Το μελλον της εθελοντικης αιμοδοσιας στους νεους

Το 1ο Πανελλήνιο Ιδρυτικό Συνέδριο Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη την Παρασκευή 14 Μαρτίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών για την ενθάρρυνση των νέων της χώρας μας να οργανωθούν σε συλλόγους με κύριο σκοπό την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων και ιστών σώματος. Διοργανωτής της εκδήλωσης ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η Αγάπη».

Η ιδέα ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο περίπου. Όπως ενημερώνει η Αναστασία Σπυριδοπούλου υπεύθυνη της γραμματείας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών μας δόθηκε η ευκαιρία να παραβρεθούμε σε κάποια παγκόσμια συνέδρια ώστε να πάρουμε λίγες περισσότερες γνώσεις, να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με νέους αιμοδότες, νέα παιδιά και να ενημερώσουμε αυτά τα παιδιά για την εθελοντική αιμοδοσία».

Στόχος κατά την κ. Σπυριδοπούλου η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες. Το μέλλον της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι οι νέοι.

Η ίδια είναι εθελόντρια στο σύλλογο «Αγάπη» εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Καταθέτοντας την εμπειρία της υποστηρίζει αποτελεί ευτύχημα η μεγαλύτερη προσέλευση νέων με την πάροδο του χρόνου στους συλλόγους. «Αυτό είναι καλό. Προσπαθούμε να έχουμε άμεση επικοινωνία μαζί τους, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό. Υπάρχουν από πλευράς τους φοβίες και προκαταλήψεις και γι’ αυτό ο σύλλογος είναι πάντα ανοικτός σε οποιαδήποτε βοήθεια χρειασθούν».

Ο σύλλογος συμβάλλει τα μέγιστα στην ενημέρωση των νέων ανθρώπων, την οποία θεωρεί σημαντική για την προσέλκυση και ευαισθητοποίησή τους. «Όσο ενημερώνουμε τα παιδιά, τόσο περισσότερο πλησιάζουν και μαθαίνουν και ευαισθητοποιούνται. Αν δεν υπήρχε η ενημέρωση, τόσο μέσα στο σύλλογο, όσο και με ομιλίες στα σχολεία, ο σύλλογος δεν θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί. Το σημαντικότερο είναι να ενημερώνονται γενικά».

Οι νέοι σήμερα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του συλλόγου και, όπως λέει η κ. Σπυριδοπούλου, «η παρέα των νέων μεγαλώνει καθημερινά. Είμαστε μια παρέα».

Σήμερα τα μέλη του συμβουλίου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης στελεχώνονται κυρίως από νέους ανθρώπους. «Πιστεύω σε κάθε διοικητικό συμβούλιο συλλόγου αιμοδοτών να υπάρχουν νέοι άνθρωποι. Για να προσελκύσεις τους νέους πρέπει να είσαι νέος, να γνωρίζεις τη γλώσσα τους και να απευθύνεσαι σε αυτούς».

Όσον αφορά στις ανάγκες αίματος, η κ. Σπυριδοπούλου τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες αίματος συνεχώς μεγαλώνουν. «Υπάρχουν διάφορες ασθένειες και υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Εγχειρήσεις και λευχαιμίες απαιτούν περισσότερο αίμα».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Μάρτη στις 12 με αγιασμό προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Στη συνέχεια θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Ξάνθης, κ. Παπαχρόνης, το μέλος της προσωρινής τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής της υπό ίδρυση Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών, κ. Δρούγγου, του Προέδρου του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Πρωτόπαπα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνουν ομιλίες με θέματα «Τα οφέλη της υγείας του εθελοντή Αιμοδότη από την Αιμοδοσία», «Προκαταλήψεις και φοβίες. Ανασταλτικοί παράγοντες στην προσέλευση νέων αιμοδοτών και η αντιμετώπισή τους», ενώ αμέσως μετά θα παρουσιασθεί ο εσωτερικός κανονισμός της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με θέματα «Μέθοδοι διαφήμισης της εθελοντικής αιμοδοσίας», «ο εθελοντισμός και η οργάνωση των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών», «Η νεολαία μέσα στους ΣΕΑ και η προοπτική της ΠΕΝΕΑ».

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τη σύσταση εννιαμελούς διοικούσας επιτροπής και τριμελούς εκτελεστικής επιτροπής.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.