Τουρισμος και Αναπτυξη στις δυτικες ακτες

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τουρισμού στην παραλιακή ζώνη του Νομού Ροδόπης ζητούν (και δρομολογούν, όσο εξαρτάται από τους ίδιους), οι τρεις δήμαρχοι των δήμων αυτής της περιοχής, oι δήμαρχοι, Αιγείρου Ευάγγελος Λίτσος, Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου και Νέου Σιδηροχωρίου Κωνσταντίνος Βαρβάτος, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη προώθησης της τουριστικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες από τις αιρετές Αυτοδιοικήσεις Α΄ και Β΄ βαθμού για την προβολή της περιοχής. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι λείπουν οι βασικές τουριστικές υποδομές, έτσι ώστε οι προσπάθειες των δημοσίων φορέων να αποδώσουν τα προσδοκώμενα οφέλη και οι τοπικές κοινωνίες να αποκομίσουν πραγματικά κέρδη μέσα από την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και τον επαναπροσανατολισμό της οικονομίας από τη γεωργία στον τουρισμό» δηλώνει ο κ. Λίτσος και σημειώνει ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει την εγκατάλειψη της πρώτης προς χάριν του δεύτερου. Κάλλιστα οι δύο αυτές δραστηριότητες αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά μέσα από τη μορφή του αγροτουρισμού.

Ε. Λίτσος, δήμαρχος Αιγείρου: «Ώρα για αποφάσεις και έργα τουριστικής υποδομής»

Συμφωνούν όλοι οι φορείς ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, θρησκευτικός συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός γεύσεων, υγείας, αθλητικός, αρχαιολογικός τουρισμός κ.τ.λ.) αποτελούν αναγκαιότητα και συνάμα συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νομό. «Τώρα πια είναι ολοφάνερο ότι ήρθε η ώρα να προβούμε σε πράξεις και έργα που θα δώσουν νέα πνοή, ώθηση και στόχευση στην αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος του Νομού μας. Έχουν ελαχιστοποιηθεί τα περιθώρια για συζητήσεις. Έφτασε η στιγμή να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και να δρομολογηθούν σημαντικά έργα τουριστικής υποδομής» δηλώνει ο δήμαρχος της Αιγείρου και αναφερόμενος στα έργα που κατά τη γνώμη του είναι αναγκαία για την τουριστική αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και κυρίως των δυτικών ακτών του Νομούς Ροδόπης κάνει λόγο για: τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη διαχείριση υδατικών πόρων και τη βελτίωση του οδικού δικτύου. «Είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο των χρήσεων γης στην παραλιακή ζώνη. Αυτό θα δημιουργήσει αυτόματα ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για τους ιδιώτες και ταυτόχρονα θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την προετοιμασία των δημοσίων φορέων σε ό,τι αφορά το κόστος μελέτης και κατασκευής των απαραίτητων υποδομών» σημειώνει ο κ. Λίτσος προσθέτοντας: «Εάν η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε υιοθετήσει το κείμενο που προτείνει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η περιοχή από τον Ίμερο ως το Φανάρι αναβαθμίζεται και περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά. Ανοίγει ο δρόμος της τουριστικής αξιοποίησης των ακτών και της ουσιαστικής προστασίας των λιμνοθαλασσών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει έως σήμερα».

Μάλιστα, όπως τονίζει, απαιτείται άμεσα οι πολιτικοί φορείς του τόπου (βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι, επιμελητήρια κ.τ.λ.) να πιέσουν την Κυβέρνηση να υιοθετήσει το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης το συντομότερο δυνατό. Τέλος, η επέκταση του λιμένα Φαναρίου και η υλοποίηση λιμενικών υποδομών στην Παραλία Μέσης, η αξιοποίηση της νησίδας του Αγίου Χριστοφόρου στη Γλυφάδα και η προβολή της περιοχής είναι στις πρώτες θέσεις της τουριστικής ατζέντας της δημοτικής αρχής.

Χ. Παπανικολάου, δήμαρχος Μαρώνειας:

«Η ανάπτυξη του Δήμου Μαρώνειας απαιτεί άμεση στήριξη των εμπλεκόμενων φορέων»

«Όταν εκλέχθηκα Δήμαρχος Μαρώνειας έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου: να κάνω το Δήμο Μαρώνειας Κέντρο Ανάπτυξης και Πολιτισμού» δηλώνει ο δήμαρχος της Μαρώνειας κ.Χρήστος Παπανικολάου και κάνει λόγο για έναν αγώνα δρόμου που έχει ξεκινήσει από την πλευρά του. «Η ανάπτυξη του Δήμου Μαρώνειας σε όλους τους τομείς είναι επιτακτική και απαιτεί την άμεση στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδίου που στηρίζεται σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και μικρότερα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών του» δηλώνει ο κ. Παπανικολαου και προσθέτει ότι σήμερα έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικά έργα υποδομής και άλλα έχουν μπει σε προτεραιότητα. Το μεγάλο ατού του Δήμου Μαρώνειας, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, είναι οι αρχαιολογικοί θησαυροί, και το φυσικό κάλλος της περιοχής γι΄ αυτό και η νέα Δημοτική Αρχή προσπαθεί να διαφυλάξει, αλλά και να τους αξιοποιήσει έτσι ώστε να γίνουν πόλος έλξης ποιοτικού τουρισμού από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Το «Φεστιβάλ Διονύσου Λόγος» προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και φέτος με εκδηλώσεις που θα μείνουν αξέχαστες στον επισκέπτη, όπως υποστηρίζουν στη Μαρώνεια. «Ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και λαϊκά γλέντια θα προσθέσουν ένα ακόμη λιθαράκι στο πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτού του τόπου». Ίσως ο πολιτισμός και το περιβάλλον να είναι και η μόνη ελπίδα για την ανάπτυξης της περιοχής.

Κ. Βαρβάτος, δήμαρχος Νέου Σιδηχωρίου: «Τα αναπτυξιακά σχέδια για να υλοποιηθούν χρειάζονται οικονομικούς πόρους»

Ο Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου είναι ένας μικρός κατεξοχήν αγροτικός Δήμος, ωστόσο, ο δήμαρχος κ. Κώστας Βαρβάτος σημειώνει ότι, για να μπορέσει στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της παγκοσμιοποιημένης αγοράς η αγροτική παραγωγή να επιβιώσει, θα πρέπει να βρεθούν νέες καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά ή ενεργειακά φυτά και τα βιολογικά προϊόντα. «Ταυτόχρονα, πρέπει να ολοκληρωθούν τα αρδευτικά έργα που θα επιτρέψουν τη χρήση των επιφανειακών νερών και την προστασία του περιβάλλοντος με την αποσόβηση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφορέα, που με την πολυετή υδροβόρα βαμβακοκαλλιέργεια έχει υποβαθμιστεί σοβαρά» δηλώνει ο κ. Βαρβάτος. Η αξιοποίηση δε του γεωθερμικού πεδίου της λίμνης Ισμαρίδας για λειτουργία θερμοκηπιακών μονάδων θα μπορούσαν να λύσουν σε σημαντικό βαθμό και το πρόβλημα της ανεργίας της περιοχής. «Οι λίμνες του Δήμου Ισμαρίδα, Έλος, Πτελέα, και Λίμνη αποτελούν πέρα από οικολογικά αξιοποιήσιμο σύμπλεγμα και πηγή εισοδήματος για ελάχιστους σήμερα αλιείς, αλλά θα μπορούσαν να συντηρήσουν πολύ περισσότερους δημότες μας αν εκσυγχρονιζόταν οι υποδομές και η ιχθυοκαλλιέργεια και κυρίως βέβαια η νοοτροπία των απασχολούμενων» δηλώνει ο κ. Βαρβάτος, που δεν αφαιρεί από την ατζέντά του την τουριστική αξιοποίηση της μικρής παραλίας Μολυβωτής και Μητρικού με ήπιες μορφές επενδύσεων συμβατές με το περιβάλλον πιστεύοντας ότι είναι επίσης μια προοπτική ανάπτυξης για την περιοχή.

«Ο δρόμος Κομοτηνής – Νέου Σιδηροχωρίου – Μαύρης Γέφυρας είναι σημαντικός οδικός άξονας κάθετος στον παραλιακό δρόμο Ιμέρου – Γλυφάδας και η βελτίωσή του θα αποτελούσε την συντομότερη πρόσβαση των Κομοτηναίων προς τη θάλασσα με όλες τις αναπτυξιακές για τον Δήμο συνέπειες που θα έφερνε η λειτουργία αυτού του άξονα» δηλώνει ο κ. Βαρβάτος και σημειώνει ότι τα αναπτυξιακά σχέδια, για να υλοποιηθούν, χρειάζονται οικονομικούς πόρους, οι οποίοι η δημοτική αρχή ελπίζει να βρεθούν στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) 2007-2013. Μέχρι τότε οι οργανωτικές δομές και οι ουσιώδεις παρεμβάσεις, που θα συμβάλουν όντως στην ανάπτυξη, θα είναι πέραν των δυνατοτήτων και των τριών αυτών μικρών δήμων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.