«Το μελλον του ΠΑΣΟΚ συνυφασμενο με το μελλον του Γιωργου Παπανδρεου»

Ο Ντίνος Χαριτόπουλος ήταν από τους πρώτους που από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στο ΠΑΣΟΚ εκδήλωσε την πολιτική του στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα μιλά στον ΠτΘ για τους λόγους που παραμένει πιστός στον Πρόεδρο του Κόμματος, αλλά και για την εικόνα που επικρατεί στη βάση στο νομό μας, ενόψει των κρίσιμων εκλογών για την ανάδειξη προέδρου. Τέλος, διατυπώνει την πίστη ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει και ότι το μέλλον του κινήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία και το μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου…

ΠτΘ: κ. Χαριτόπουλε είστε ένας από αυτούς που με υπευθυνότητα δημοσίως εκδήλωσε την πολιτική στήριξή του στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή ως προς την ανάδειξη του προέδρου του Κινήματος για το νομό μας;

Ν.Χ.:
Η εικόνα που έχω για το Νομό Ροδόπης ενόψει των κρίσιμων εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου είναι ότι στο σύνολο των απλών πολιτών που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, είναι φίλοι ή μέλη του Κινήματός μας, διάκεινται θετικά και τάσσονται στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός ενωτικός, τον διακρίνει η σεμνότητα και το πολιτικό ύφος, συγκροτημένος, ο οποίος μπορεί να πείσει τον κόσμο, ο κόσμος τον αγαπά. Οι θέσεις, οι αρχές του, η καινοτομία του, η εμπειρία του, η εργατικότητά του είναι χαρακτηριστικά που εκτιμούνται από τον απλό πολίτη. Ο απλός πολίτης σήμερα θέλει τον πολιτικό να έχει το στυλ και τη μορφή που ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καθιερώσει στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και η Ροδόπη είναι αυτή η οποία στηρίζει στη μεγάλη της πλειοψηφία τον Γιώργο Παπανδρέου. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ροδόπη είναι ο νομός που το μοντέλο της πολυπολιτισμικής της μορφής ο Γιώργος Παπανδρέου το ανέδειξε και το χαρακτήρισε ως «συγκριτικό πλεονέκτημα». Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που μας έμαθε και μας δίδαξε όλους στη Ροδόπη να μη φοβόμαστε το διαφορετικό, να μη φοβόμαστε ό,τι ο άλλος πρεσβεύει, αλλά να αξιοποιούμε τη διαφορετικότητα και να την ανάγουμε σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Έτσι λοιπόν, η Ροδόπη από τη φύση της, από τη συγκρότησή της, από τη δομή της είναι φτιαγμένη για την κοινωνία του μέλλοντος, που ο Γιώργος Παπανδρέου οραματίζεται, που ο Γιώργος Παπανδρέου προωθεί και στηρίζει.

ΠτΘ: Κάποιοι όμως, κ. Χαριτόπουλε, λένε ότι στη μεγάλη της πλειοψηφία η Ροδόπη κλίνει προς Βενιζέλο. Μιλάνε για ένα ποσοστό 80%…

Ν.Χ.:
Δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική. Θα μπορούσα να σας πω και εγώ το ίδιο ποσοστό για τον Γιώργο Παπανδρέου. Φαντάζομαι ότι αυτοί που τα λένε, ή είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα ή είναι άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη αποκομίσει ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη ή είναι άνθρωποι που θέλουν να το ακούν αυτό και για να το εμπεδώσουν και οι άλλοι. Σίγουρα δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΠτΘ: Λέγεται ότι φορείς πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, κάνουν τραπέζια για να προωθήσουν την υποψηφιότητα Βενιζέλου…

Ν.Χ.:
Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Το να γίνονται κάποιες συναντήσεις ή συγκεντρώσεις για την ανταλλαγή απόψεων είναι θεμιτό. Εκείνο που θεωρώ περισσότερο θεμιτό είναι αυτές οι συναντήσεις να γίνονται μεταξύ ανθρώπων που έχουν τον ίδιο στόχο. Το να προσπαθούμε με τέτοιες διαδικασίες να πείσουμε ή να εξαπατήσουμε κάποιους, πιστεύω ότι δεν είναι σωστό. Είμαι υπέρ της συνεύρεσης δέκα ανθρώπων που πιστεύουν στο ίδιο πράγμα για να χαράξουν μια κοινή τακτική. Αυτό δεν είναι κακό ούτε αθέμιτο.

ΠτΘ: κ. Χαριτόπουλε δίνεται η εντύπωση όμως στον κόσμο ότι στήνονται στρατηγεία και από τις δύο πλευρές…

Ν.Χ.:
Διαφωνώ με την κακώς εννοούμενη έννοια του στρατηγείου. Κατ’ αρχήν να αποσαφηνίσω τι εννοώ στρατηγεία με την κακώς εννοούμενη έννοια. Να χρησιμοποιώ δηλαδή θεσμούς, μηχανισμούς για να πιέσω, για να εκβιάσω, για να παρασύρω. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Το να συνευρίσκομαι όμως με ανθρώπους, με τους οποίους έχω κοινή αντίληψη, ώστε να σχεδιάσουμε με ποιον τρόπο προς τα έξω θα πείσουμε την κοινωνία για το τι πιστεύουμε εμείς ότι είναι καλύτερο, αυτό είναι θεμιτό.

ΠτΘ: Την περιοχή μας επισκέφτηκαν προχθές η κ. Τσιμπίδα και ο κ. Μαδεμλής με τους οποίους συναντηθήκατε και εσείς…

Ν.Χ.:
Είναι δύο στελέχη από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στο Γιώργο Παπανδρέου και από ό,τι γνωρίζω, γιατί επισκέφτηκαν και μένα στις Σάπες, έκαναν μια διερευνητική περιοδεία για να δουν περίπου το στελεχιακό δυναμικό της περιοχής της Θράκης τι σκέφτεται και τι βούλεται. Αυτό γνωρίζω. Και εγώ τους εξέθεσα τις απόψεις μου και τις θέσεις μου. Τους είδα στο ενδιάμεσο της περιοδείας τους και, απ’ ό,τι μου είπαν για τον Έβρο, τα πράγματα πάνε πολύ καλά.

ΠτΘ: Έχετε εικόνα και των άλλων νομών της Θράκης κ. Χαριτόπουλε;

Ν.Χ.:
Έχω μια εικόνα για τους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γνωρίζω πρόσωπα και ανθρώπους που επικοινώνησαν μαζί μου από τη δεύτερη ημέρα των εκλογών. Προσωπικά είπα ότι τάσσομαι ξεκάθαρα και μένω στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας όλα τα στοιχεία ενός αυριανού ηγέτη σε αυτόν και ότι αταλάντευτα παραμένω δίπλα του, όπως και άλλα στελέχη από το Νευροκόπι της Δράμας έως και το Ορμένιο του Έβρου.

ΠτΘ: κ. Χαριτόπουλε, ποια ήταν τα αίτια της νίκης του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας;

Κ.Χ.:
Τα αίτια της νίκης του ΠΑΣΟΚ κατ’ αρχήν οφείλονται στο πολύ καλό ψηφοδέλτιο του Κινήματος, αλλά και σε μια καλή τοπική στρατηγική. Κατά κύριο λόγο όμως ήταν η πολιτική συνέπεια, οι πολιτικές αρχές, το πολιτικό πρόγραμμα και το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Τα τελευταία χρόνια από το 1994 ως μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου εφήρμοσε για τη Θράκη, για τη Ροδόπη και αυτά τα οποία είχαν άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας και όλων των κοινωνικών ομάδων. Μη ξεχνάτε τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου για τη μειονότητα. Μη ξεχνάτε τις θέσεις και την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου για τους παλιννοστούντες. Μη ξεχνάτε τα έργα, τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου για την ανάπτυξη της Θράκης, του νομού Ροδόπης. Μη ξεχνάτε τις προσπάθειές του για την άρση της απομόνωσης, για να μπορέσει η Θράκη να παίζει ένα ρόλο πανελλαδικά καθοριστικό. Μη ξεχνάτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν εκείνος που μετέβαλε τη Θράκη από τόπο εξορίας σε έναν τόπο με συγκριτικά πλεονεκτήματα, πόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Παρευξεινίων χωρών. Όλα αυτά είναι έργα του Γιώργου Παπανδρέου μέσα από τη θητεία του στα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας. Η Ροδόπη δεν θα μπορούσε να μη δει αυτά τα πράγματα και γι’ αυτό στη Ροδόπη η μεγάλη νίκη οφείλεται καθαρά στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου και ξεκάθαρα στις πολιτικές που εφήρμοσε και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν όλες οι πολιτικές ομάδες, είτε αυτοί λέγονται χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. Πρέπει να θυμίσουμε ότι θέσεις και απόψεις και πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου που κατακρίθηκαν από πολλούς πριν χρόνια, έγιναν σήμερα πολιτικές κοινής αποδοχής. Να σας θυμίσω το θέμα της ποσόστωσης των μουσουλμανοπαίδων για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, της διπλωματίας των πολιτών, της πολυφωνίας, της πολυπολιτισμικότητας. Αυτά ήταν θέσεις, προτάσεις και πολιτικές του Γιώργου Παπανδρέου που εφαρμόστηκαν στο νομό Ροδόπης και πέτυχαν και σήμερα γίνονται αποδεκτές από όλους.

ΠτΘ: Το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι η ενότητα. Πώς βλέπετε το μέλλον μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου;

Ν.Χ.:
Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε και από χειρότερες κρίσεις. Το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης βλέπω ότι είναι συνυφασμένο με την παρουσία την πορεία και το μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη εμπειρία, είναι ένας άνθρωπος που έχει αρχές αξίες και θέσεις, δεν διστάζει να τολμήσει, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος ούτε το ατομικό συμφέρον μπροστά στην πρόοδο και το καλό του συνόλου και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξής είναι συνδεδεμένο με την παρουσία και το μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου.

ΠτΘ: κ. Χαριτόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ.

Ν.Χ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.