Το Ωδειο Μ. Συκακη «κλεινει» τα 25

Και τα γιορτάζει με μία επετειακή συναυλία, στο πλαίσιο των Ελευθερίων, την Παρασκευή 5 Μαΐου στο ΡΕΞ - Χριστίνα Συκάκη, διοικητική διευθύντρια «Στόχος μας η δημιουργία ενός χώρου που θα “γεννάει” καλλιτέχνες»

Τα 25 χρόνια λειτουργίας και επιτυχίας του συμπληρώνει φέτος το Ωδείο Μενέλαου Συκάκη και το γιορτάζει, διοργανώνοντας την προσεχή Παρασκευή 5  Μαΐου και ώρα 21:00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο – ΡΕΞ, μια εορταστική συναυλία.
 
Η επετειακή συναυλία του Ωδείου Συκάκη εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων και αναμένεται να καταπλήξει καθώς επί σκηνής θα βρεθούν περισσότεροι από 35 μαθητές του, καθηγητές και συνεργάτες του Ωδείου, σε ένα πρόγραμμα πλούσιο από καλή μουσική. Ένα πρόγραμμα στο οποίο όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η διοικητική διευθύντρια του Ωδείου κ.Χριστίνα Συκάκη, θα περιλαμβάνει κλασικό αλλά και μοντέρνο ρεπερτόριο, ακολουθώντας τις επιλογές των μαθητών.
 
 Άλλωστε βασικό «συστατικό» της επιτυχίας και της συνέχειας του Ωδείου καθ’ όλη την διάρκεια των 25 αυτών ετών, είναι το γεγονός  ότι αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα θέλω των μαθητών, αντιμετωπίζοντάς τους όλους – τόσο όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την μουσική όσο και όσους το κάνουν ερασιτεχνικά – ως μουσικούς. Ο σεβασμός του οράματος, των “θέλω” και των αναγκών του καθενός όπως τόνισε η κ. Συκάκη επεκτεινόταν από τα πρώτα «βήματα» του Ωδείου και τους ιδρυτές αυτού, Μενέλαο και Ουρανία Συκάκη, και προς του συνεργάτες καθηγητές του Ωδείου, γεγονός που συνεχίζει και η δεύτερη γενιά της Χριστίνας και της Όλγας Συκάκη. Με την μεν πρώτη να έχει αναλάβει από το 2008 τα ηνία σε ό,τι αφορά τη διοικητική διεύθυνση του Ωδείου και τη δεύτερη την καλλιτεχνική διεύθυνση παραλαμβάνοντας την μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2016, από τα χέρια ενός πολύ σημαντικού όπως τον χαρακτήρισε   ανθρώπου, συνθέτη και μουσικού, του κ. Μπάμπη Κανά, που έθεσε πολύ υψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά το επίπεδο των σπουδών.
 
«Το Ωδείο ξεκίνησε από ένα όραμα, βασισμένο στον πατέρα της μητέρας μου που ήταν μουσικός. Και οι δύο γονείς μου σπούδασαν οικονομικά και δημιούργησαν το Ωδείο εν είδει τιμής στον παππού μου, ο οποίος ωστόσο δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει» εξήγησε η ίδια.
 
Το Ωδείο Μ.Συκάκη ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1991, ως πρότυπη σχολή αρμονίου, με ένα πρωτοπόρο  σύστημα εκμάθησης αρμονίου το οποίο ακόμη και στις μέρες μας δεν έχει ξεπεραστεί. Τον επόμενο χρόνο προστέθηκε τμήμα μοντέρνας κιθάρας και λίγο αργότερα σαξοφώνου, ενώ λόγω της εμπιστοσύνης του κόσμου και της ζήτησης προστέθηκαν στην πορεία και άλλα όργανα.  Το 1994 αναγνωρίζεται από το κράτος η Μουσική Σχολή Μ. Συκάκη στην οποία προστίθενται το τμήμα πιάνου, θεωρητικών και ανώτερων θεωρητικών, ενώ το 1998 αναγνωρίζεται επισήμως από το κράτος το Ωδείο Μενέλαου Συκάκη, που περιλαμβάνει πλέον  την εκμάθηση όλων των οργάνων κλασικών και μοντέρνων.
 
Τότε κρίνεται απαραίτητη και η μεταστέγασή του στην οδό Παιωνίου 11, σε ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος μέχρι και σήμερα,  φιλοξενείται έχοντας πλέον μετουσιωθεί σε πόλο έλξης ως ένα κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού.
 
Στα 25 χρόνια λειτουργίας του έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200 συναυλίες, κάποιες με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, σεμινάρια και παρουσιάσεις, ενώ, όπως τόνισε η κ. Συκάκη  «κάποιοι από αυτούς έγιναν επαγγελματίες μουσικοί , κάποιοι όχι. Το σίγουρο είναι ότι ακόμη κι αυτοί που απλά γνώρισαν την μουσική εντυπώθηκε στη ψυχή τους και κάποιοι από αυτούς  μας εμπιστεύονται σήμερα τα παιδιά τους». 

«Η αγάπη προς του συνεργάτες μας η μεγάλη παρακαταθήκη των γονιών μας» 

«Τόσο εγώ, όσο και η Όλγα έχουμε ζήσει το Ωδείο σε όλες του τις βαθμίδες, από το βάψιμο και την καθαριότητα του, όσο και ως δασκάλες αλλά και επί της διεύθυνσης. Η Όλγα έχει πάρει όλα τα απαραίτητα πτυχία ώστε να αναλάβει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας και στόχος της είναι να συνεχίσει το πολύ καλό επίπεδο σπουδών που έθεσε ο κ. Κανάς, ενώ σε ό,τι αφορά εμένα και τη διοικητική διεύθυνση του Ωδείου, επιθυμώ να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο, ευχάριστο, προσβάσιμο από όλους και από άτομα με αναπηρίες, φιλικό και ζεστό, έναν χώρο που θα γεννάει μουσικούς και καλλιτέχνες» δήλωσε η κ. Συκάκη, ενώ μίλησε και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τόσο η ίδια όσο και η αδερφή της από την ανάληψη των καθηκόντων τους, τόσο λόγω ηλικίας όσο και λόγω φύλου, που, όπως επεσήμανε, παίζουν «μεγάλο ρόλο στον χώρο μας».
 
 «Αυτό που έχω κρατήσει από τους γονείς είναι η αγάπη προς τους συνεργάτες μας. Όταν έναν άνθρωπο τον αντιμετωπίζεις ως συνεργάτη του δίνεις την ελευθερία να παίρνει πρωτοβουλίες και όταν κάποιος παίρνει πρωτοβουλίες εκεί γίνονται καταπληκτικά πράγματα» είπε η ίδια ερωτηθείσα σχετικά με την παρακαταθήκη των γονιών της, ενώ σε σχέση με το απώτερο μέλλον η ίδια επεσήμανε πως «για μένα ο ουρανός είναι πάντα το όριο» για να υπογραμμίσει πως το όραμα της για την εξέλιξη και το μέλλον του Ωδείου είναι μεγάλο.
 
Κλείνοντας, θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα, η κ. Συκάκη επεσήμανε πως « οι μουσικοί είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που εν μέσω κρίσης, μπορούν να βάζουν όρους. Αν έχουν ένα πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος» τόνισε «μπορούν να θέσουν τις προϋποθέσεις τους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας κ.ο.κ.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.