Via Egnatia Hiking: Μια εφαρμογη μας ξεναγει στα χναρια της Εγνατιας Οδου

Μιχάλης Αμοιρίδης: «Πρόκειται για ένα εργαλείο που αναδεικνύει τους τουριστικούς πόρους και οικισμούς της περιοχής μας»

Στο περιθώριο των δηλώσεων με αφορμή την βράβευσή του στα Tourism Awards ο Περιφερειακός Σύμβουλος , Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων -μηχανικών «Amiridis and Associates Engineers, κ. Μιχάλης Αμοιρίδης μίλησε στον «ΠτΘ» για την εφαρμογή «Via Egnatia Hiking», μία εφαρμογή που έχει υλοποιηθεί από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και  είναι διαθέσιμη στο Google Store.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που αναδεικνύει διαδρομές κατά μήκος του άξονα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, σε μία διαδρομή συνολικού μήκους 437, 75 χλμ που, όπως εξήγησε ο ίδιος, αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεχόμενη πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα, ενώ έχει ως στόχο την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στην χώρα μας. Ο κ. Αμοιρίδης μίλησε για τις δυνατότητες της εφαρμογής, τη μεγάλη απήχησή της στο εξωτερικό και τις μελλοντικές προσθήκες που πρόκειται να γίνουν σε αυτήν.

Μία ιστορική διαδρομή με συνεχόμενη θεματική

Η διαδρομή ξεκινά από το Οφρύνιο Καβάλας και καταλήγει στις Φέρες του Έβρου, αναδεικνύοντας παράλληλα τους τουριστικούς χώρους που υπάρχουν γύρω από αυτήν. Αποτελείται από 13 επιμέρους περιπατητικές διαδρομές στις οποίες μπορούν να περιηγηθούν τόσο οι έμπειροι όσο και οι πιο αρχάριοι πεζοπόροι. Πρόκειται για μια «πρωτοποριακή εφαρμογή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμοιρίδης, που τόνισε πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται μία ιστορική διαδρομή με «συνεχόμενη θεματική, κάτι που στο εξωτερικό γνωρίζει μεγάλη απήχηση».

Ένα εργαλείο προώθησης της περιοχής μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνέχισε θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, μία «χείρα βοηθείας για τον τουρισμό», αφού το πνεύμα της εφαρμογής βασίστηκε στην ανάπτυξη των θεματικών και ιστορικών διαδρομών, αλλά και των πόρων κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

«Όσον αφορά την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο πεζοπορικός, θεωρώ πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ μπορεί να τις στηρίξει χάρη στο γεωγραφικό της ανάγλυφο και το φυσικό κάλλος που διαθέτει» έκρινε, τονίζοντας στη συνέχεια το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν την περιοχή μας πιο ελκυστική στους ξένους επισκέπτες της.

Αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό

Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτη η απήχηση της εφαρμογής «Via Egnatia Hiking» στο εξωτερικό και μάλιστα «χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση», όπως παρατήρησε ο ίδιος. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί σε κινητά και tablet χρηστών από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, προσελκύοντάς τους να επισκεφθούν την περιοχή και να περιηγηθούν στις διαδρομές που εμφανίζονται σε αυτήν.

Η προσπάθεια ανάδειξης της αρχαίας διαδρομής της Εγνατίας είχε ιδιαίτερο νόημα, αν αναλογισθεί κανείς τις αμέτρητες διαδρομές που υπάρχουν στην Ευρώπη εξ ου και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ οδηγήθηκε σε μία πρώτη ενέργεια, είπε ο κ. Αμοιρίδης, αναφερόμενος στη δημιουργία της εφαρμογής κρίνοντας πως πάνω σε αυτήν πρέπει να στηριχθούν τα επόμενα βήματά της. Ο σχεδιασμός προβλέπει, άλλωστε, ότι έπονται βελτιώσεις και διορθώσεις, αλλά και η ένταξη ακόμη περισσότερων διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος.

Η λογική, λοιπόν, πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η εφαρμογή ήταν να «χτίσουμε πάνω σε αυτήν τη βάση, την καταγραφή, δηλαδή, 437,75 χλμ. συνεχόμενης πεζοπορικής διαδρομής πάνω στον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Στόχος μας είναι, προσελκύοντας τους ξένους επισκέπτες στην περιοχή μας, να αναδείξουμε και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματά της, στην παραλιακή της ζώνη και το ορεινό της κομμάτι ώστε να θελήσουν να επιστρέψουν».

Η πεζοπορική διαδρομή σαφώς και καταγράφηκε πιστά στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού, έκανε μεν σαφές ο κ. Αμοιρίδης, επισημαίνοντας δε ότι έχει πεζοπορικό ενδιαφέρον, συνεπώς δεν είχε κυρίαρχο στοιχείο την αρχαιολογική ακρίβεια. «Εστιάσαμε κυρίως σε σημεία εύκολα προσβάσιμα στους πεζοπόρους, έμπειρους και αρχάριους, αναδεικνύοντας κυρίως περιοχές και οικισμούς, στους οποίους μπορούν να διανυκτερεύσουν και να αναπαυθούν. Στοχεύσαμε με τον τρόπο αυτό στην ανάδειξη τουριστικών πόρων και οικισμών, που δεν είχαν μέχρι σήμερα ανάλογη προβολή, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».
Σημαντικό είναι τέλος ότι μετά την εγκατάσταση της μπορεί να δουλέψει χωρίς τη χρήση διαδικτύου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε διαδρομές απομακρυσμένες από αστικά κέντρα, αν και σε κάθε διαδρομή καλό είναι να υπάρχει η συνοδεία κάποιου ντόπιου οδηγού, όπως αναφέρεται και στις λεπτομέρειες της εφαρμογής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.