ΒΟΛΤΑ ΣΤ’ ΑΣΤΕΡΙΑ

Ό,τι ξεπερνάει τη λογική μας και τον απτό καθημερινό κόσμο μας καλό είναι να μην το προκαλούμε –όχι υποχρεωτικά και να μην το δοκιμάζουμε- και βέβαια να μην πέφτουμε στην παγίδα να βάζουμε στοίχημα.
Στην αίθουσα 1 των ΑΣΤΕΡΙΩΝ προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στις 7.00 και στις 9.45 «Η αδελφότητα των λύκων», μια καλογυρισμένη περιπέτεια εποχής, γύρω από το κυνηγητό ενός κτήνους που σκορπά τον τρόμο σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά, σ’ ένα γαλλικό χωριό το 1766.
Η επιστήμη πάει κόντρα στις δοξασίες και στη διπλανή αίθουσα στις 7.00 και στις 9.30 οι φίλοι του κόσμου του Jurassύc Park απολαμβάνουν την τρίτη version της πιο πετυχημένης κινηματογραφικής μεταφοράς της θεωρίας του χάους. Όσοι αγαπούν τους δεινόσαυρους, τα ψηφιακά εφέ, τις υπερπαραγωγές και συμπαρίστανται στον τρομαγμένο δεινοσαυρόπληκτο παλαιοντολόγο Άλαν Γκραντ – κατά κόσμο Σαμ Νιλ – έχουν ν’ αντιμετωπίσουν δυνατές σκηνές κι ένα αιφνιδιαστικό φινάλε.

«Jurassic Park III»

Ο δεκατετράχρονος Έρικ (Trevor Morgan) κάνει θαλάσσιο αλεξίπτωτο μαζί με το φίλο της μητέρας του πάνω από το απαγορευμένο νησί Σόρνα, στο οποίο βρισκόταν το πάρκο των κλωνοποιημένων δεινοσαύρων. Το ταχύπλοο που τους οδηγεί όμως τίθεται μυστηριωδώς εκτός ελέγχου και εκείνοι εξαφανίζονται προς την κατεύθυνση του εφιαλτικού νησιού. Δύο μήνες αργότερα, στις ΗΠΑ, οι χωρισμένοι γονείς του μικρού Έρικ, η Αμάντα (Tea Leoni) και ο Πολ Κίρμπι (William H.Macy), προσπαθούν να οργανώσουν μια αποστολή διάσωσης.
Για το σκοπό αυτό συναντούν το διάσημο παλαιοντολόγο Άλαν Γκραντ (Sam Neil) και τον πείθουν να τους συνοδέψει, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται να πραγματοποιήσουν απλώς μια εναέρια βόλτα πάνω από το νησί και ότι θα τον ανταμείψουν πλουσιοπάροχα. Φυσικά δεν του αποκαλύπτουν ότι έχουν σκοπό να προσγειωθούν στο μέρος που ο Γκραντ έχει ορκιστεί να μην πατήσει ποτέ το πόδι του και ότι τα χρήματα που του υποσχέθηκαν δεν υπάρχουν. Το ταξίδι πάντως ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Τον Γκραντ συνοδεύει ο βοηθός του, ο Μπιλ (Alessandro Nivola) και η υποδοχή που περιμένει τους τουρίστες είναι θερμή.
Ο Σπίλμπεργκ περιορίστηκε στην εκτέλεση της παραγωγής και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο προστατευόμενός του Τζο Τζόνσον, ο οποίος κράτησε τη φιλοσοφία της ταινίας «αγώνας για επιβίωση».
Στην τρίτη εκδοχή του Jurassic επανέρχεται ο Δρ. Άλαν Γκραντ, όπως και η παλαιοβοτανολόγος Δρ. Σάτλερ (Laura Dern).
Στο παρόν περιβάλλον οι μόνοι που ευδοκιμούν είναι οι… δεινόσαυροι. Τα τέκνα των υπολογιστών εμπλουτίζονται με νέα μέλη και ικανότητες: εμφανίζονται οι πτερανόδοντες και οι σπινόσαυροι, ενώ ανακαλύπτεται ότι οι κομψόγναθοι έχουν νοημοσύνη που πλησιάζει την ανθρώπινη, καθώς και ικανότητα ομιλίας.
Το «Jurassic Park III» προσφέρει πλούσιες μάχες μεταξύ ανθρώπων και δεινοσαύρων, κατά τις οποίες άλλοι πεθαίνουν κι άλλοι επιβιώνουν.
Στο πάρκο των δεινοσαύρων επιβιώνουν σίγουρα οι αμερικάνικες αξίες – πολύ κοντά στην ελληνική κοινωνία – και το τέλος είναι το προσδοκώμενο, ή μήπως όχι, κι αν ναι για ποιον;

«Η αδελφότητα των λύκων»
 

Έτος 1776 και οι κάτοικοι του απομονωμένου Ζεβοντάν έχουν κυριευτεί από τον τρόμο, αφού στην περιοχή τους συμβαίνουν αλλεπάλληλοι φόνοι με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο δολοφόνος είναι λυκάνθρωπος, κάποιοι άλλοι πως πρόκειται για ένα θεόσταλτο τέρας –τιμωρό, ενώ ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν πως δεν είναι παρά ένας μεγαλόσωμος λύκος. Η είδηση φτάνει μέχρι τις Βερσαλλίες και ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ, αποφασίζει να στείλει τον εξερευνητή και επιστήμονα Γκρεγκουάρ ντε Φρονσάκ για να βρει την αλήθεια. Εκείνος φτάνει στο Ζεβοντάν μαζί με τον Ινδιάνο επιστήθιο φίλο του και αμέσως καταλαβαίνει ότι κάποιοι από τους ευγενείς της περιοχής συμπεριφέρονται περίεργα. Παράλληλα, ερωτεύεται την κόρη ενός από τους αριστοκράτες, αλλά αποκτά και μια κάπως πιο σαρκική σχέση με μια μυστηριώδη εταίρα.
Η «Αδελφότητα των Λύκων», όσον αφορά στη συνολική οπτική προσέγγιση χαρακτηρίστηκε «αριστούργημα».
Η φωτογραφία, τα κοστούμια, τα σκηνικά και η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι όλα πολύ υψηλού επιπέδου. Τα ομιχλώδη χειμερινά τοπία κινηματογραφήθηκαν έτσι, ώστε να προσδίδουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια μεταφυσική ιστορία, ενώ έπειτα από τη λήψη τα χρώματα πέρασαν από ψηφιακή επεξεργασία, για να αποκτήσουν τη σχεδόν εξωπραγματική χροιά τους.
Για κάποιους θεατές στα avantages της ταινίας συγκαταλλέγεται η γυμνή παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι, σε έντονη αντίθεση με τους χιονισμένους λόφους της γαλλικής υπαίθρου.
Ο Σαμουέλ λε Μπιαν υποδύεται τον πεισματάρη ερευνητή, ο Μαρκ Ντεκάσκο, – φοβερές επιδόσεις στις πολεμικές τέχνες – τον Ινδιάνο φίλο του και ο Ζερεμί Ρενιέρ το βοηθό τους.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η «Αδελφότητα των Λύκων» είναι η γαλλική εκδοχή του «Μύθου του Ακέφαλου Καβαλάρη». Οι ομοιότητες είναι πολλές. Όπως στην ταινία του Τιμ Μπάρτον, έτσι και εδώ μυστηριώδεις όσο και αποτρόπαιοι φόνοι λαμβάνουν χώρα σε μια απομακρυσμένη περιοχή της επικράτειας. Η εποχή είναι περίπου η ίδια –το1799 για τον «Ακέφαλο Καβαλάρη», το 1776 για την «Αδελφότητα των Λύκων»-, ενώ και στις δύο ταινίες ανατίθεται σε έναν ερευνητή, ο οποίος ακολουθεί την επιστημονική μέθοδο και απεχθάνεται τις μεταφυσικές εξηγήσεις, να εξιχνιάσει τα εγκλήματα. Οι δύο ταινίες, όμως, διαφοροποιούνται αρκετά όσον αφορά στη λύση του μυστηρίου και στη συνολική τους κινηματογραφική οπτική.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.