«Το ονειρο του Σκιαχτρου»

Συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε χθες από τους υπεύθυνους του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής αλλά και από τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Το όνειρο του σκιάχτρου», βραβευμένο έργο του Ευγένιου Τριβιζά. Μία παιδική παράσταση που φιλοδοξεί να περάσει μηνύματα στους ακροατές, παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, να τους διδάξει αλλά και να τους διασκεδάσει.

Ήδη έχουν κλειστεί 16 παραστάσεις για σχολεία και αμέσως μετά θα γίνει μία περιοδεία σε πόλεις της περιφέρειας. Η παιδική σκηνή να σημειωθεί είναι η πρώτη επιλογή όλων των ΔΗΠΕΘΕ ανά την χώρα σε μία προσπάθεια εκπαίδευσης των μαθητών, απλά λόγω της μεσολάβησης της εκλογικής αναμέτρησης καθυστέρησε η επιλογή του έργου.

Γιώργος Ναβροζίδης, Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής: «Θέλουμε ν’ αναδείξουμε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σαν σημείο πολιτισμού»

«Έχουμε όραμα, έχουμε διάθεση για δουλειά, θα έχουμε τη συμπαράσταση του δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη μέσα από μία προγραμματική σύμβαση που υπάρχει με το υπουργείο Πολιτισμού, δήμου και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα βρούμε και άλλες λύσεις και άλλες συνεργασίες, θα κάνουμε προτάσεις σε άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και στα κρατικά θέατρα, θα βρούμε τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε πολλά προγράμματα που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά όλες τις εκδηλώσεις που θα κάνουμε. Θέλουμε μέσα απ’ όλα αυτά να αναδείξουμε τον τόπο μας, να αναδείξουμε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, ότι δεν είναι ένας θεσμός που κάνει 2-3 παραστάσεις. Στο λίγο διάστημα που είμαστε εμπλεκόμενοι έχω έρθει σε επαφή με πολλούς απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το μικρόβιο της προσφοράς στο θέατρο και διαπίστωσα ότι υπάρχει η διάθεση».

Δημήτρης Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηνής: «Δημιουργήσαμε την αντιδημαρχία πολιτισμού»

«Η νέα δημοτική αρχή έχει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει καταθέσει στους δημότες του δήμου. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα είχαμε ορισμένες σκέψεις που τότε κάποιοι είπαν ότι είναι λόγια, εμείς σήμερα τους λέμε ότι δεν ήταν λόγια, ήταν σκέψεις που θα καθοδηγήσουν και την επόμενη ημέρα. Μέσα απ’ αυτή τη λειτουργία έχουμε δημιουργήσει σαν δημοτική αρχή μία ειδική αντιδημαρχία πολιτισμού, η οποία δεν προβλέπεται πουθενά. Είναι μία καινοτόμος προσπάθεια η οποία έχει να κάνει μ’ αυτό που λέμε πολιτισμό. Πολιτισμός όμως δεν είναι μόνο η διαχείριση των ήδη υπαρχόντων εκδηλώσεων, είναι και η δημιουργία και παραγωγή πολιτισμού. Η παραγωγή πολιτισμού θέλει στόχευση, συντελεστές, θέλει ιδέες, θέλει ανθρώπους, άρα η νέα δημοτική αρχή δεν θέλει να δείξει ότι ξέρει τα πάντα, ξέρει όμως να συνεργάζεται και να δίνει τις κατευθύνσεις. Μπορούμε να κάνουμε πολλά αλλά ο πολιτισμός είναι κάτι που πρέπει να πληρώσεις γι’ αυτό, και μάλιστα πολλές φορές να πληρώσεις και όχι ανταποδοτικά κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένας δήμος. Το ΔΗΠΕΘΕ έχει ένα δικό του ρόλο που μπορεί να παίξει σ’ αυτή την παραγωγή πολιτισμού».

Κώστας Λειβαδίτης, σκηνοθέτης της παράστασης: «Το ΔΗΠΕΘΕ θα πρέπει να στραφεί και προς τα δρώμενα της περιοχής»

«Είχαμε από την αρχή ό,τι χρειαζόμασταν, αν και η κατάσταση ήταν δύσκολη. Ελπίζουμε να καλυτερέψουν τα πράγματα και να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες, για να μπορεί το ΔΗΠΕΘΕ ν’ ανεβάζει παραστάσεις και ν’ ανέβει έτσι και το επίπεδό του. Χαίρομαι διότι είναι το πρώτο έργο που μου ανέθεσε ο διευθυντής, γεγονός που σημαίνει ότι εδώ βάζουμε ένα στοίχημα και θα πρέπει να το κερδίσουμε για να υπάρχει η ζέση, το ενδιαφέρον και η δύναμη ορμής.

Θα ήθελα να πω ότι κάποια στιγμή μέσα απ’ το θέατρο και τον πολιτισμό που έχουμε θα πρέπει ν’ αναδείξουμε τα παραδοσιακά όργανα και τα ελληνικά στοιχεία.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι καλό θα ήταν το ΔΗΠΕΘΕ να στραφεί και προς τα δρώμενα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και που ίσως να αναδείκνυαν στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να διανοηθούμε».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία Κώστας Λειβαδίτης, σκηνικά και κοστούμια Έφη Καλεντερίδου, μουσική Γιώργος Μπουντουβής, χορογραφίες Ντέπη Ρόζη, συμμετέχουν οι ηθοποιοί Παναγιώτης Ραπτάκης, Τάκης Στάγκος, Ελένη Μολλά, Μαρία Παπαδοπούλου, Νικολέτα Ρηγάκη και η Χριστίνα Καραβεζίρη.

Ν.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.