Βουλα Ελευθεριαδου «Ειναι πολλα αυτα που πρεπει να γινουν στη Θρακη και μπορουν να γινουν με τον κ. Μητσοτακη»

«Το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για τη Θράκη το διαπιστώσαμε με τη διαρκή παρουσία του κεντρικών οργάνων του κόμματος στην περιοχή»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός απροόπτου, θα είναι ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός, που θα επισκεφθεί την περιοχή μας, εντός του 2016.
 
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα και αύριο, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στους τρεις νομούς της Θράκης, ενώ μεταξύ των στάσεών του θα βρίσκεται και η Κομοτηνή.
 
Κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο νομό Ροδόπης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθεί με τους Δημάρχους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενώ στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Chris & Eve Mansion» αναμένεται να δώσει και την κεντρική πολιτική του ομιλία σήμερα το απόγευμα.
 
Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή μας, ο «ΠτΘ» συνομίλησε με την πολιτευτή της ΝΔ στη Ροδόπη κ. Βούλα Ελευθεριάδου, για τα αίτια και τους στόχους της επίσκεψής του στην Θράκη, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς και τις προτάσεις που αναμένεται ο ίδιος να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή για την επόμενη μέρα της Θράκης.
 
Βούλα Ελευθεριάδου όμως… 

«Το μίγμα της αυξανόμενης κοινωνικής δυσφορίας και της αδυναμίας να πετύχουμε τα ζητούμενα των δανειστών θα οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» 

ΠτΘ: Σήμερα θα βρίσκεται στη Θράκη και στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Για ποιον λόγο εκτιμάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να επισκεφθεί την Θράκη;
Β.Ε.:
Ο Πρόεδρος έχει δείξει από το παρελθόν το ενδιαφέρον του για τη Θράκη. Ήταν από καιρό δηλωμένη η επιθυμία του να επισκεφτεί την περιοχή μας, για να την αναδείξει ως μέρος το οποίο διαθέτει υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης και προσφοράς στη χώρα. Γνωρίζει πολύ καλά τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Θράκης και πως μπορεί αυτή να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, επικοινωνίας και σύνδεσης της χώρας με τα άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα είναι άριστος γνώστης των χρόνιων επικρατουσών συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν τη Ροδόπη σε υποβάθμιση και παράλληλα σε μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης . Το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για τη Ροδόπη αλλά και τη Θράκη γενικότερα το διαπιστώσαμε εξάλλου και με τη διαρκή παρουσία του κεντρικών οργάνων του κόμματος στην περιοχή. Σας θυμίζω την πριν από λίγες εβδομάδες επίσκεψη του Γραμματέα κ. Λευτέρη Αυγενάκη , για να φτάσουμε σήμερα στην κορύφωση, με την ομιλία του ίδιου του Προέδρου του κόμματος στην Κομοτηνή.
 
ΠτΘ: Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε συνέχεια των επισκέψεων σχεδόν του συνόλου των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο;
Β.Ε.:
Ως χώρα είμαστε εδώ και χρόνια σε κινούμενη πολιτικά άμμο. Η αστάθεια της οικονομίας, που παρασύρει και την κοινωνία, οδηγεί σε εναλλαγή κυβερνητικών σχημάτων, τα οποία μέχρι τώρα αδυνατούσαν ή δεν τους επέτρεψαν να δώσουν λύσεις σε ένα λαό που συνεχώς φτωχοποιείται. Ο σημερινός πρωθυπουργός εξελέγη υποσχόμενος κατάργηση μνημονίων με ένα νόμο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή όχι μόνο ζούμε σε χειρότερο επίπεδο διαβίωσης αλλά κινούμαστε και σε λάθος κατεύθυνση. Έτσι, σήμερα έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα, της συνεχώς αυξανόμενης κοινωνικής δυσφορίας – απελπισίας, και της αδυναμίας να πετύχουμε τα ζητούμενα από τους εταίρους – δανειστές. Είναι σαφές πως αυτή η σύγκρουση θα οδηγήσει σε «αναγκαίες» λήψεις χειρότερων μέτρων και αναγκαστική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
 
ΠτΘ: Η ΝΔ εμμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές. Θεωρείται ότι μία νέα εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργήσει προς όφελος του ελληνικού λαού ή θα δημιουργήσει μία περαιτέρω αστάθεια στο ήδη ασταθές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον;
Β.Ε.:
Κατ΄ εμέ, το πιο επικίνδυνο από τους τρεις τομείς που αναφέρατε είναι η κοινωνική έκρηξη. Αυτή τη στιγμή, εκτός από μια μικρή «ελίτ», όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες δίνουν αγώνα, όχι απλά επιβίωσης, αλλά στην ουσία δυνατότητας ύπαρξής τους ως οντότητες.
 
Φανταστείτε κάποιον που έχει χάσει τη δουλειά του, με παιδιά και υποχρεώσεις, στις οποίες αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Για το άτομο αυτό υπάρχει μόνο το περιθώριο, όπως και για τα παιδιά του. Δεν μετέχει στα κοινά, δεν έχει μέλλον, δεν έχει τίποτα. Ήδη πολλοί όσοι παλεύουν να επιβιώσουν, έχουν απέναντί τους ένα κράτος που συνεχώς ζητά και δεν παρέχει τίποτα. Σ΄ αυτό το περιβάλλον προσθέτουμε και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση ανάπτυξης και οικονομικής βιωσιμότητας . Αντ’ αυτού υπάρχουν μόνο ενέργειες ασυντόνιστες, ίσως κατευθυνόμενες από συμφέροντα, καθώς και έλλειψη προοπτικής. Ειδικότερα, η κυβέρνηση αυτή «παίζει» με σοβαρά θέματα, όπως τα εθνικά, το μεταναστευτικό, και για μένα το μεγαλύτερο από όλα όσα συζητάμε, με τη συνεχή απώλεια ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό το μίγμα είναι από μόνο του προβληματικό περισσότερο από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Η χώρα χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγή οικονομικού μοντέλου, στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα λειτουργικό κράτος. 

«Κάναμε μόνοι μας τα εύκολα δύσκολα» 

ΠτΘ: Ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του παρουσίασε μια σειρά προτάσεων και δεσμεύσεων και για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για τη Θράκη ειδικότερα. Θεωρείτε ότι θα ακούσουμε αντίστοιχες προτάσεις και από πλευράς του προέδρου της ΝΔ για την επόμενη μέρα της Θράκης;
Β.Ε.:
Σαφώς και οι προτάσεις της Ν.Δ. δεν θα μοιάζουν με τις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Εμείς ως φιλελεύθερο κόμμα πιστεύουμε στην ανάπτυξη. Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, να ανασυνταχτούν οι παλαιότερες , να βρουν τα παιδιά μας δουλειές στον τόπο τους, γιατί χωρίς να υπάρχει η νέα γενιά που θα κατοικήσει στον τόπο, για ποιο μέλλον της Θράκης μπορούμε να συζητάμε; Χίλια δύο πράγματα μπορούν να γίνουν που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη συζητούνται νέα μοντέλα αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης, στερεωμένα σε άλλες βάσεις και όχι στο «περίφημο» προηγούμενο συνεταιριστικό μοντέλο του νομού με τα γνωστά αποτελέσματα. Επιτέλους πρέπει να γίνει κάτι και άμεσα. Είκοσι χρόνια ακούω την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης σε συνδυασμό με τις αρχαιότητες, ενώ δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να φτιάξουμε στην εν λόγω περιοχή έναν σοβαρό δρόμο. Κάναμε μόνοι μας τα εύκολα δύσκολα, για ανεξήγητους λόγους. Υπάρχουν επενδυτές που περιμένουν, αλλά ποτέ δεν έλαβαν το πράσινο φως. Δεν μπορώ να δώσω λογική εξήγηση, παρά μόνο να σκεφθώ πως μια αναπτυγμένη οικονομικά περιοχή δεν θα ήταν όμηρος των πολιτικών. Δεν θα προσκυνούσε για ένα ρουσφέτι, μια θέση εργασίας . Αυτό το παλιό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. 

«Πρώτη σε προτεραιότητα η αλλαγή της συνολικής θεώρησης της προοπτικής της Θράκης» 

ΠτΘ: Ως άνθρωπος της περιοχής, ποιά είναι τα σημεία εκείνα στα οποία θεωρείτε – και θα προτείνετε στον κ.Μητσοτάκη – ότι θα έπρεπε η ΝΔ και ο πρόεδρός της να επικεντρωθούν για την επόμενη μέρα στην Θράκη;
Β.Ε.:
Κατ΄ αρχήν, πρέπει να κάνουμε μια συνολική θεώρηση της κατάστασης που υπάρχει. Πως μπορούμε να την διαχειριστούμε, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος για την περιοχή. Επομένως, βήμα πρώτο, αλλαγή της συνολικής θεώρησης της προοπτικής της Θράκης. Το έχω διατυπώσει σε όλους τους τόνους. Από μικρή, φοβική και εσωστρεφής περιοχή πρέπει να γίνουμε σταυροδρόμι εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών. Βρισκόμαστε μεταξύ δύο ηπείρων, Ασίας και Ευρώπης, με πολύ καλή δυνατότητα μετακίνησης εμπορευμάτων. Ας το εκμεταλλευτούμε. Δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης και ενίσχυσης , ο άξονας πρωτογενούς τομέα μεταποίησης – εμπορίας. Έχουμε προϊόντα που, βελτιώνοντας τα ποιοτικά, μπορούμε να τα κάνουμε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά, βαμβάκι, καπνός, κεριά για παράδειγμα και με ονομασία προέλευσης. Υπάρχουν τρόποι και εργαλεία ακόμη και μέσα από την Ε.Ε. προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημαντικός ο τρίτος πυλώνας η μείωση του κόστους παραγωγής.
 
Τουριστική αξιοποίηση, αυτή πραγματικά με πονάει. Ένας τόπος με ιστορία, ομορφιά, θρησκευτικά μνημεία, να μην μπορεί να τα αναδείξει στο μέγεθος που τους αρμόζει. Ανεπαρκείς υποδομές από δρόμους, ως ξενοδοχειακές μονάδες, για να αποφέρουν υψηλό εισόδημα τουρισμού για την περιοχή. Αξιοποίηση, λοιπόν, του παραθαλάσσιου πλούτου μας, μαρίνες, καταλύματα, κάμπινγκ, αλλά και του ορεινού και του θρησκευτικού (μονές Παπικίου). Ουσιαστική σύνδεση του πανεπιστημίου με την παραγωγική διαδικασία του τόπου. Συνεργασία του πανεπιστημίου με φορείς επαγγελματικούς . Και σε ό,τι αφορά την ενέργεια οφείλουμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνδέσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου με οικιακή χρήση. Τελευταίο αλλά νομίζω σημαντικό το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Θέλουμε ένα νοσοκομείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νομού, όχι τεραστίων διαστάσεων και χαώδες, αλλά λειτουργικό με τις βασικές κλινικές επαρκώς στελεχωμένες. Εδώ μπορούμε για καλύτερη εξυπηρέτηση να συνεργαζόμαστε με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης για κάποιες ειδικότητες που λείπουν εντελώς, όπως για παράδειγμα, γαστρεντερολόγους. Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.