Βουλα Ελευθεριαδου «Αυτη τη στιγμη θελουμε να ειμαστε, οχι η εσωστρεφης αλλα η εξωστρεφης Θρακη»

«Να τελειώνουμε με τους διχασμούς στην περιοχή» - «Έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο»

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η παρουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ και το περιεχόμενο της ομιλίας του σηματοδότησε την έναρξη μια σκληρής αντιπαράθεσης σε όλα τα μέτωπα απέναντι στην κυβέρνηση. Άλλωστε από το βήμα της ΔΕΘ ο ίδιος επανέλαβε μετ’ επιτάσεως το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, ενώ δεν παρέλειψε να καταθέσει και δέσμη προτάσεων για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε περισσότερο στον αντιπολιτευτικό λόγο, δίνοντας το στίγμα των όσων θα επακολουθήσουν στην κεντρική πολιτική της χώρας.
 
Παρούσα στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ήταν αρκετά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης από την Θράκη μεταξύ των οποίων και η πολιτευτής του κόμματος στη Ροδόπη, κ. Βούλα Ελευθεριάδου, η οποία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας αξιολόγησε τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα στη ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή τακτικής της ΝΔ, καταθέτοντας παράλληλα τις δικές της σκέψεις όχι μόνο για τον χώρο τον οποίο εκπροσωπεί αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και τις προοπτικές της χώρας.
 
Βούλα Ελευθεριάδου όμως… 
 
ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου επισκεφθήκατε τη ΔΕΘ το προηγούμενο διάστημα. Πώς είδατε την παρουσία της Θράκης στη ΔΕΘ;
Β.Ε.:
Μια γενική τοποθέτηση όσον αφορά την έκθεση, το βιώνουμε και στην έκθεση που γίνεται εδώ στην περιοχή μας. Ο λόγος ύπαρξης της κάθε εμπορικής έκθεσης, είναι να κλείνουν συμφωνίες. Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία των stands μας στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, αλλά θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε την επόμενη φορά πιο πολύ, στο κομμάτι των συναλλαγών, δηλαδή, θα πρέπει να επιδιώξουμε, πέρα από την παρουσία, να έχουμε και ανταλλαγές με άλλα περίπτερα, με άλλες επιχειρήσεις, γιατί αυτός είναι ο σκοπός. Για παράδειγμα έχουμε τοπικά προϊόντα που υπήρχαν στο περίπτερο του Επιμελητηρίου, θα πρέπει όμως να υπάρχουν και κάποιοι στα stand που να τα προωθήσουν. Αυτός είναι ο σκοπός, να βρισκόμαστε εκεί, να ανταλλάσσουμε και να βελτιώνει ο ένας τον άλλον. Έτσι γίνεται η διάχυση του εμπορικού προϊόντος, έτσι κατά την άποψη μου θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα. 

«Όσο περνάει ο καιρός οι τόνοι θα γίνονται πιο έντονοι» 

ΠτΘ: Ήσασταν παρούσα και στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Είδαμε τον πρόεδρο της ΝΔ πιο δυναμικό από άλλες φορές στο παρελθόν. Έχετε κι εσείς την ίδια άποψη;
Β.Ε.:
Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός οι τόνοι θα γίνονται πιο έντονοι. Λογικό είναι. Μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ούτως ώστε να ενημερωθούν τα κλιμάκια αυτά κι ο ίδιος ο πρόεδρος, για το ποια ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές της χώρας τις ίδιες ανάγκες, ούτε τα ίδια πλεονεκτήματα ή τα ίδια μειονεκτήματα. Πρέπει να κοιτάμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και με βάση αυτές να προχωρούμε προς την ανάπτυξη.
 
Πρώτη φορά πιστεύω ότι κάποιος πολιτικός, που θα είναι και μελλοντικός πρωθυπουργός, πάει στη ΔΕΘ χωρίς να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Αυτή για μένα ήταν η ειδοποιός διαφορά. Έδωσε κάποιες υποσχέσεις, τις οποίες όμως τις κοστολόγησε. Αυτή ήταν και η αμέσως επόμενη διαφορά. Δεν υπάρχουν πολλά εργαλεία στα χέρια μας. Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα. Άρα και οι συνταγές δεν είναι μαγικές, είναι συνταγές που έχουν γίνει και σε άλλα κράτη και έχουν οδηγήσει σε έξοδο από τα μνημόνια και σε ανάπτυξη. Είμαστε η μόνη χώρα που ακόμα ταλαιπωρούμαστε από τα μνημόνια.

«Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά σαν χώρα αν δεν μπορεί να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο» 

ΠτΘ: Θα μπορούσαν κάποιοι να πουν ότι η Νέα Δημοκρατία υπήρξε, και στα πρόσφατα χρόνια και εν μέσω μνημονίου, κυβέρνηση, γιατί δεν τα έκανε τότε;
Β.Ε.:
Ο κ. Σαμαράς πήρε μια χώρα που ήταν με το ένα πόδι έξω από την Ε.Ε. και το ευρώ. Σταθεροποίησε την οικονομία. Αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες του ελληνικού λαού. Η λέξη φιλελευθερισμός είχε μια πολύ αρνητική χροιά, κι ίσως έχει ακόμα στη συνείδηση του κόσμου. Παράλληλα είχε κι έναν ΣΥΡΙΖΑ που οποιαδήποτε αλλαγή ήθελε να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν κατά. Έτσι δεν μπόρεσε να εφαρμόσει στην έκταση την οποία θα ήθελε και θα έπρεπε, τη λογική της ελεύθερης αγοράς. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά σαν χώρα αν δεν μπορεί να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο. Ναι μεν γνωρίζουμε όλοι ότι το οικονομικό μοντέλο με το μεγάλο κράτος δεν λειτουργεί, γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο, αλλά ακόμα δεν είμαστε διατεθειμένοι ως λαός να πάμε στην αμέσως επόμενη λύση, που σημαίνει ελεύθερη οικονομία, ιδιωτικές επενδύσεις. Ακόμα βαθιά μέσα μας πιστεύουμε στον κρατισμό, όχι βέβαια τόσο, όσο παλιά. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εφαρμόσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που δεν τις εφαρμόζει, γιατί έχει ιδεολογικό πρόβλημα με αυτές» 

ΠτΘ: Ο κ. Μητσοτάκης είδαμε από το βήμα της ΔΕΘ να επαναφέρει το αίτημα για εκλογές. Δεν πιστεύετε παρόλα αυτά ότι ένα γεγονός που θα επιφέρει επιπλέον πολιτική αστάθεια στη χώρα, όπως οι εκλογές θα επιβαρύνει την όποια ισορροπία, έχει βρει η χώρα μας μέχρι τώρα;
Β.Ε.:
Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα βασικό πρόβλημα. Καλείται να εφαρμόσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που δεν τις εφαρμόζει, γιατί έχει ιδεολογικό πρόβλημα με αυτές. Δεν μπορεί να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα λοιπόν ζούμε μία παλινωδία, κάνοντας ένα βήμα μπρος και πέντε βήματα πίσω. Επέμενε πάρα πολύ ο κ. Μητσοτάκης στις μεταρρυθμίσεις μη οικονομικού περιεχομένου, δηλαδή πράγματα που θα διευκόλυναν τις επενδύσεις, χωρίς να έχουν δημοσιονομικό κόστος. Άρα λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι οι εκλογές, θα έχουν κι αυτό το χαρακτήρα. Ότι πλέον εμείς πιστεύουμε προς αυτό, θέλουμε να κινηθούμε προς αυτό, και άρα θα πρέπει να μας εμπιστευτούν οι ευρωπαίοι εταίροι και οι δανειστές μας, ότι θα το κάνουμε. 

«Τα τελευταία χρόνια στη Θράκη είχαμε ένα κόμπλεξ εσχατιάς» 

ΠτΘ: Όλα αυτά που ακούσαμε δια στόματος του κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, εμπεριέχονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο καταρτίζει αυτή την περίοδο η Νέα Δημοκρατία και από ό,τι μαθαίνουμε θα έχει αναφορές και στη Θράκη.
Β.Ε.:
Στη δική μας περιοχή τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα κόμπλεξ εσχατιάς. Εμείς ήμασταν η Θράκη, η δυσμενής μετάθεση. Πάντα λέγαμε ότι δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε γιατί κινδυνεύουμε, γιατί έχουμε αυτό το μειονέκτημα στην περιοχή μας, κλπ. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν και πρέπει να τελειώνουν από εμάς τους ίδιους. Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ την κινδυνολογία που βλέπω το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με εξοργίζει πραγματικά, γιατί αυτή τη στιγμή θέλουμε να είμαστε, όχι η εσωστρεφής, αλλά η εξωστρεφής Θράκη.
 
Θα πρέπει να μετατρέψουμε το μειονέκτημά μας σε πλεονέκτημα. Είμαστε είσοδος προς τη Βαλκανική, προς την Ευρώπη γενικότερα, προς την Ασία, έχουμε μια φοβερή θέση την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε ανάλογα. Να σταματήσουν λοιπόν οι φοβίες. Είμαστε μια περιοχή που έχουμε δείξει αρμονική συμβίωση μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, η οικονομική ανάπτυξη μας ενώνει όλους. Άρα να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ανοίξουμε δρόμους προς τα έξω.
 
ΠτΘ: Ειδικά στο κομμάτι που αφορά στη μειονότητα, είναι κοινή παραδοχή όλων, ότι η Νέα Δημοκρατία, ειδικά τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, δεν επιδίωξαν ποτέ, στο βαθμό τουλάχιστον που το έκαναν άλλοι πολιτικοί φορείς, την επαφή τους με τη μειονότητα…
Β.Ε.:
Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει ο διχαστικός λόγος πλέον με βάση το θρήσκευμα του κάθε πολίτη της περιοχής. Είμαστε εδώ, προφανώς έχουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητές του, έχουμε τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας, αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να εργαστούμε για κοινούς στόχους και σκοπούς, που έχουν ως καλό την ανάπτυξη του τόπου.
 
Να τελειώνουμε με τους διχασμούς στην περιοχή. Έχουμε κουραστεί. Ο διχασμός δεν οδηγεί σε καμία λύση κανενός προβλήματος. Δημιουργεί περισσότερα, και δεν λύνει κάποιο πρόβλημα. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα, είναι να έρθουμε σε επαφή με τη μειονότητα, να ανοίξουμε τους διαύλους επικοινωνίας, και να τους φέρουμε ξανά κοντά μας. Νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος αυτός για να πάμε γενικότερα μπροστά εδώ στην περιοχή. 

«Η ξύλινη πολιτική γλώσσα έχει απομακρύνει τον κόσμο από την πολιτική» 

ΠτΘ: Αυτή η αλλαγή συνυφαίνεται με το να αποβάλετε και κάποιες παρωχημένες πολιτικές του παρελθόντος;
Β.Ε.:
Αν δεν το κάνουμε αυτό είμαστε καταδικασμένοι. Προφανώς και πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο με άλλο τρόπο. Να ανοίξουμε δρόμους επικοινωνίας, όχι του παρελθόντος. Η ξύλινη πολιτική γλώσσα έχει κουράσει τον κόσμο. Έχει απομακρύνει τον κόσμο από την πολιτική. Δεν είναι καλό να απομακρύνεται ο κόσμος από την πολιτική. Εμείς θέλουμε τον κόσμο κοντά στην πολιτική. Δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να τον προσεγγίσουμε με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να τον ξαναφέρουμε πάλι πίσω και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την αλλαγή του πολιτικού μας λόγου.
 
ΠτΘ: Στο πλαίσιο και της κατάρτισης του κυβερνητικού σχεδίου και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, είδαμε και τις δικές σας προσπάθειες, ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες να εντείνονται. Βλέπουμε ότι κι εσείς πραγματοποιείται επισκέψεις. Πείτε μας για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχατε με τον κ. Αυγενάκη.
Β.Ε.:
Αφορούσε στον ποντιακό ελληνισμό. Ήμασταν 10 άνθρωποι από όλη τη βόρεια Ελλάδα, για να συζητήσουμε το κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού, που πιστεύουμε ως κόμμα ότι πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Χάρηκα πάρα πολύ για την παρουσία μου σε αυτή τη σύσκεψη, γιατί έχουμε κι εμείς εδώ πάρα πολλά άτομα με ποντιακή καταγωγή τα οποία είναι ενεργοί πολίτες της περιοχής. Ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσουν κάποια ζητήματα που θέσαμε στον κ. Αυγενάκη. 

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν εκλογές» 

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα μια εκλογική αναμέτρηση; Δημοσκοπικά τουλάχιστον, βλέπουμε ότι η ΝΔ προηγείται, με την ψαλίδα μάλιστα να ανοίγει.
Β.Ε.:
Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν εκλογές. Προσωπική μου εκτίμηση είναι η άνοιξη του 2017. Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση και το βλέπει ο καθένας στην τσέπη του. Δεν βλέπουμε προοπτική και δεν τη βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω στον Έλληνα, στην ιδιοσυγκρασία του, στην εργατικότητά του, στις ιδέες του. Αν του δώσεις το κατάλληλο περιβάλλον μπορεί να κάνει θαύματα και πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργήσουμε ομαδικά. Οι λέξεις-κλειδιά για το μέλλον της χώρας είναι εξωστρέφεια και σύμπνοια, ομαδικότητα, σύνθεση απόψεων. Η εποχή του «εγώ βγαίνω κερδισμένος», είδαμε πού μας έφτασε. Πρέπει να καταλάβουμε, να συνειδητοποιήσουμε, ότι πρέπει να λειτουργούμε για το καλό όλων μας. Όλοι μαζί.
Και ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε περίπτωση νίκης θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αρκεί να κοιτάμε στην ίδια κατεύθυνση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.