Προγραμμα ανακαινισης κατοικιων και επιχειρησεων ΑμεΑ ανακοινωσε απο την Κομοτηνη η Σοφια Ζαχαρακη

Στην ημερίδα των ΤΕΕ Θράκης και ΠΕΡΠΑΤΩ για την προσβασιμότητα και κινητικότητα σε αστικές περιοχές

Εντός του έτους αναμένεται να «τρέξει» πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών και επιχειρήσεων ΑμεΑ, αλλά και δημοσίων κτηρίων σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην εκδήλωση με θέμα «Προσβασιμότητα – Κινητικότητα σε αστικές περιοχές» που διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης στην Κομοτηνή, το ΤΕΕ Θράκης και ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Η κ.Ζαχαράκη προσερχόμενη στον χώρο της εκδήλωσης ανακοίνωσε το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί όπως εξήγησε από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο που θα φτάνει τις 4.500 ευρώ, παρουσιάζοντάς το ως ένα δείγμα της «δομημένης και ουσιαστικής» συνεργασία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το ΤΕΕ.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο δικαίωμα της ίσης πρόσβασης και κινητικότητας όλων σε μια Ε.Ε. η οποία όπως εξήγησε προτάσσει το θέμα της ανεμπόδιστης κινητικότητας, που αφορά στα εν γένει εμποδιζόμενα άτομα, ακόμα και τις οικογένειες που σήμερα αδυνατούν ενδεχομένως να πηγαίνουν ακόμα και το παιδί τους βόλτα.

Η ίδια επέλεξε να ακούσει πρώτα τους ομιλητές της ημερίδας και έπειτα να τοποθετηθεί, ξεκινώντας από τον μηχανικό κ.Μιχάλη Πασσόπουλο ο οποίος εκ μέρους του ΤΕΕ παρουσίασε τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κτηριοδομικούς κανονισμούς, ενώ η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής κ.Δέσποινα Πάσσου παρέθεσε τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην γεωγραφική επικράτεια του Δήμου αλλά και τα όσα νέα βρίσκονται σε μορφή ωριμότητας και αφορούν στην αστική ανάπλαση και την προσβασιμότητα.

Τι σημαίνει η προσβασιμότητα και πώς αυτή συνδέεται με την αναπηρία, υπό την έννοια της λειτουργίας ενός περιβάλλοντος δομημένου για ανθρώπους που πληρούν τα «κανονιστικά» πρότυπα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ.Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους αποκλεισμούς που τα ΑμεΑ βιώνουν λόγω του γεγονότος ότι το περιβάλλον δεν είναι σωστά δομημένο, ώστε να «εξυπηρετεί» και τα ΑμεΑ ή τα εμποδιζόμενα άτομα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά και στα πολιτιστικά δρώμενα που επίσης θα πρέπει να είναι προσβάσιμα, για να λάβει έπειτα τον λόγο η κ.Ζαχαράκη η οποία πέραν των προγραμμάτων που προαναφέρθηκαν αναφέρθηκε και σε μια σειρά προτάσεων μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ιδέες και δράσεις του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» για την ενίσχυση και τον εξοπλισμό του Πάρκου Παραολυμπιακής Εκπαίδευσης που λειτουργεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.