Το Συμπαν του Νικου Χρηστιδη… στο δρομο

«Ο μουσικός, που βασική του δουλειά είναι η δημιουργία, πρέπει να έχει αυτή την επαφή με τον κόσμο»

Με ένα διαφορετικό τρόπο αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στο κοινό της Κομοτηνής ο Θεσσαλονικιός μουσικός

Η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού, μας έχει στερήσει πολλά πράγματα, με ένα από αυτά είναι η ευκαιρία να δούμε δια ζώσης μουσικούς και σχήματα. Και μπορεί το διαδίκτυο να αποτελεί ένα τρόπο να έρθουμε πιο κοντά σε αυτούς, αλλά τίποτα δεν υποκαθιστά την φυσική παρουσία, τόσο για τον θεατή, όσο και για τον καλλιτέχνη, μιας και η αλληλεπίδραση με το κοινό του αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τέχνης στην οποία έχει τεθεί.

Αυτό κάνει και ο μουσικός Νίκος Χρηστίδης, που έχοντας ολοκληρώσει την νέα του δισκογραφική δουλειά πριν την επέλαση του κορωνοϊού, και των περιορισμών που τέθηκαν, είχε την ιδέα να γυρίσει, μαζί με μια μικρή ομάδα μουσικών, πόλεις της χώρας, και να παίξει αυτή τη δουλειά, «Το Σύμπαν του Νίκου Χρηστίδη» στον δρόμο, σε συνδυασμό με τις παρουσιάσεις που θα γινόταν σε διάφορους χώρους σε διάφορες πόλεις. Η έλευση της πανδημίας όμως, έφερε το τέλος στις παρουσιάσεις στους φιλόξενους χώρους, για αυτό και ο Θεσσαλονικιός δημιουργός αποφάσισε, μαζί με την Ιωάννα Κουρκούδιαλου στο τραγούδι και το βιολί και τον Γιώργο Βαρτσάκη στην κιθάρα, να βγουν στο δρόμο και να έρθουν πιο κοντά στους θεατές τους.

Έτσι το βράδυ της Παρασκευής, 21 Αυγούστου, βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, έστησαν τα όργανά τους, και έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να τους γνωρίσει ή και σε κάποιες περιπτώσεις να τους ξαναθυμηθεί.

Πολύ θετική η ανταπόκριση του κοινού της Κομοτηνής

Όπως σημείωσε ο κ. Χρηστίδης, είχε παίξει αρκετές φορές μουσική στο δρόμο με το σχήμα «Άιντε ψηλά ψηλά», και αφού ολοκλήρωσε πέρυσι τον δίσκο του,  αποφάσισε να τον παρουσιάσει στο κοινό με αυτόν τον τρόπο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε την παρουσίαση σε διάφορες πόλεις, αλλά με την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε πλέον με την πανδημία έχει γίνει σχεδόν ανάγκη. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να εκφραστούμε» ανέφερε, μιας και ουσιαστικά η «μεσοβέζικη» λύση που έχει προαχθεί για τους μουσικούς, στην πραγματικότητα δεν τους αφήνει ουσιαστικά κανένα περιθώριο. «Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να παίξεις με τις συνθήκες που επικρατούν» ανέφερε ο κ. Χρηστίδης, σημειώνοντας με νόημα πως «ναι μεν δεν απαγορεύουν στους μουσικούς να παίξουν αλλά ουσιαστικά, δεν τους επιτρέπουν και να παίξουν».

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος το ότι βγαίνουν στο δρόμο για να παίξουν δεν είναι θέμα επιβίωσης, μιας και το κόστος ουσιαστικά υπερβαίνει κατά πολύ τα οφέλη. Αντίθετα προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, καθώς «ο μουσικός, που βασική του δουλειά είναι η δημιουργία, πρέπει να έχει αυτή την επαφή με τον κόσμο».

Το κοινό της Κομοτηνής, που σταμάτησε για να ακούσει ένα ή περισσότερα τραγούδια, ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία, τηρώντας τις αποστάσεις χωρίς να απαιτείται συνεχής προτροπή από αυτούς, αγκαλιάζοντας την προσπάθεια.

Η μίνι «περιοδεία» αυτή συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα, ενώ μετά από μία ανάπαυλα μερικών ημερών θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να βγάζεις κάθε χρόνο κάτι καινούριο»

Όσο για την νέα του δισκογραφική δουλειά, ο κ. Χρηστίδης σημείωσε πως η ανταπόκριση είναι πολύ θετική, παρόλο που ο ίδιος, παραμένει προσγειωμένος.

Αυτή είναι η δεύτερη δισκογραφική δουλειά, με τον πρώτο δίσκο του «Ο τρελός του χωριού» να βγαίνει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, μεγάλο διάστημα για κάποιους, όχι όμως τόσο για τον ίδιο. «Όταν ασχολείσαι με αυτού του είδους τη δημιουργία, χρειάζεται πολύς χρόνος αγρανάπαυσης και νέας ιδέας. Δεν είναι τόσο εύκολο να βγάζεις κάθε χρόνο κάτι καινούριο» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.