«Το Πανθρακικο Σταδιο θα σωθει μονο αν περασει στα χερια του Δημου Κομοτηνης»

Ο Μιχάλης Πολυτσάκης καταθέτει τις προτάσεις του μέσω του «ΠτΘ»

Την ανάγκη βελτιώσεων στη λειτουργία και την διαχείριση του Πανθρακικού Αθλητικού Σταδίου τόνισε ο κ. Μιχάλης Πολυτσάκης, ως συνέχεια του δημοσιεύματος «Πανθρακικό Στάδιο: Έγιναν πολλά, μέλλει να γίνουν άλλα τόσα …» που φιλοξενήθηκε σε προηγούμενο φύλλο του «ΠτΘ».
 
Από την θέση του δημοτικού συμβούλου και έχοντας περάσει από την «καρέκλα» του προέδρου επί δύο συναπτές θητείες, καταθέτει μέσω ημών  τις προτάσεις του.
 
Ως αναγκαία προϋπόθεση για τη «σωτηρία» των υποδομών και της λειτουργίας του σταδίου έθεσε την μεταφορά του από τη δικαιοδοσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στα «χέρια» του Δήμου Κομοτηνής, τονίζοντας εμφατικά πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα που επί χρόνια διαιωνίζονται. 

Η αποτίμηση της θητείας του 

Προτού περιγράψει την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Πανθρακικό Αθλητικό Στάδιο Κομοτηνής, ο δημοτικός σύμβουλος θέλησε να κάνει μία αποτίμηση της θητείας του ως προέδρου, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επρόκειτο για το πρώτο εθνικό στάδιο που αδειοδοτήθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση.
 

«Όταν αναλάβαμε το 2011 ως πρώτη διοίκηση επενδύσαμε κατά κύριο λόγο σε έργα υποδομής μιας και υπήρχαν μεγάλα προβλήματα  με το ηλεκτρικό δίκτυο, την υδροδότηση, την περίφραξη και την αποχέτευση. Σημαντικό και το ζήτημα της αδειοδότησης – που λύθηκε σε συνεργασία με τον τότε υφυπουργό, Γιάννη Ανδριανό – καθώς για πρώτη χρονιά τα εθνικά στάδια έπρεπε να διαθέτουν κανονική άδεια λειτουργίας από την αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ έως τότε λειτουργούσαν με υπουργικές αποφάσεις».
 
Πέραν τούτου, όμως, ο ίδιος ως πρόεδρος είχε κληθεί να προβεί σε χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, φρόντισε να βεβαιωθεί η στατική επάρκεια και να υπάρξει τοπογραφικός σχεδιασμός, που έως τότε απουσίαζαν, όπως πληροφόρησε, προσθέτοντας πως «στο όνομα της διαφάνειας περάσαμε τα οικονομικά του σταδίου από ορκωτούς λογιστές με παρότρυνση της γενικής γραμματείας αθλητισμού που επιβεβαίωσε την πλήρη νομιμότητα διαχείρισης».
 
Συνεχίζοντας, μάλιστα, απαρίθμησε και μία σειρά βελτιώσεων που βρίσκονταν στα σκαριά, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν επί δικής του προεδρίας. Κάποιες από αυτές είναι η δημιουργία μίας ποδηλατικής πίστας για μικρά παιδιά, αλλά και πίστας ενηλίκων σε συνεργασία με τον «ΘΡΑΚΑ ΙΠΠΕΑ», η δημιουργία περίφραξης που θα εμπόδιζε την είσοδο ζώων και η αξιοποίηση του χωμάτινου γηπέδου από αθλητικούς συλλόγους που θα το αναλάμβαναν για μακροχρόνια εκμίσθωση και με την υποχρέωση να κάνουν ανακατασκευές, ενώ θα υπήρχαν ώρες κοινού.
 
Το Πανθρακικό Αθλητικό Στάδιο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επομένως τόσο η χρηματοδότηση όσο και ο έλεγχός του υπόκεινται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αυτό δημιουργεί «τρομακτικά προβλήματα και χρονοτριβή» με την χρηματοδότηση που αργεί πολύ να έρθει αλλά και στις αποφάσεις περί τροποποιήσεων και βελτιώσεων.
 
Αντιθέτως, σε πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Καβάλα όλα τα στάδια είναι δημοτικά, σημείωσε ο κ. Πολυτσάκης για να συμπεράνει πως «αυτό σημαίνει ότι υπάγονται στον έλεγχο της δημοτικής αρχής, άρα η στελέχωση, η υλοποίηση εργασιών και η χρηματοδότησή τους είναι ευκολότερες». 

Οι εκ νέου προτάσεις από την θέση του δημοτικού συμβούλου 

«Θεωρώ ότι  ο μόνος τρόπος να σωθεί το Πανθρακικό Στάδιο είναι να περάσει στα “χέρια” του Δήμου Κομοτηνής, μιας και με το να διοικείται από την Αθήνα διαιωνίζονται τα ίδια διαδικαστικά προβλήματα. Είναι θέμα χρόνου να διογκωθούν κι άλλο και το στάδιο να αρχίσει να υπολειτουργεί» υπογράμμισε ο ίδιος στη συνέχεια.
 
Η ιδέα να γίνει δημοτικό το στάδιο δεν έχει σταματήσει να υπάρχει μέσα του, για την υλοποίησή της, ωστόσο, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων που εμπλέκονται. Εξ ου και ο ίδιος θεωρεί πως είναι απαραίτητο να θέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση στο «τραπέζι» του δημοτικού συμβουλίου, ενώ δηλώνει έτοιμος να καθησυχάσει οποιαδήποτε ανησυχία περί «οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτικών αρχών».
 
«Ένα μεγάλο ζήτημα που φοβούνται οι Δήμοι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πως θα επιβαρυνθούν οικονομικά. Δίκαιο και σωστό. Υπάρχει, όμως τρόπος το στάδιο να είναι οικονομικά αυτάρκες», είπε σχετικά για να αναπτύξει τον συλλογισμό του. 

«Μεσοβέζικες λύσεις» οι προσωρινοί εργάτες και οι security 

Το στάδιο δεν διαθέτει μόνιμους υπαλλήλους και αυτό έχει αντίκτυπο στην καθαριότητα και τις ανακατασκευές του και στην φύλαξή του. Οι προσωρινοί εργάτες και η φύλαξη με security είναι  «μεσοβέζικες» λύσεις και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν δύναται να προσλάβει μόνιμους υπαλλήλους, βάσει των μνημονίων.
 
«Το Πανθρακικό Αθλητικό Στάδιο είναι ένα νομικό πρόσωπο φυσικού δικαίου που δεν έχει δικά του χρήματα, χρηματοδοτείται από την Αθήνα. Σε περίπτωση που περιέλθει στην πλήρη δικαιοδοσία του Δήμου Κομοτηνής θα μπορεί να στελεχωθεί ευκολότερα, αφού οι προσλήψεις και η χρηματοδότηση θα εγκρίνονται άμεσα μέσω των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου», συνέχισε, συμπληρώνοντας  πως ακόμα και η οποιαδήποτε κατασκευή θα μπορεί να γίνεται από τα μηχανήματα των συνεργείων του Δήμου. 

«Για πόσο καιρό ακόμα θα βρίσκουν οι άνθρωποι μεράκι να συνεχίσουν κάτι τέτοιο;» 

«Την παρούσα διοίκηση έχει αναλάβει ο καλός μου φίλος, Γιώργος Μαυρίδης που παρά τις δυσκολίες προσπαθεί να συνεχίσει το έργο που παρέλαβε. Η θέση είναι αμισθί, ανεξάρτητα με το τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, άρα το μόνο στοιχείο που σε κάνει να προσπαθείς για το πανθρακικό στάδιο είναι το μεράκι. Για πόσο καιρό ακόμα θα βρίσκουν οι άνθρωποι μεράκι να συνεχίσουν κάτι τέτοιο;», διερωτήθηκε κλείνοντας, για να καταδείξει την αναγκαιότητα της λήψης αποφάσεων άμεσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.