Βιβλια για το καλοκαιρι…
Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οριστικά κι αμετάκλητα πλέον,
οριστικά και αμετάκλητα οδεύοντες δηλαδή προς τη μεταβατική εκείνη περίοδο που αποκαλούμε διακοπές, κάτι που στην μέση ηλικία ημών, των «Παρατηρητών», φαντάζει πλέον ως αδιαπραγμάτευτο, γιατί είναι τόσο η κούραση που συνωστίσθηκε όσο και ο καιρός που συντελεί με τη ζέστη πλέον να επικρατεί, η μισή Ροδόπη νʼ απουσιάζει, νʼ απουσιάζει και από τα ρεπορτάζ,
στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου όντες και με τη διάθεση για κάτι διαφορετικό κι εκτός εργασίας, καιρός νʼ αρχίσουμε να καταστρώνουμε τη συλλογή βιβλίων που θα δώσουν νόημα στις διακοπές μας… Είτε στη Σαντορίνη είναι αυτές είτε απλά και μόνον στο σπίτι… Με συντροφιά μυθιστορηματικούς τρυφερούς ήρωες, που ποτέ σχεδόν δεν είναι διαφορετικοί απʼ αυτούς που ανταμώνουμε στην καθημερινότητά μας…
vvvvv
Ελισάβετ Παπαδοπούλου,
«Αγαπώντας τις ερωμένες του»,
Μυθιστόρημα, Καστανιώτης, Αθήνα 2009
Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να αγαπηθούν ένας άντρας και μια γυναίκα; Είναι βιώσιμο είδος η μονογαμία; Έχει στʼ αλήθεια νόημα η πίστη, όταν από επιθυμία μετατρέπεται σε καθήκον; Μήπως τελικά η απιστία οφείλει την κακή της φήμη μόνο σʼ αυτούς που βρέθηκαν στη λάθος μεριά;
Μια γυναίκα θʼ αναγκαστεί να ψάξει τις απαντήσεις όταν θα έρθει αντιμέτωπη με την απιστία του άντρα της• όταν θα γνωρίσει την ερωμένη του, όταν θα αρνηθεί να κρύψει το θυμό της, όταν θα χρειαστεί να παλέψει με όλες τις προκαταλήψεις και τις ανασφάλειές της• όταν θα αποδεχτεί την ύπαρξη της «άλλης» όχι σαν θύμα αλλά σαν εξουσιαστής, προσπαθώντας να εξημερώσει εκείνο το τρομερό θηρίο με το θηλυκό όνομα, μπροστά στο οποίο οι περισσότεροι λιποψυχούν: τη Zήλια, που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να τιθασεύσει.
H Eλισάβετ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Ασχολήθηκε με τη δικηγορία, αλλά την εγκατέλειψε για να γίνει δικαστής. Παραιτήθηκε ύστερα από έξι χρόνια. Σήμερα εργάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Έργα της: «Hotel Victoria» (νουβέλα, 1995), «Άνεμος Ανατολικός» (μυθιστόρημα, 1997), «Ψέματα, ζαχαρωτά και πρωτοσέλιδα» (μυθιστόρημα, 2000), «Κληρονόμησα όλες τις φίλες της μαμάς μου» (μυθιστόρημα, 2004). Συμμετείχε στις συλλογές διηγημάτων «Ο φύλακας των ψυχών» (1999), «Των εμών ερώτων» (2001), «Κοκτέιλ μολότοφ» (2003), «Υπόγειες ιστορίες» (2008).
Ντόρα Γιαννακοπούλου,
«Ένοχα μυστικά», Μυθιστόρημα
Καστανιώτης, Αθήνα 2009
Η Στέλλα και η Μαριάννα απολαμβάνουν τη φιλία τους και την ανεμελιά της εφηβικής ηλικίας, όταν η ζωή θα τις φέρει αντιμέτωπες με την πιο σκληρή δοκιμασία. Από εκείνη τη στιγμή τίποτα πια δεν θα είναι ίδιο. Μέσα σε ένα μόνο βράδυ τα δύο κορίτσια βίαια θα ενηλικιωθούν και ένα θανάσιμο μυστικό θα ορίζει στο εξής τις ζωές τους. Τα χρόνια θα περάσουν, νεαρές γυναίκες πια θα αναζητήσουν την ευτυχία, την επιτυχία, τον έρωτα. Όμως η μοίρα δεν θα τις αφήσει έξω από τα παιχνίδια της. Για μια ακόμα φορά θα στήσει τις δικές της παγίδες. Διάφορα παράξενα κι ανεξήγητα γεγονότα θα συμβούν, ενώ κάτι φοβερό και απίστευτο θα φέρει πάλι τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Κι εκείνες θα χρειαστεί να αναμετρηθούν με τις τύψεις τους, να ξεθάψουν ένοχα μυστικά και να πληρώσουν βαρύ τίμημα, προκειμένου να κερδίσουν το μερίδιό τους στην αγάπη.
H Nτόρα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Mυτιλήνη. Mε το τέλος των θεατρικών της σπουδών στην Aθήνα θα παίξει και θα τραγουδήσει στο έργο «Ένας Όμηρος» του Mπρένταμ Mπίαμ, που ανέβασε ο Λεωνίδας Tριβιζάς στο «Kυκλικό Θέατρο» με τραγούδια που είχε γράψει ο Mίκης Θεοδωράκης για το έργο. Tότε αρχίζει μια παράλληλη καριέρα στο θέατρο και στο τραγούδι, με σύγχρονες εμφανίσεις στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στις πρώτες μπουάτ στην Πλάκα. Bγάζει δίσκους με τα τραγούδια του Όμηρου και συνεχίζει με την «Όμορφη Πόλη» των Θεοδωράκη – Mποστ – Kακογιάννη και λίγο αργότερα με τις «Mικρές Kυκλάδες» του Oδυσσέα Eλύτη.
Στη διάρκεια της χούντας φεύγει στο εξωτερικό, όπου με μια μικρή ομάδα κάνει τουρνέ σε χώρες της δυτικής και της ανατολικής Eυρώπης μʼ ένα ιδιόμορφο πρόγραμμα, βασισμένο στη μουσική του Mίκη Θεοδωράκη.
Mετά τη μεταπολίτευση σταματά σχεδόν αμέσως το θέατρο και το τραγούδι.
«H πρόβα του νυφικού», που κυκλοφόρησε το 1993, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο της γραπτό κείμενο, με δεύτερο ένα διήγημα στη «Λέξη» με τίτλο «O Πάπαρδος», δημοσιευμένο το 1995. Tο δεύτερο μυθιστόρημά της, «O μεγάλος θυμός», κυκλοφόρησε το 1996. Και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν σειρές για την τηλεόραση, το πρώτο στον ΑΝΤ-1 και το δεύτερο στο MEGA, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Aκολούθησαν τα μυθιστορήματα «Με τα μάτια του έρωτα»(1999), «Oι τρεις χήρες» (2001), που έγινε σειρά στον ALPHA, «Αμαρτωλέ μου άγγελε» (2002), «Έρως μετʼ εμποδίων» (2004) και «Tο μενταγιόν» (2007).
Ντάνιελ Κέλμαν,
«Φήμη»,
Μυθιστόρημα σε εννέα ιστορίες
Μετάφραση: Κώστας Κοσμάς
Καστανιώτης 2009
Κάποιος αγοράζει ένα κινητό τηλέφωνο και ξαφνικά δέχεται κλήσεις που απευθύνονται σε κάποιον άλλον• έπειτα από μια σύντομη φάση δισταγμού αποφασίζει να αφεθεί σε ένα παιχνίδι με μια ξένη ταυτότητα. Κάποιος ηθοποιός σταματάει από τη μια μέρα στην άλλη να δέχεται κλήσεις, λες και κάποιος άλλος τού έκλεψε τη ζωή. Κάποιος συγγραφέας κάνει δύο ταξίδια μαζί με μια γυναίκα που ο μεγαλύτερος εφιάλτης της είναι να βρεθεί ξαφνικά να παίζει το ρόλο ηρωίδας στα έργα του. Κι από την άλλη, κάποιος παράξενος μπλόγκερ δεν έχει μεγαλύτερη επιθυμία από το να δει κάποτε τον εαυτό του ήρωα σε μυθιστόρημα. Μια συγγραφέας ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι στην κεντρική Ασία και χάνονται τα ίχνη της, μια ηλικιωμένη κυρία εκλιπαρεί και προκαλεί το συγγραφέα που τη δημιούργησε, κι ο διευθυντής μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας χάνει τα λογικά του ζώντας μια διπλή ζωή ανάμεσα σε δύο γυναίκες.
Εννέα σπονδυλωτά επεισόδια που σταδιακά σχηματίζουν ένα μυθιστορηματικό σύνολο, ένα εκλεπτυσμένο παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, ένα γοητευτικά περίπλοκο σύνολο αντικαθρεφτισμών. Το καινούργιο βιβλίο του διάσημου πλέον σε όλο τον κόσμο Γερμανού μυθιστοριογράφου μιλάει για τη φήμη και την εξαφάνιση, την αλήθεια και την πλάνη – με πρόσωπα και καταστάσεις που απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικές ανατροπές, με χιούμορ και ευφυΐα.
O Ντάνιελ Κέλμαν γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1997, σε ηλικία 22 χρόνων. Έγινε πασίγνωστος στη Γερμανία το 2004 με το μυθιστόρημα «Eγώ και ο Kαμίνσκι» (μτφρ. Kώστας Kοσμάς, Eκδ. Kαστανιώτη, 2008), ενώ το 2005 με το μυθιστόρημα «Η μέτρηση του κόσμου» (μτφρ. Kώστας Kοσμάς, Eκδ. Kαστανιώτη, 2007) έμεινε για μήνες στην πρώτη θέση των ευπώλητων βιβλίων της χώρας του και μεταφράστηκε στις σπουδαιότερες γλώσσες του κόσμου. Tο μυθιστόρημα σε εννέα ιστορίες με τίτλο «Φήμη» κυκλοφόρησε στη Γερμανία στις αρχές του 2009. Θεωρείται το νέο μεγάλο ταλέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο,
«Αναμνήσεις μιας κυρίας»,
Μυθιστόρημα
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου
Καστανιώτης, Αθήνα 2009
Η εκατομμυριούχος Ντιάνα Μινέτι θέλει να γράψει τα απομνημονεύματά της, μια ιστορία γεμάτη γκλάμουρ και πάρτι της υψηλής κοινωνίας στο Λονδίνο και το Παρίσι. Όμως, για τη συγγραφή τους προσλαμβάνει έναν μέτριο Περουβιανό συγγραφέα, αριβίστα και σχεδόν λαθρομετανάστη, ο οποίος θέλει πάση θυσία να γράψει ένα επιτυχημένο βιβλίο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο βιογράφος ανακαλύπτει τους δεσμούς της οικογένειας της Ντιάνα με τον φασισμό, την ιταλική μαφία, τη CIA και τις δικτατορίες του Τρουχίλιο στον Άγιο Δομίνικο και του Μπατίστα στην Κούβα. Και αποφασίζει να γράψει μια πολύ διαφορετική ιστορία απʼ αυτήν που θέλει η πελάτισσά του. Η Τζάκι Κένεντι, ο Μπενίτο Μουσολίνι, η Κουβανέζικη Επανάσταση, ο Λάκι Λουτσιάνο, ο Μάριο Βάργκας Λιόσα παρελαύνουν από το βιβλίο, σε ένα μείγμα κωμωδίας, θρίλερ και ιστορικού μυθιστορήματος για το ψέμα, το χρήμα και τις καλές οικογένειες.
Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Λίμα, 1975) θεωρείται το νέο μεγάλο αστέρι της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Σεναριογράφος, δραματουργός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής, shadow writer και δημοσιογράφος, ο Ρονκαλιόλο έγινε από πολύ νωρίς γνωστός στον λατινοαμερικάνικο χώρο, κυρίως με το μυθιστόρημά του «Ντροπή» (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Eκδ. Καστανιώτη 2008), που απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και το κοινό, και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησαν το μυθιστόρημά του «Κόκκινος Απρίλης» (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Eκδ. Καστανιώτη 2007) που του χάρισε όχι μόνο το βραβείο Αλφαγκουάρα (είναι ο νεότερος συγγραφέας στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε αυτό το βραβείο) αλλά και τη διεθνή αναγνώριση, και μια μονογραφία για τον Γκουσμάν, ηγέτη του «Φωτεινού Mονοπατιού».
vvvvv
Καλές αναγνώσεις…
Κείμενα- Επιμέλεια: Τ.Β.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
