Το «Παρτι εκατομμυριων» της ΑΕΠΙ

Μισθό 635.565 ευρώ το χρόνο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σύμφωνα με το πόρισμα «φωτιά» των ορκωτών λογιστών που διεξήχθη για λογαριασμό του ΥΠΠΟ - Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ «Τα εκατομμύρια αυτά προήλθαν από το καφενείο του χωριού, το κατάστημά μου, το κατάστημα του συναδέλφου μου, την επιχείρησή σας»

Τα όσα καταγγέλλουν εδώ και χρόνια όσοι επαγγελματίες  υποχρεούνται να έχουν συνδιαλλαγές με την ΑΕΠΙ έρχεται να επιβεβαιώσει, η έκθεση «καταπέλτης» που διεξήγαγαν για λογαριασμό του ΥΠΠΟ οι ορκωτοί λογιστές της εταιρείας ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ), το πόρισμα της οποίας είδες χθες το φως της δημοσιότητας από το tvxs.gr.
 
Υπέρογκοι μισθοί για τα μέλη του ΔΣ, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μηνιαίος μισθός των 52.000 ευρώ για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, μισθοί συγγενικών προσώπων του ΔΣ., αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς ύψους  42 εκ. ευρώ και παράνομα δάνεια προς μέλη του ΔΣ είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που καταγράφονται στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών, για την εταιρεία ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας).
 
Ο έλεγχος, που αφορά στην περίοδο 2011-2014,  ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2017, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη, το 2015. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη του ελέγχου οφειλόταν στην άρνηση τότε της ΑΕΠΙ να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία τελικά, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της έκθεσης εν μέρει προσκόμισε, μετά από πρόστιμο που «έριξε» στην εταιρεία το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Σύμφωνα με τα πόρισμα της έρευνας  διαπιστώθηκαν αρνητικά κεφάλαια ύψους 19,9 εκατ. ευρώ, λειτουργικά έξοδα ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας που οδήγησε στην δημιουργία λειτουργικών  ζημιών για την εν λόγω τετραετία συνολικού ύψους 11,3 εκατ. ευρώ, την ώρα που τα σημαντικότερα έξοδα  αφορούν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ.
 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕΠΙ ο οποίος το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ, ήτοι άνω των 52.000 ευρώ το μήνα, του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου που έφτανε τα 195.544 ευρώ ετησίως αλλά και της υπεύθυνης διεθών σχέσεων και γραμματείας ο μισθός της οποίας έφτανε τα 466.266 ευρώ ετησίως. Την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο. Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ, οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ, ενώ τα μέλη του ΔΣ έπαιρναν και χρήματα εκτός μισθοδοσίας τα ποσά των οποίων κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ.
 
Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας.
 
Ένα από τα «τρανταχτά» για τον… τρόπο λειτουργίας της ΑΕΠΙ αφορά στα στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά δηλαδή που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί, την ώρα που η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούν μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης.
 
Συγκεκριμένα  τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη, τα οποία ωστόσο δεν στάθηκε  δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία  λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
 

Ένα ακόμα «σκανδαλώδες» σημείο του πορίσματος αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ, χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου αποτελεί το δάνειο που δόθηκε στον γενικό διευθυντή, μέτοχο και μέλος του ΔΣ της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2014, της τάξεως των 125.000 ευρώ με επιτόκιο του 2%, την ώρα που σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.
 
Η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό, αλλά και συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας, αλλά και  προκαταβολές σε δικαιούχους που συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αποδοχές τους. Από την εργασία που πραγματοποιήθηκε  διαπιστώθηκε  ότι υπάρχουν προκαταβολές σε μέλη  που παραμένουν ακίνητες και δεν έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες αμοιβές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Υπάρχουν δημιουργοί δηλαδή που έχουν πάρει προκαταβολές μέρος των οποίων όμως δεν παρακρατείται  μετά από τις αμοιβές τους.
 
Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στο κομμάτι που αφορά στα ακίνητα της εταιρείας η αξία των οποίων ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ, δίχως την αναφορά του προϋπολογισμού της ανέγερσης του δεύτερου κτιρίου, ενώ την ίδια ώρα η συγγενική εταιρεία ΕΔΙΣ εμφανίζεται να εκμισθώνει στην ΑΕΠΙ ακίνητο 214,5 τ.μ. αντί 7.700 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 92.000 ευρώ ανά έτος, την ώρα που το αγοραίο μίσθωμα στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 έως 1.700 ευρώ μηνιαίως.
 
Στο πόρισμα υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι ζητήθηκαν και άλλα έγγραφα τα οποία η ΑΕΠΙ αρνήθηκε να δώσει, μεταξύ των οποίων  πλήθος τιμολογίων που ζητήθηκαν για τον δειγματοληπτικό έλεγχο.
 
Τα τέλη της Ελληνικής Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο «βραχνά» τόσο για το σύνολο των επιχειρηματιών – κλάδων που «χρησιμοποιούν» την μουσική, χαρακτηριστικότερο κομμάτι των οποίων αποτελούν οι επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης αλλά και τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί.
 
Μάλιστα οι προαναφερόμενοι κλάδοι, είναι δύο εκ των όσων πρωτοστάτησαν τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθεια διαφάνειας των έργων και των ημερών της ΑΕΠΙ, καθώς υποχρεούνταν στην κατάθεση υπέρογκων ποσών, έναντι πνευματικών δικαιωμάτων, με πολλούς εξ αυτών που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση πληρωμής του τέλους της ΑΕΠΙ, να οδηγούνται στην δικαιοδύνη από την ΑΕΠΙ για την είσπραξη των οφειλομένων.  

Ανέστης Βαφειάδης «Η ΑΕΠΙ λειτουργούσε ως κράτος εν κράτει» 

Εκ μέρους των επαγγελματιών της εστίασης και του καφέ ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, μιλώντας στον «ΠτΘ» σχολίασε τα αποτελέσματα του πορίσματος για την  ΑΕΠΙ ευχόμενος η έρευνα αυτή «να αποτελέσει την απαρχή περαιτέρω αλλά και συνολικής και ενδελεχούς έρευνας στα πεπραγμένα της ΑΕΠΙ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την απαρχή της ανάληψης από πλευράς της κεντρικής εξουσίας του ρόλου που της αναλογεί για να επέλθει επιτέλους η διαφάνεια».
 
«Πρόκειται όντως για ένα μεγάλο σκάνδαλο. Τα εκατομμύρια αυτά για τα οποία γίνεται λόγος στο πόρισμα, είναι χρήματα που προήλθαν από το καφενείο του χωριού, το κατάστημά μου, το κατάστημα του συναδέλφου μου, την επιχείρησή σας, και όλους τους επαγγελματίες που έχουν πάρε δώσε με την ΑΕΠΙ» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μία εταιρεία η οποίας λειτουργούσε ως «κράτος εν κράτει» εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι «παρά τις συνεχείς οχλήσεις από τους κλάδους μας, καμία κυβέρνηση  δεν προχώρησε το ζήτημα της διαλεύκανσης της   ΑΕΠΙ, μίας εταιρείας ιδιωτικής με κρατικά όμως δικαιώματα. Ακόμα και η τωρινή κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει το καθεστώς ωστόσο και τις δύο φορές την τελευταία στιγμή έκανε πίσω».
 
«Εμείς φωνάζαμε εδώ και χρόνια αρχής γενομένης από τα υπέρογκα ποσά αλλά και τα πρόστιμα που καλούμασταν να καταβάλλουμε για πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ, τα οποία μάλιστα εν μέσω κρίσης που τα βγάζουμε πέρα ακόμα πιο δύσκολα δεν μειώθηκαν καθόλου» τόνισε τέλος υπογραμμίζοντας πως «αντιδρούσαμε πάντα λέγοντας πως δεν μπορεί το κράτος να προστατεύει μία ανώνυμη εταιρεία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.