Το μοντελο Zοσπεν και στις σκανδιναβικες χωρες

Τέλος στις ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους νέους εργαζόμενους και για διάστημα τεσσάρων ετών από την είσοδό τους στην παραγωγική διαδικασία, υπόσχεται να βάλει ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να καταπολεμήσει την μάστιγα της ανεργίας των νέων.

H πρόταση βασίζεται στο μοντέλο που ακολούθησε ο Λιονέλ Ζοσπέν για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Γαλλία, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή και από σκανδιναβικές χώρες, με σημαντικά αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο δε μέτρο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρτιά του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί να δώσει το κοινωνικό στίγμα της νέας διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την πρόταση, χωρίς να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές τόσο από τον εργαζόμενο όσο και από τον εργοδότη και για διάστημα τεσσάρων ετών, θα μπορούν να προσλαμβάνονται απόφοιτοι Λυκείου και TEE έως τη συμπλήρωση των 25 χρόνων τους, καθώς και απόφοιτοι AEI και TEI έως τη συμπλήρωση των 29 χρόνων τους. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε δε ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχείρηση με πλήρη μισθό και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής της πρότασης – κάτι που απετέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα του νέου μέτρου και χρησιμοποιείται ως αδυναμία πρόβλεψης από τη ΝΔ εναντίον του ΠΑΣΟΚ – από κυβερνητικά στελέχη τονιζόταν ότι η συγκεκριμένη τετραετία κατά την οποία δεν θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές (με εξαίρεση την ασφάλεια για εργατικό ατύχημα), δεν θα προσμετράται στον συντάξιμο χρόνο των νέων εργαζομένων. Ωστόσο, με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίστηκε τελικά ότι εάν μελλοντικά ο ασφαλισμένος θελήσει να αναγνωριστεί και αυτή η τετραετία ως συντάξιμος χρόνος, τότε το κόστος της ασφάλισης δεν θα επιβαρύνει τα Ταμεία, αλλά θα το μοιράζονται κράτος, εργοδότης και εργαζομένος, ενώ σημαντικό τμήμα θα καλυφθεί και από προγράμματα απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας, στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ.

Για «ανακύκλωση της ανεργίας» έκανε λόγο ο υπεύθυνος προγράμματος της N.Δ. κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τέτοιου είδους πολιτική δεν την αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα και δεν εφαρμόζεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Ωστόσο, αντίστοιχα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας είχε εφαρμόσει στα τέλη της περασμένης δεκαετίας στη Γαλλία και η κυβέρνηση Ζοσπέν και, μάλιστα, δεν είχε περιοριστεί μόνον στην ανεργία των νέων, αλλά τα μέτρα είχαν επεκταθεί, ανεξάρτητα από τα ηλικιακά όρια, και σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας (όπως η ένδυση κ.λπ.) που είχαν περιέλθει σε κρίση. Το ίδιο μοντέλο ενίσχυσης της απασχόλησης στις νέες ηλικίες, με στόχο να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, έχουν ακολουθήσει και οι σκανδιναβικές χώρες – και τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη εξεταστεί σε βάθος από το επιτελείο του υπουργού Εξωτερικών.

Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.