Τουριστικο προγραμμα 15 δρασεων απο την περιφερεια ΑΜΘ

Για «μία από τα ίδια» κατηγόρησε τη διοίκηση η αντιπολίτευση

Με 21 υπέρ, 15 κατά και 6 «παρών» εγκρίθηκε το  Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για
το έτος 2020, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που διεξήχθη την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Εισηγητής του προγράμματος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, κ. Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος αρχικά τόνισε πως σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η σημασία του τουρισμού αυξάνεται καθώς αποτελεί όχι μόνο τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας αλλά και έναν άμεσο χρηματοδότη της οικονομίας. «Η τουριστική ανάπτυξη είναι σημαντική και δη για τη περιφέρειά μας, η οποία διαθέτει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πολιτισμική κληρονομιά με μεγάλα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης. Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τον τόπο μας και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη πρόοδο και τη μείωση της ανεργίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, αναφέροντας επιγραμματικά τους βασικούς άξονες που δομούν το πρόγραμμα.

Οι βασικοί άξονες- δράσεις

  • Επαγγελματική φωτογράφηση
  • Παραγωγή τουριστικού βίντεο και spots
  • Δώρα προώθησης
  • Ενέργειες προβολής σε πύλες εισόδου
  • Έντυπο υλικό, επανεκτύπωση
  • Παραγωγή πρωτογενούς υλικού
  • Διαφήμιση σε ΜΜΕ η οποία θα περιλαμβάνει καμπάνια εξωτερικού, εσωτερικού και καμπάνια εντός της περιφέρειας ΑΜΘ
  •  ΒτΒ workshops
  • Ταξίδια εξοικείωσης
  • Προωθητικές δράσεις διαδικτύου (τεχνολογίες VRκαι γυαλιών 360 μοιρών)
  • Ψηφιακές εφαρμογές
  • Φεστιβάλ- εκδηλώσεις
  • Ειδικές δράσεις προβολής
  • Έρευνες αξιολόγησης
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις
     

Ο περιφειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, σημείωσε πως το τουριστικό προϊόν που διαθέτει η περιφέρεια, χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες και αυτοί αφορούν στη πλούσια ιστορία και τα πολιτιστικά μνημεία, στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα αλλά και στη γεωγραφική θέση. Κατόπιν, δεσμεύθηκε να γίνουν περισσότερα έργα, καλώντας το σύνολο του σώματος να υπερψηφίσει το πρόγραμμα.

Τι υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων περιφερειακών παρατάξεων

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέφερε πως στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ένα παρατηρητήριο επισκεψιμότητας έτσι ώστε να προκύπτουν και επίσημα στοιχεία. Ακόμη, επεσήμανε πως δεν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα προβολής της Σαμοθράκης, γεγονός που όπως σημείωσε υπήρχε δέσμευση εκ της περιφερειακής αρχής. Τέλος, στάθηκε στην έλλειψη «τριών βασικών αξόνων», του  συνεδριακού τουρισμού, του τουρισμού ευεξίας και του ιατρικού τουρισμού.

Ο ειδικός αγορητής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Χρήστος Χατζηπέμου, εξέφρασε την έκπληξή του με την τοποθέτηση του κ. Τσώνη, η οποία βασίσθηκε στο ότι ο τελευταίος, φαντάζεται τον τουρισμό σαν κάτι το στατικό. «Δεν είναι κάτι στατικό ο τουρισμός όπου θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις που γίνονται γι αυτό και υπάρχουν η έρευνα και η αξιολόγηση για να μπορούμε να αναπροσαρμόζουμε το πρόγραμμα μας κατά έτος και να μην αρκούμαστε σε απλή επανάληψη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος, προσάπτοντας στον αντιπεριφειάρχη ότι το πρόγραμμα αποτελεί μιαν αντιγραφή-με τα όποια ατοπήματα-αυτούτου 2019.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά επαναλαμβανόμενων αλλά όχι υλοποιήσιμων δράσεων όπως αυτή της επαγγελματικής φωτογράφησης και της παραγωγής τουριστικών βίντεο και spot. Ακόμη, σημείωσε πως οι εκθέσεις οδηγούνται σε μια φθίνουσα πορεία καθώς το  διαδίκτυο τις έχει υποβαθμίσει, υπογραμμίζοντας ότι από το πρόγραμμα λείπει το στίγμα του αντιπεριφερειάρχη αλλά και μια πολύ πιο προσεκτική μελέτη έτσι ώστε «να αποτελεί την κορωνίδα της τουριστικής προβολής».
Από την πλευρά του,  ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» κ. Κωστής Σιμιτσής, τόνισε πως αποδίδεται υπερβολικά μεγαλύτερη σημασία στις προσπάθειες της περιφέρειας από αυτές που αναλογούν στο τουριστικό μέγεθος της περιφέρειας. «Δεν παρουσιάζουμε ένα τουριστικό πρόγραμμα δράσης με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται και κυρίως με τους δήμους» προσέθεσε.

Έντονος ο προβληματισμός και από πλευράς της ηγεσίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και συγκεκριμένα του κ. Παπατολίδη, ο οποίος μίλησε για ένα σχέδιο που δεν διαφοροποιείται ως προς τις στρατηγικές στοχεύσεις από τα προηγούμενα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης δωρεάν σημείων πρόσβασης.«Είμαστε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις όπως η παραχώρηση της αλάνας της Ηρακλείτσας, η πιθανότητα να ιδιωτικοποιηθεί η είσοδος στη Καλαμίτσα και άλλα» υπογράμμισε ο επικεφαλής.

«Ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής έχει νόημα για το πώς επιδρά τη τοπική κοινωνία» επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ. «Αν δε συνδέσουμε το τι πραγματικά συμβαίνει μέχρι να φτάσει η τουριστική προβολή στον θεατή, με το τι έργα έχουν γίνει, προφανώς κάθε τουριστική προβολή θα πέφτει στο κενό» υπογράμμισε, αναφέροντας καταληκτικά πως αυτό που θα πρέπει να ιεραρχηθεί, είναι οι υποδομές πριν τον προγραμματισμό της τουριστικής προβολής.

Τέλος, ο κ.Ανδρέας Καραγιώργης της «Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης», τόνισε πως ο τουρισμός είναι ένα προϊόν και ως προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται. «Με αυτή τη λογική πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι το προϊόν και πως θα μπορέσουμε να το αναδείξουμε. Θα πρότεινα να σκεφτείτε το ότι πρόκειται για ένα εύπλαστο πρόγραμμα, επισημαίνοντας καταληκτικά πως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός στον ορεινό όγκο της περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.