Βοηθωντας τα τραυματισμενα πουλια της Ροδοπης

Απελευθερώσεις πουλιών και ενημερώσεις πραγματοποίησε η ΑΝΙΜΑ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2019

Μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ, τους οποίους ξενάγησαν στους υγροτόπους της Ροδόπης, το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας και την πόλη της Κομοτηνής υποδέχτηκαν από τις 1 έως τις 3 Φεβρουαρίου μέλη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης.
 
Τα μέλη των δύο ομάδων επισκέφτηκαν τόσο την Βιστωνίδα όσο και τις λίμνες στα ανατολικά της, όπως την Ισμαρίδα, και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την πανίδα της περιοχής, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου βρέθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Πάνδροσο, όπου παρακολούθησαν ένα Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για τραυματισμένα ζώα και πουλιά. 

Προσοχή στο τραυματισμένο ζώο 

Ομιλήτρια σε αυτό το σεμινάριο ήταν η κ. Ξανθίππη Παρασκευά, η οποία έχει πολυετή εμπειρία στο θέμα της περίθαλψης, και απελευθέρωσε μεταξύ άλλων ένα κύκνο, που αποθεραπεύτηκε και επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον, στη λίμνη Βιστωνίδα.
 
Η ενασχόλησή της ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, όταν στον ζωολογικό κήπο που υπήρχε τότε στο Πάρκο της Κομοτηνής είχε βρεθεί ένας σπάνιος στικταετός, που έμεινε για πολύ καιρό αιχμάλωτος, για αυτό και ασχολήθηκαν με το κομμάτι της περίθαλψης.
 
«Όλοι όσοι κάνουν βόλτες, περίπατους, εκδρομές, μπορεί να βρουν ένα τραυματισμένο άγριο ζώο ή πουλί, αλλά είναι πολύ βασικό, παρά το ότι θέλουμε να βοηθήσουμε, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε τραυματισμούς εκατέρωθεν» σημείωσε, μιας και ένα τραυματισμένο ζώο αυτόματα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την άμυνά του νύχια και δόντια.
 
Για αυτό και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αρχικά ένα ύφασμα, όπως το μπουφάν μας, μια ζακέτα, μια πετσέτα, με το οποίο θα σκεπάσουμε το κεφάλι του ζώου, ώστε να μην είναι τρομαγμένο, και στη συνέχεια προσπαθούμε να το ακινητοποιήσουμε.
 
Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μεγάλο χαρτόκουτο, αν είναι διαθέσιμο, που θα είναι καλά κλεισμένο από επάνω αλλά θα έχουμε κάνει τρύπες για να αερίζεται, και το κρατάμε σε ανοιχτό χώρο, όπως ένας κήπος ή μια αυλή.
 
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να του δώσουμε τροφή, αλλά μόνο υγρά, γιατί χρειάζεται καλή ενυδάτωση, και πρέπει να καλούνται τα κέντρα περίθαλψής, που υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να δώσουν αν χρειαστεί οδηγίες.
 
Φυσικά πολλοί είναι αυτοί που καλούν απευθείας την Οικολογική Ομάδα, ενώ και στην Κομοτηνή υπάρχουν κτηνίατροι που έχουν ασχοληθεί με την άγρια πανίδα, και βοηθούν πολύ, και μάλιστα αφιλοκερδώς. 

Μειωμένος ο αριθμός τραυματισμών από κυνηγούς 

Ερωτηθείσα σχετική η κ. Παρασκευά εξήγησε στη συνέχεια πως ο αριθμός των τραυματισμών δεν είναι σταθερός, μιας και επηρεάζεται από τον αριθμό των πουλιών που επισκέπτονται την περιοχή μας, που με τη σειρά του εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες σε Ελλάδα και Ευρώπη.
 
Ο αριθμός των τραυματισμένων πουλιών βέβαια είναι μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, αν και η κ. Παρασκευά αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τραυματισμένων πουλιών από πυροβολισμούς, τουλάχιστον στη Ροδόπη, έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ μάλιστα από αυτές τις λίγες περιπτώσεις σχεδόν κανένα δεν ανήκει σε σπάνια είδη, κάτι που ελπίζει πως δείχνει ότι έχει αυξηθεί η οικολογική συνείδηση των νεότερων κυνηγών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.