιωσα ποτέ ως γιατρός και το ένοιωσα πολλάκις ως πολιτικός. Το φύλο είναι μειονέκτημα, διότι εγώ πρέπει να πείσω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ότι έχω τις ίδιες δυνατότητες, το ίδιο μυαλό, την ίδια δυναμική που έχει ένας άνδρας. Την έχω και το δείχνω καθημερινά. Δεν βγαίνω έξω με σημαία το γυναικείο φύλο και το κάνω συνειδητά αυτό. Θέλω να δείξω ότι δεν έχει για μένα σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα, σημασία έχουν αυτά που λες και αυτά που κάνεις. 

«Περάσαμε από τα στάδια του θυμού και της άρνησης  ως πολίτες και βρισκόμαστε στο πού πάμε μετά» 

ΠτΘ: Εσείς που έρχεστε συνεχώς σε επαφή με τον κόσμο, κρίνετε πως οι πολίτες πλέον παρακολουθούν το τι συμβαίνει ή απλώς πολώνονται;
Β.Ε.:
Πιστεύω ότι ξεκινάει μια άλλη πορεία και διαδικασία. Όταν ο πολίτης μπαίνει στην διαδικασία να σε ρωτήσει πράγματα, σημαίνει ότι έχει αρχίσει και τον ενδιαφέρει. Εμένα έχουν αρχίσει και με ρωτάνε, «σε αγαπάμε, σε εκτιμάνε, τι θα κάνεις;». Από τη στιγμή που αρχίζει και μπαίνει αυτό το ερώτημα σημαίνει ότι ο άλλος είναι διατεθειμένος να ακούσει τι έχεις σκοπό να κάνεις με την περιοχή. Άρα αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πλέον έχει περάσει το στάδιο του θυμού, που είδαμε να εξελίσσεται τα προηγούμενα χρόνια, έχει περάσει το στάδιο της άρνησης και τώρα έχουμε φτάσει στο τελευταίο στάδιο  ─είναι και το πιο δημιουργικό κατά τη γνώμη μου─  για το πού πάμε μετά.  Η κοινωνία λοιπόν έχει εξελιχθεί και θέλει να δει πώς θα προχωρήσει την επόμενη ημέρα. 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, και η ζωή μας με συνθήματα» 

ΠτΘ: Σας ενοχλεί αυτό που γίνεται με τη συμφωνία των Πρεσπών;
Β.Ε.:
Ζούμε στην εποχή των συνθημάτων. Καλώς ή κακώς, επειδή είναι και η εποχή της ταχύτητας και της μεγάλης ροής πληροφοριών, είναι γενικότερο το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Το αντιμετωπίζω και εγώ προσωπικά ψάχνοντας πώς θα κοινωνήσω τον δικό μου πολιτικό λόγο. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αν πας στη μεγάλη μάζα, όχι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, και προσπαθήσεις να εξηγήσεις το πώς, το τι και το γιατί, θα βρεις τοίχο, στην μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Άρα πρέπει με δυο κουβέντες να δώσεις ένα στίγμα.
 
Αυτό έχει δημιουργήσει το πρόβλημα ότι ζούμε τα συνθήματα. Κανένας δεν θα κάτσει να αναλύσει γιατί έγινε η συμφωνία, ποιες είναι πραγματικά οι δυνάμεις που πιέζουν για τη συμφωνία κ.ο.κ.. Αυτά είναι που πρέπει να συζητήσουμε, αλλά βλέπετε ότι τα θέματα αυτά δεν ανοίγουν. Έχουμε μείνει παρόλα αυτά σε δυο σημεία που είναι δηλωτικά της άρνησης της Ν.Δ. αλλά και των υπολοίπων κομμάτων που δεν στηρίζουν τη συμφωνία, στο γιατί δεν πρέπει να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, που τα έχουμε πει και τα έχουμε αναλύσει αρκετές φορές. Το πρόβλημα για μένα είναι προφανώς η αναγνώριση αυτής της ιδιαίτερης εθνότητας, γιατί είδα το κείμενο που έστειλαν τα Σκόπια με την αναθεώρησή τους κι εκεί μιλάνε για «μακεδονικό λαό». Ακόμη και η έννοια της «βόρειας Μακεδονίας», σημαίνει ότι υπάρχει και νότια Μακεδονία. Είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά όπου υπάρχει βορράς υπάρχει και νότος. Μπορεί σε 10-20 χρόνια να δημιουργήσουν θέματα. Όπου υπάρχει λαός  σε μια περιοχή, μπορεί να υπάρξει λαός και σε μια άλλη περιοχή και τα συντάγματα όπως γνωρίζουμε αλλάζουν. Αυτοί είναι οι φόβοι που υπάρχουν. Υπάρχει ενιαίος μακεδονικός λαός αυτή τη στιγμή στα Σκόπια; Προφανώς και όχι. Ήδη και η Βουλγαρία και η Αλβανία είπαν ότι εμείς δεν είμαστε μακεδόνες. Είναι ένα σύνθετο παιχνίδι. Κατ' εμέ δεν πρέπει να περάσει και δεν νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν τόσο πολύ πιεσμένη για να επιλύσει το ζήτημα αυτό. Θα μπορούσαμε  να το τρενάρουμε λίγο ακόμα, όπως το τρενάραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και να βρούμε ίσως μια λύση η οποία θα ήταν πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.