«Το μελλον μας ειναι οι νεοι»

«Ας βοηθήσουμε όλοι να ανοίξουν οι δρόμοι» δηλώνει η Ευγενία Τσολάκη και προσθέτει: «να πέσουν τα τείχη, να ανέβουμε βουνά». Και τα δυο, «τείχη» και «βουνά» έχει το θλιβερό προνόμιο να τα γνωρίζει καλά, καθώς ανήκει στον χώρο των Ατόμων με Αναπηρία (Α.μ.Ε.Α). Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Περπατώ» (Σύλλογος ατόμων με κινητικά προβλήματα) και υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό: «Συνασπισμός Πολιτών Ροδόπης – Έβρου». «Η γη αυτή δεν μας ανήκει, απλά την δανειστήκαμε προσωρινά από τα παιδιά μας. Η Ροδόπη και ο Έβρος είναι τα σύνορα της Ευρώπης γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε να αναδείξουμε την ομορφιά τους, τα φυσικά τους τοπία και πάνω από όλα τον πολιτισμό τους» δηλώνει και σημειώνει με δυναμική που εντυπωσιάζει το συνομιλητή της: «Αυτό που θέλω να αλλάξει είναι η νοοτροπία των ανθρώπων να κρίνουν κάποιον ή κάτι πριν το γνωρίσουν. Να δοθεί πραγματικό νόημα στην φράση «σεβασμός στον συνάνθρωπο»

Γιατί είπατε ναι στην πρόταση να είστε υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με το Συνασπισμό Πολιτών;

Η πρόταση ήταν τιμή για μένα όχι απαραίτητα γιατί ήρθε από τον Συνασπισμό σαν πολιτικό κόμμα, αλλά σαν συνασπισμός με την έννοια της λέξης συνένωση ανθρώπων με διαφορετικά ιδεώδη, κουλτούρα, θρήσκευμα, σωματικές ικανότητες. Το εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Στο βιβλίο του «Πέρα από τις αλυσίδες της αυταπάτης» ο Εριχ Φρομ αναφέρει ότι «κάθε άνθρωπος εκπροσωπεί την ανθρωπότητα. Διαφέρουμε ο ένας από τον άλλον σε ευφυΐα, υγεία, ταλέντα. Ωστόσο είμαστε όλοι το ίδιο. Είμαστε όλοι άγιοι και αμαρτωλοί, ώριμοι στην ηλικία και παιδιά και κανένας δεν είναι ανώτερος από τον άλλον ή κριτής του. Πιστεύω στην ελευθερία, στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να είναι ο εαυτός του, να επιβεβαιώνει τον εαυτό του και να αντιστέκεται σε όλους όσους προσπαθούν να τον εμποδίσουν να είναι ο εαυτός του. Αλλά η ελευθερία είναι κάτι περισσότερο από απουσία βίας και καταπίεσης. Δεν είναι μόνο «Ελευθερία από …» είναι και «Ελευθερία να …», ελευθερία του ανθρώπου να γίνει ανεξάρτητος, ελευθερία του ανθρώπου να είναι κάτι πολύ και όχι να έχει πολλά ή να χρησιμοποιεί πράγματα και ανθρώπους. Ενστερνιζόμενη την άποψη αυτή ως στάση ζωής και σαν ελεύθερος πολίτης πήρα την απόφαση να αποδεχτώ την πρόσκληση και πρόκληση των νομαρχιακών εκλογών.

Σκεφτήκατε τις πρώτες στιγμές στο άκουσμα της πρότασης να αξιοποιούν τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο επιφανειακά; Ένα Α.μ.ε.Ε.Α πάντα συγκινεί.

Το γεγονός ότι δόθηκε η ευκαιρία σε ένα Α.μ.ε.Ε.Α να συμμετέχει ενεργά στα κοινά, δείχνει πως αυτός όπως και τόσοι άλλοι δεν είναι μόνο ψηφοφόροι που τους πλησιάζουν κατά την προεκλογική περίοδο τάζοντας σ’ αυτούς και τους οικείους τους θέσεις ελεημοσύνης, αλλά το ότι υπολογίζονται ως ενεργοί πολίτες γεγονός που αποτελεί εξέλιξη και εξαίρεση. Σκοπός μας είναι να καταλάβουνε βαθιά τις αξίες του καθενός και να αξιοποιηθούν. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που του λείπουν τα κάτω άκρα και είναι άριστος γνώστης των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά μ’ έναν αρτιμελή που κάθεται στο γραφείο του. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα εκτός από το να σηκώνουμε τηλέφωνα.

Όσο για το ότι «ένα Α.μ.ε.Ε.Α πάντα συγκινεί» δεν θα συμφωνήσω. Μπορεί μερικές φορές να προκαλεί τον οίκτο αλλά τις περισσότερες φορές την αποστροφή ακόμα και τον φόβο. Η αναπηρία δεν είναι κολλητική. Είναι απλά κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.

Τι υπόσχεστε στους ψηφοφόρους της Ροδόπης και του Έβρου;

Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα από την θέση που είμαι αυτήν την στιγμή. Ξέρω μόνο πως εγώ και οι συνυποψήφιοί μου θα έχουμε ως πρώτο μέλημα να σώσουμε την γη μας από τη μόλυνση, τα σκουπίδια και την αλόγιστη εκμετάλλευσή της. Η γη αυτή δεν μας ανήκει απλά τη δανειστήκαμε προσωρινά από τα παιδιά μας. Η Ροδόπη και ο Έβρος είναι τα σύνορα της Ευρώπης γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε να αναδείξουμε την ομορφιά τους, τα φυσικά τους τοπία και πάνω από όλα τον πολιτισμό τους.

Ένα Α.μ.ε.Ε.Α μπορεί να έχει ενεργή και ουσιαστική παρουσία στα κοινά, όταν ακόμα και σήμερα η πρόσβαση του σε αρκετούς χώρους είναι ζητούμενο;

Ένας άνθρωπος είτε αρτιμελής είτε όχι όταν θέλει μπορεί. Εάν το κοινό συμφέρον υπερισχύει του ατομικού ακόμα και ένα Α.μ.ε.Ε.Α μπορεί να υπερνικήσει κάθε δυσκολία. Εφόσον κάθε του μέρα είναι ένας αγώνας προσαρμογής σ’ έναν κόσμο αρτιμελών και κάθε του προσπάθεια πρόσβασης είναι μια μάχη, η μαχητικότητα είναι δεδομένη, ίσως και μεγιστοποιημένη, γεγονός που του επιτρέπει να αγωνιστεί περισσότερο από τους άλλους. Σημασία έχει ο αγώνας του να αναγνωριστεί από το σύνολο. Όταν όμως αυτό δεν έχει συνηθίσει την παρουσία των Α.μ.ε.Ε.Α, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ειδικής υποδομής. Γιατί η ράμπα στη Δημαρχία Κομοτηνής κατασκευάστηκε όταν ήταν ανάγκη; Γιατί να είμαστε τόσο ταξικά διαφορετικοί;

Τι ακούτε από τους πολίτες, στις επαφές που έχετε μέχρι τώρα;

Το να ζητάει ψήφο ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο, φέρνει στο μυαλό όλες αυτές τις ερωτήσεις που μου κάνετε. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σε αυτές τις εκλογές δεν θα έπρεπε να είμαστε χωρισμένοι σε μπλε, πράσινους και κόκκινους, αλλά ενωμένοι για το καλό του τόπου μας. Εγώ προσωπικά θα το θεωρούσα μεγάλη τιμή να εκλεγώ από ανθρώπους που θα πιστέψουν στον αγώνα, στην προσπάθεια και στη δυναμική μου.

Τι σκέφτεστε για το μέλλον της Ροδόπης, της Θράκης;

Κάθε περιοχή που βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπολειτουργεί. Το μέλλον μας είναι οι νέοι. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους κρατήσουμε εδώ. Να βοηθήσουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προβολή της ιστορίας της Θράκης και στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Η φυσική ομορφιά του νομού καθώς και κάθε τι αξιόλογο πρέπει να αναπτυχθεί και να προβληθεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Ποια απόφαση θα επιθυμούσατε να λάβει πρώτη από όλες το νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα προκύψει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου;

Δεν έχει σημασία αν είναι θέμα Δημαρχίας, Νομαρχίας, κράτους ή απλά συνείδησης και ενημέρωσης των πολιτών η ειδική λειτουργικότητα των πόλεων μας. Δεν μπορεί ένας αρτιμελής άνθρωπος να κρίνει σωστά τις θέσεις για τις ράμπες, τις αναπηρικές θέσεις στάθμευσης και ό,τι άλλο έχει σχέση με την ειδική υποδομή της πόλης, εάν ο ίδιος δεν έχει βιώσει κινητικό πρόβλημα. Μπορεί μία ειδική κατασκευή να φαίνεται όμορφη και λειτουργική στο άπειρο μάτι αλλά στην ουσία από μια «μικρή λεπτομέρεια», όπως για παράδειγμα μία σχάρα υπονόμου στο τέλος της, να είναι άχρηστη. Η ειδική υποδομή δεν βοηθά μόνο τους Α.μ.ε.Ε.Α αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως γονείς με παιδιά σε καροτσάκια, ανθρώπους τρίτης ηλικίας κτλ. Όλοι έχουν το δικαίωμα στην άνετη μετακίνηση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν μία σειρά αποφάσεων από όλους τους ανωτέρω φορείς με πρόδρομο την Νομαρχία με σκοπό την τεχνική βελτίωση της ειδικής υποδομής και την περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών.

Ποια πρόταση καταθέσατε εσείς πρώτη στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας;

Η πρόταση που κατέθεσα εγώ είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο αξιοποίησης εθελοντών. Υπάρχουν άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων που θέλουν να βοηθήσουν ανιδιοτελώς τους συνανθρώπους τους σε οποιονδήποτε τομέα, παραδείγματος χάριν νομικοί, ιατροί, πρόσκοποι και λοιποί, και από την άλλη άνθρωποι που έχουν ανάγκη την προσφορά τους, την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να μπορεί να βοηθήσει στην προσέγγιση των δύο ομάδων.

Τι είναι αυτό που λατρεύετε στον τόπο μας και επιλέξατε να συνεχίσετε εδώ τη ζωή σας;

Η φυσική ομορφιά και η πολυπολιτισμικότητα είναι κάτι που κάνει την περιοχή μας όμορφη και ενδιαφέρουσα, καθώς κάθε άτομο διαφορετικής ιστορίας και κουλτούρας έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Για μένα η Θράκη είναι οι μνήμες που διάβασα στα βιβλία ή άκουσα από τους προγόνους μου. Κάθε κουρασμένο πρόσωπο, στενό σοκάκι, εκκλησία ή μιναρές με κάνει να θέλω να παλέψω για τον τόπο αυτό που επέλεξαν οι πρόγονοί μου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να προσπαθήσουν να αναπτυχθούν.

Και τι αυτό που θέλετε να αλλάξει πρώτο;

Αυτό που θέλω να αλλάξει είναι η νοοτροπία των ανθρώπων να κρίνουν κάποιον ή κάτι πριν το γνωρίσουν. Να δοθεί πραγματικό νόημα στην φράση «σεβασμός στον συνάνθρωπο», να διδαχθούν και να κατανοήσουν τα παιδιά μας από τα σχολεία αλλά και από εμάς τους ίδιους το δικαίωμα της διαφορετικότητας, να δομηθεί μία κοινωνία ικανή να αποδεχτεί οποιονδήποτε την στιγμή που όλοι μπορούν να προσφέρουν σ΄ αυτήν από οποιαδήποτε θέση ή κατάσταση και αν βρίσκονται. Να δομήσουμε ουσιαστικά μία κοινωνία για μας καθώς η θέση και η κατάσταση του καθενός μας μπορεί να αλλάξει. Από ελεήμων σε επαίτης, από αρτιμελής σε κατάσταση αναπηρίας.

Αδημονείτε για το βράδυ των εκλογών, το άνοιγμα της κάλπης;

Θα μου ήταν πολύ ευχάριστο το άνοιγμα της κάλπης να μου έδινε μία ευκαιρία για να ακουστεί η φωνή μου στον τόπο μας και υπόσχομαι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω μ’ όλες μου τις δυνάμεις. Όμως δεν είμαι πολιτικός για να αδημονώ για μία θέση. Συμμετέχω στις εκλογές για να δείξω στον κόσμο ποια είμαι και τι πιστεύω. Δεν κρύβομαι από κανέναν. Αυτό που έχει σημασία ουσιαστικά πάνω από όλα, είναι να αγωνιστείς για ένα καλύτερο αύριο για όλους από οποιαδήποτε θέση και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.