Βασικες διαφωνιες για το «βασικο μετοχο»

Μέσα σε κλίμα έντασης που διαμορφώθηκε κι από την σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε επί της αρχής στο Κοινοβούλιο, με ψήφους μόνο της Ν.Δ, το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ «περί βασικού μετόχου».

Οι βουλευτές, Έβρου της Ν.Δ κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ κ.Παναγιώτης Σγουρίδης και Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Ντόλιος, καταθέτουν στον «ΠτΘ» τις απόψεις τους αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε μια πρωτοφανή ομοβροντία αντιδράσεων κι επικρίσεων κι από χώρους που παραδοσιακά τηρούσαν φιλική στάση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.


Στις τοποθετήσεις τους οι Θρακιώτες βουλευτές, πέρα από τις κρίσεις αναφορικά με την σημασία του νομοσχεδίου εστιάζουν και στο θέμα της συμβατότητας του νομοσχεδίου με το κοινοτικό δίκαιο.

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής Έβρου της Ν.Δ

«Δεν μπορεί το κοινοτικό δίκαιο να ξεπεράσει το ελληνικό σύνταγμα»

«Η σημερινή κυβέρνηση συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στις προεκλογικές της εξαγγελίες οι οποίες ισχύουν στο ακέραιο, έφερε στη Βουλή το νόμο ο οποίος θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα διώξει όλες τις γκρίζες σκιές που αφορούν τις σχέσεις του Δημόσιου τομέα με τους συνεργαζόμενους με αυτόν.

Η ιστορία της διαπλοκής ήταν πάρα πολύ γνωστή στη χώρα μας και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε ακόμα κι από αυτούς οι οποίοι κυβερνούσαν τη χώρα τόσα χρόνια. Θα έπρεπε λοιπόν να μπει ένα νομοθετικό πλαίσιο σαφές και ξεκάθαρο το οποίο θα διαμορφώνει νέες σχέσεις πάνω σε αυτές τις συνεργασίες. Η επιβεβαίωση του ελληνικού λαού στις ενέργειες ξεκαθαρίσματος του τοπίου είναι δεδομένη. Με αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, μπαίνουν νέοι όροι οι οποίοι θα εξυγιάνουν τον τομέα της παραγωγής έργων και τις σχέσεις των πολιτών μέσα σε πλαίσια ισονομίας που είναι απαραίτητα. Εξάλλου είναι και συνταγματική επιταγή.

Μια που μιλάμε για το σύνταγμα θα ήθελα να πω ότι αυτός ο νόμος που έρχεται είναι ένας εκτελεστικός του ήδη ψηφισθέντος συντάγματος. Πέραν τούτου η οποιαδήποτε διαφωνία θα ήταν σωστή μόνο εάν εστιαζόταν στη λύση προς το καλύτερο. Η διαφωνία για τη διαφωνία αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις.

Έχει διερευνηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, κατά πόσο ο νόμος που έρχεται είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η εκτίμηση μας είναι ότι έχουμε την μεγαλύτερη συμβατότητα αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό που πιστεύω είναι ότι σε ορισμένους τομείς ποτέ δεν μπορεί κανένα κοινοτικό δίκαιο να ξεπεράσει το ελληνικό σύνταγμα που είναι ήδη ψηφισμένο. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ακόμα το ευρωπαϊκό σύνταγμα δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Για την ώρα το ελληνικό σύνταγμα είναι ο κανόνας στον οποίο κινείται η πολιτεία μας».

Γιώργος Ντόλιος, βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ

«Η Ν.Δ επιχειρεί να στήσει ένα πραγματικό σύστημα διαπλοκής»

«Η σχέση της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας, είναι ένα θέμα τόσο παλιό όσο και τα πρώτα συγκροτημένα κοινωνικά συστήματα. Είναι ένα θέμα διαρκές και το νομικό οπλοστάσιο της πολιτείας διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με την συγκυρία και τα νέα εργαλεία κίνησης των σύγχρονων οικονομιών. Δυστυχώς η ελληνική κοινή γνώμη έχει την άποψη ότι η οικονομική εξουσία επηρεάζει την πολιτική, για να μην πω ότι την ελέγχει και μάλιστα απόλυτα. Αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει στη χώρα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος και αυτής της άποψης που υπάρχει στην κοινή γνώμη, είναι η ομόφωνη σχεδόν ψήφιση από τη Βουλή της γνωστής συνταγματικής διάταξης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στην συνταγματική επιταγή την οποία ψήφισε η Ελληνική Βουλή έφερε έναν εκτελεστικό νόμο ο οποίος ήταν ένας καλός, ένας ειλικρινής, εκτελεστικός νόμος. Είχε σαν στόχο την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής, συγχρόνως τη διασφάλιση της συμβατότητας με άλλες διατάξεις του συντάγματος, συμβατότητα που έχει σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, με την ισονομία, την ισοπολιτεία κτλ. Επίσης είχε σαν στόχο την συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο, όπως όλα τα νομοθετήματα πλέον σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να έχουν και αυτό το στόχο. Και βεβαίως ένας εκτελεστικός νόμος ο οποίος θα θέσπιζε μια ανεξάρτητη αρχή, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που λειτούργησε καλώς κατά την άποψη και της σημερινής κυβέρνησης. Ενώ λοιπόν έτσι είχαν τα πράγματα, αδυναμίες υπήρξαν και η όποια πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει ως στόχο τη θεραπεία αυτών των αδυναμιών, έρχεται ένας καινούριος νόμος ο οποίος έχει σαν στόχο κυρίως να εξυπηρετήσει επικοινωνιακά τη Ν.Δ η οποία θα νομοθετεί άτεγκτα, εντός εισαγωγικών, γνωρίζοντας ότι ο νόμος θα έχει συνταγματικά προβλήματα, θα έχει προβλήματα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο και έχει άλλου είδους προβλήματα που τον καθιστούν ανεφάρμοστο.

Ενώ λοιπόν ψηφίζεται, γνωρίζει η Ν.Δ ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος, προχωρά για να κερδίσει τις εντυπώσεις από τη μία πλευρά κι από την άλλη γνωρίζοντας ότι όταν ένας νόμος δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί, τότε διευθετούνται τα διάφορα που προκύπτουν εκ μέρους της κυβέρνησης.

Δια του νομού αυτού λοιπόν η Ν.Δ επιχειρεί να στήσει ένα πραγματικό σύστημα διαπλοκής, αυτό είναι το ενδιαφέρον της, κανένα άλλο.

Για την παράνοια του νόμου, θέλω να αναφέρω το εξής παράδειγμα. Αν η επιχείρηση στον Έβρο που γνωρίζουμε έχει μια εφημερίδα, κάποια παιδιά και ένας συγγενής τους, ένας θείος τους έχει μια εργοληπτική εταιρεία, τότε θα πρέπει να κλείσει η εργοληπτική εταιρεία ή η εφημερίδα, άσχετα με τον εάν δεν έχουν καμία οικονομική σχέση μεταξύ τους η θα αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης της εργοληπτικής εταιρείας να τη μεταβιβάσει στα παιδιά του. Θέλω να ρωτήσω εάν επί της ουσίας αίρεται το πιθανό θέμα διαπλοκής που ίσως θα υπάρξει. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό είναι υπαρκτό και θέλω να τονίσω το ότι υπάρχει ένα νόμος ο οποίος είναι και κωμικός και τραγικός σε πολλές περιπτώσεις».

Παναγιώτης Σγουρίδης, βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ

«Το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τη διαφάνεια»

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά συσκοτίζει και οδηγεί σε νομιμοφανείς παρανομίες και στρεβλώνει την επιχειρηματικότητα. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, η ίδια η αγορά απέδειξε ότι μπορεί να ξεπεράσει το νόμο, απέδειξε ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου κυκλοφορούν ελεύθερα τα κινεζικά μπλουζάκια και δεν μπορείς να τα περιορίσεις, είναι αδύνατον να ελέγξεις ανορθόδοξα, δηλαδή όχι επί της ουσίας αλλά επί των τύπων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους επιχειρηματίες. Η πώληση των μετοχών του ΠΗΓΑΣΟΥ, που ούτως ή άλλως θα γίνει -δεν έγινε με τους Αγγελόπουλους, αλλά θα γίνει με κάποιον άλλο και πιθανόν να έρθει κάποιος ξένος με επιχειρηματικά συμφέροντα στο εξωτερικό- αν μη τι άλλο δείχνει ότι δεν υπάρχουν μπλε και πράσινοι επιχειρηματίες, δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που εξυπηρετούν συμφέροντα κομμάτων, αλλά επιχειρηματίες που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα.

Κάποιοι από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βιάστηκαν να πουν: «αν είναι δυνατόν, ο νόμος λειτούργησε πριν ακόμα ψηφιστεί.

Κατά την άποψή μου, τα πολιτικά συμπεράσματα και τα αποτελέσματα από την πρωτοφανή δονκιχωτικού τύπου εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας είτε ως Αντιπολίτευση είτε ως Κυβέρνηση απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι τα εξής:

Πρώτο συμπέρασμα. Εθίστηκε και διαπαιδαγωγήθηκε μια ολόκληρη κοινωνία στην εύκολη λογική ότι η ατομική επιχειρηματική επιτυχία είναι προϊόν μιας ομάδας επιτηδείων που ξέρουν να ελίσσονται στο δοβλέτι. Δημιουργήσανε μια κοινωνία της ήσσονος προσπάθειας μ’ αυτό τον τρόπο.

Το δεύτερο συμπέρασμα: ο πολιτικός κόσμος είναι ανυπόληπτος, ανήθικος. Δεν μπορεί να αντισταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε πίεση ή οποιοδήποτε εκβιασμό. Άρα λοιπόν οι πολιτικοί είναι ανήθικοι. Και αυτό σας το λέω γιατί κάποιοι στραβομουτσούνιασαν όταν είπα ότι θα δίνονται βαλίτσες σε φίλους προσκείμενους προς τους Υπουργούς.

Το τρίτο είναι ότι η πολιτεία είναι ανυπεράσπιστη από θεσμούς, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου.

Και το τέταρτο είναι ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον καθίσταται εχθρικό και ασταθές θυμίζοντας αφρικανικές δικτατορίες. Αυτό το περιβάλλον προτρέπει τους επιχειρηματίες να σηκωθούν να φύγουν από δω».

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.